Τραπεζίτες εις θάνατο

Σε θάνατο καταδίκασαν οι ιρανικές αρχές τους… τραπεζίτες που πρωταγωνίστησαν στο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Οπως έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ, οι τέσσερις τραπεζίτες που εμπνεύστηκαν την τραπεζική απάτη που είχε προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τον Σεπτέμβρη του 2011 θα οδηγηθούν στην… αγχόνη. Πέραν των τεσσάρων, από τους 35 εναπομείναντες κατηγορουμένους στην υπόθεση υπεξαίρεσης, οι δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ενώ οι υπόλοιποι θα εκτίσουν ποινές έως και 25 χρόνια.

Η υπόθεση υπεξαίρεσης είχε έρθει στο φως πριν από περίπου 8 μήνες και αφορούσε πλαστά έγγραφα που φέρεται να χρησιμοποίησαν οι διευθυντές της ιρανικής επενδυτικής τράπεζας Saderat για να εξασφαλίσουν δάνεια συνολικού ύψους 2,6 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αγοράσουν κρατικές επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες και η εθνική χαλυβουργία.

Οι κινήσεις της τραπεζικής «συμμορίας» είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθούν στον… άσο χιλιάδες μικροκαταθέτες, καθώς η τράπεζα βρέθηκε σε δεινή θέση όταν αποκαλύφθηκε η μαύρη τρύπα στα ταμεία της.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η τιμωρία που επιβλήθηκε στους κατηγορουμένους είχε στόχο τον «παραδειγματισμό» και τον κατευνασμό της κοινής γνώμης, που κατηγορεί την πολιτική ελίτ πως καλύπτει τους «φίλους» της τους τραπεζίτες.

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Τραπεζίτες εις θάνατο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *