Τράπεζες: Το σχέδιο για να πάρουν ανάσα από τα κόκκινα δάνεια

Αισιοδοξία για την εφαρμογή μίας αποτελεσματικής πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, η οποία θα επιτρέψει την πλήρη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών το αργότερο έως και το 2022, επικρατεί στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Μπορεί τα τριετή σχέδιά τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 54 δισ. ευρώ να βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή, ωστόσο οι αποφάσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργου Ζαββού για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, είναι πιθανό να αλλάξουν τα δεδομένα.

Κι αυτό διότι το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το γρηγορότερο δυνατόν στην υιοθέτηση συστημικών λύσεων που θα επιταχύνουν την αποκλιμάκωση των δεικτών καθυστερήσεων. Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται δύο σχέδια. Το πρώτο, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προσομοιάζει με το μοντέλο που εφαρμόστηκε επιτυχώς στην Ιταλία και προβλέπει την τιτλοποίηση προβληματικών χαρτοφυλακίων έως και 20 δισ. ευρώ, με χρήση κρατικών εγγυήσεων.

Το δεύτερο, που έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου από την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι πιο σύνθετο, αλλά μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανακουφίσει σε μεγαλύτερο βαθμό τα πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τις βασικές του πτυχές, θα μεταφερθούν δάνεια έως και 40 δισ. ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού, τα οποία θα τιτλοποιηθούν με χρήση του αναβαλλόμενου φόρου ως ενέχυρο. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα αποενοποιηθούν από τους ισολογισμούς τα χαρτοφυλάκια που θα επιλεγούν, αλλά θα επιλυθεί και το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας, καθώς θα περιοριστεί σημαντικά η συμμετοχή της στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το εργαλείο του ΤΧΣ, όσο και ο αντίστοιχος μηχανισμός της εγχώριας νομισματικής αρχής, βρίσκονται ακόμη μακριά από το στάδιο της έγκρισης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν τα προώθησε επαρκώς. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας καλείται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να ανάψει η Κομισιόν το απαραίτητο πράσινο φως.

Μια διετία

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν πως εάν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες, οι τράπεζες θα μπορούσαν μέσα σε διάστημα 2 ετών να μειώσουν κατά τουλάχιστον 50% τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων και να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη νέων εργασιών.

Πρόκειται για λύσεις τις οποίες στηρίζει ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (SSM) Αντρέα Ενρία, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Αν και δεν είναι ο αρμόδιος για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε «κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα την υιοθέτηση συστημικών λύσεων για τα κόκκινα δάνεια.

Κατά τα άλλα, οι τραπεζικές διοικήσεις ευελπιστούν σε περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και σε επιτάχυνση των ρυθμών ανάκαμψης των τιμών στην κτηματαγορά. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις δανείων με ενέχυρα με καλύτερους όρους και ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι ισολογισμοί τους.

Παράλληλα, εκτιμάται πως θα ενισχυθεί η εισπραξιμότητα στα ρυθμισμένα δάνεια, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες οριστικής θεραπείας και θα μειωθούν οι ροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Με τον τρόπο αυτό θεωρείται η υπέρβαση του στόχου για μείωση των επισφαλειών από το 45% σήμερα στα επίπεδα του 19% έως και το τέλος του 2021.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.