Τρία συν ένα δώρα για την Ελλάδα από τις Βρυξέλλες

Τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να χαλαρώσει κάπως η σφιχτή θηλιά γύρω από το λαιμό της ελληνικής οικονομίας αναζητούν τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες και θα ανακοινωθούν σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσημη παρουσίαση της νέας κυβέρνησης στη χώρα μας, σαν ένα είδος προίκας στην δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει.

Το πρώτο δώρο, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, θα είναι αυτό της παράτασης του χρόνου προσαρμογής της οικονομίας. Η Γερμανία επιμένει στον ένα χρόνο, η Ελλάδα επιδιώκει να διασφαλίσει τρία χρόνια, και οι Βρυξέλλες βρίσκονται κάπου στη μέση.

Το δεύτερο δώρο έχει να κάνει με την ειδική αδειοδότηση που θα δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγαλύτερο αριθμό εκδόσεων εντόκων γραμματίων, από τον προκαθορισμένο. Για μια χώρα αποκλεισμένη από τις ελεύθερες αγορές, μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Το τρίτο δώρο αφορά στη μείωση των επιτοκίων με τα οποία έχουν συναφθεί τα διμερή  δάνεια της Ελλάδας με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης. Ακόμα και κατά μια μονάδα αν μειωθεί το κόστος του χρήματος, η ανάσα θα είναι σημαντική.

Τέλος αναφέρει το voria.gr, υπό συζήτηση τελεί ακόμα το τέταρτο δώρο, το οποίο έχει να κάνει με μια επιπλέον χρηματοδότηση της χώρας μας από τα άλλα κράτη – μέλη. Εν προκειμένω, όμως, θα πρέπει να διασφαλισθούν ειδικές άδειες από τα εθνικά κοινοβούλια, γι’ αυτό και θεωρείται το δυσκολότερο όλων να διασφαλισθεί.

[sc:Πηγή id=”http://www.tsantiri.gr/oikonomia/tria-sin-ena-dora-gia-tin-ellada-apo-tis-vrixelles.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+tsantirigr+%28www.tsantiri.gr%29″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *