Δικαστική ήττα τράπεζας Κύπρου

Είναι γνωστό, ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα χάνουν κάθε χρόνο ουκ ολίγες υποθέσεις στις δικαστικές αίθουσες, επειδή επιβάλλουν παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις στους πελάτες τους.

Μια ιστορία τραπεζικής… τρέλας από την Κύπρο, με πρωταγωνίστρια την Τράπεζα Κύπρου, δείχνει όμως πόσο μακριά μπορεί να φθάνει η αυθαιρεσία των τραπεζών.

Πριν από μερικούς μήνες, όπως πληροφορείται το “Bn” από πηγές στην Κύπρο, η Τράπεζα Κύπρου επιδίωξε να εισπράξει 25.000 ευρώ από πελάτη της, που όμως αμφισβήτησε το ύψος του χρέους, υποχρεώνοντας την τράπεζα σε μια ταπεινωτική δικαστική ήττα, αφού το δικαστήριο  απέρριψε την αγωγή και υποχρέωσε την τράπεζα να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα!

Η μικρή ιστορία τραπεζικής τρέλας, που δείχνει εύγλωττα το βαθμό αυθαιρεσίας των τραπεζικών χρεώσεων, αλλά και την αλαζονική στάση των τραπεζών έναντι των πελατών τους, ακόμη και στις δικαστικές αίθουσες, έχει ως εξής:

  • Το αρχικό χρέος για το οποίο κινήθηκε δικαστικά η τράπεζα ήταν 5.000 ευρώ και προερχόταν από υπερανάληψη σε τρεχούμενο λογαριασμό. Με τους τόκους και άλλες πρόσθετες χρεώσεις, η Τράπεζα Κύπρου έφθασε στο δικαστήριο για να διεκδικήσει πενταπλάσιο ποσό, 25.000 ευρώ!
  • Όμως, οι εκπρόσωποι της Τράπεζας Κύπρου έχασαν την… μπάλα, όταν κλήθηκαν από το δικαστήριο να εξηγήσουν πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι επιμέρους χρεώσεις, που διαμορφώνουν τη συνολική της απαίτηση. Μάλιστα, στη διάρκεια προηγούμενων προσπαθειών της να εισπράξει την οφειλή, η Τράπεζα Κύπρου αρχικά την μείωσε στις 14.000 ευρώ και ακολούθως ακόμη χαμηλότερα.
  • Όταν κλήθηκε να εξηγήσει στο δικαστήριο πώς ακριβώς η απαίτησή της μετατράπηκε σε… ακορντεόν, η Τράπεζα Κύπρου απλώς απάντησε ότι το έπραξε ύστερα από καθοδήγηση των νομικών υπηρεσιών της, αποδεχόμενη ουσιαστικά, ότι κάποιες από τις απαιτήσεις προέρχονταν από καταχρηστικές χρεώσεις.
  • Στη συνέχεια, όμως, η Τράπεζα Κύπρου απέφυγε να αναλύσει τις χρεώσεις που η ίδια εκ των υστέρων αναγνώρισε ως καταχρηστικές. Έτσι, το δικαστήριο βρέθηκε σε αδυναμία να ελέγξει τη νομιμότητα των απαιτήσεων και να προσδιορίσει το πραγματικό ύψος της οφειλής, με αποτέλεσμα να απορρίψει στο σύνολό της την αγωγή της τράπεζας και να την υποχρεώσει να καταβάλει στους αντιδίκους (πελάτη και εγγυητές) τα δικαστικά έξοδα!

Νομικοί στην Αθήνα τονίζουν, ότι και στα ελληνικά δικαστήρια οι τράπεζες μπλέκονται συχνά σε ανάλογες περιπέτειες.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις διεκδίκησης οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, όπου οι τράπεζες ως γνωστόν επιβάλλουν ανεξέλεγκτα «καπέλα».

Όταν ένας δανειολήπτης ασκήσει ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής από τράπεζα, αναφέρουν οι ίδιες νομικές πηγές, αναλύοντας στην αίτησή του με ακρίβεια τις καταχρηστικές χρεώσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δικαιωθεί και η διαταγή πληρωμής της τράπεζας θα «πέσει».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι τράπεζες αποφεύγουν να επαναφέρουν την αίτησή τους για έκδοση διαταγής πληρωμής, υπολογίζοντας την επόμενη φορά μόνο τις «νόμιμες» απαιτήσεις τους, ακριβώς για να αποφύγουν να αναγνωρισθεί και μέσω της Δικαιοσύνης η καταχρηστικότητα των πρακτικών τους.

Έτσι, ύστερα από μια αποτυχημένη προσπάθεια για έκδοση διαταγής πληρωμής, οι τράπεζες σε αρκετές περιπτώσεις προσπαθούν να έλθουν σε εξώδικο συμβιβασμό με τον οφειλέτη, μειώνοντας κατά πολύ τις απαιτήσεις τους.Όλα αυτά πιστοποιούν, όμως, την ανάγκη προσαρμογής του τραπεζικού συστήματος στη νομιμότητα: ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης, όπου οι δανειολήπτες ασφυκτιούν, είναι αδιανόητο οι τράπεζες να επιμένουν σε καταχρηστικές πρακτικές «αφαίμαξης» των δανειοληπτών, προσφεύγοντας μάλιστα σε ένδικα μέσα για να διεκδικήσουν απαιτήσεις, που και οι ίδιες γνωρίζουν ότι σε κάποιο ποσοστό είναι παράνομες!

www.banksnews.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.