Τράπεζες: Eξι μήνες πίσω ο φάκελος ‘κόκκινα δάνεια’

Παρατείνονται ως το τέλος του έτους οι ενέργειες για το νέο πλαίσιο διαχείρισης. Τι αλλάζει στους νόμους Κατσέλη, Δένδια. Προστασία ως το τέλος του έτους μόνο για κόκκινα στεγαστικά συζητούν οι θεσμοί. Από Σεπτέμβριο οι στόχοι για τα κόκκινα εκτιμούν οι τράπεζες.

Με τουλάχιστον έξι μήνες καθυστέρηση θα ξεκινήσει το εγχείρημα αποτελεσματικότερης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως αποτέλεσμα της πολύμηνης παράτασης στη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς στο θέμα των κόκκινων δανείων παραμένει μεγάλη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει προς διαβούλευση νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όχι, όμως, για την τροποποίηση του νόμου Σταθάκη (ν. 4354/2015), παρότι αποτελεί επίσης προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Από το προσχέδιο της συζητούμενης συμφωνίας, που έχει στα χέρια του το Euro2day.gr, προκύπτει ότι οι θεσμοί ζητούν να απελευθερωθεί άμεσα η πώληση ενήμερων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που επιβεβαίωσε (σ.σ. για τα ενήμερα δάνεια), για πρώτη φορά δημόσια, ο αρμόδιος υπουργός.

Η μόνη εξαίρεση που συζητούν οι θεσμοί είναι για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη σε πρώτη κατοικία, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά. Για αυτά αποδέχονται να υπάρξει επέκταση της προστασίας ως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ η κυβέρνηση θέλει διετή ή τριετή περίοδο.

Στο τέλος του έτους, το προσχέδιο προβλέπει ότι κυβέρνηση και αρχές θα πρέπει να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προχωρώντας σε βελτιώσεις και ταυτόχρονα να απαλείψουν όλα τα εμπόδια που υφίστανται ως προς τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση, το νέο πλαίσιο διαχείρισης κόκκινων δανείων θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017, ενώ η αρχική στόχευση ήταν το μεγαλύτερο μέρος του πλαισίου να έχει ολοκληρωθεί ως τον προσεχή Ιούνιο, ώστε να ξεκινήσει ο τριμηνιαίος έλεγχος των αποδόσεων διαχείρισης των τραπεζών.

Το Μνημόνιο προέβλεπε ότι ως τα τέλη Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα υπέβαλαν σε ΤτΕ  και Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τριετείς επιχειρησιακούς στόχους διευθέτησης των µη εξυπηρετούμενων δανείων. Η διαδικασία έχει μετατεθεί τυπικά για τον τρέχοντα μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις των τραπεζών κάνουν λόγο για έναρξή της πρακτικά από τον Σεπτέμβριο.

Οι δεσμεύσεις και το χρονοδιάγραμμα

Αν η διαπραγμάτευση δεν κλείσει άμεσα, ακόμη και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το προσχέδιο θα βρεθεί στον αέρα. Για παράδειγμα, το προσχέδιο προβλέπει ότι ως το τέλος του τρέχοντος μήνα η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλύσει τα φορολογικά θέματα που σχετίζονται με τη διαγραφή χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών και οι αρχές (σ.σ. ΤΧΣ) να διαμορφώσουν έναν οδικό χάρτη για αναδιαρθρώσεις χρέους μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η μελέτη της McKinsey αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στο ΤΧΣ και μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ των τραπεζών για την αναδιάρθρωση χρέους προς τράπεζες και Δημόσιο για όσες επιχειρήσεις κρίνονται βιώσιμες. Για όσες κρίνονται μη βιώσιμες θα ρευστοποιούνται τα πάγιά τους.

Για να λειτουργήσει όμως ο παραπάνω μηχανισμός θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών προς τράπεζες, ταμεία και εφορία και για μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, με τροποποίηση του νόμου Δένδια, ο οποίος περιορίζει την παραπάνω δυνατότητα μόνο σε εταιρίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα επιτρέπεται ανά περίπτωση η ενιαία ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο, χωρίς να προβλέπεται, όμως, διαγραφή κεφαλαίου παρά μόνο προσαυξήσεων. Το προσχέδιο προβλέπει ότι η θεσμοθέτηση της εξωδικαστικής ρύθμισης πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου.

Έως το τέλος του παραπάνω μήνα θα πρέπει να κατατεθούν οι τελικές προτάσεις για την άρση μη κανονιστικών εμποδίων (διοικητικά, νομικά και οικονομικά) στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βάση τη μελέτη που διενήργησε τον περασμένο Οκτώβριο το ΤΧΣ.

Τον προσεχή Σεπτέμβριο, οι αρχές πρέπει να διαμορφώσουν μητρώο για τις συναλλαγές στο real estate καθώς και μητρώο οφειλών Δημοσίου, με την υποχρέωση τα στοιχεία τους να είναι προσβάσιμα για όποιον έχει έννομο συμφέρον.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να λειτουργήσουν ειδικά δικαστήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιάαποκλειστικά για ζητήματα προβληματικών δανείων, αφερεγγυότητας και πτωχεύσεων, στα οποία θα εκδικάζονται σε καθημερινή βάση σχετικές υποθέσεις.

Έως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο αφερεγγυότητας, ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.