ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Διαγραφές για τους φτωχούς και επιμήκυνση για όλους ετοιμάζει η κυβέρνηση

Δημόσιος φορέας που θα διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών, τα οποία βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, θα συσταθεί με νόμο τους προσεχείς μήνες.Αυτό δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».Μέσω του ίδιου φορέα θα αναδιαρθρωθούν στο σύνολό τους τα δάνεια. Έως ότου δημιουργηθεί ο νέος φορέας, θα κατατεθεί νόμος, που θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς.Επιπλέον, για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών θα προβλέπεται και διαγραφή για όσους αντικειμενικά αποδεικνύεται ότι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Ο κ. Σταθάκης δηλώνει πως θα υπάρχει και επιμήκυνση και απομείωση επιτοκιών ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε οφειλέτη.

«Στόχος μας είναι τα στεγαστικά δάνεια να ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε η μηνιαία δόση να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη»

Σε ό,τι, δε, αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αναφέρει: «Θα θέσουμε κριτήρια με βάση τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, το μηνιαίο εισόδημα και τις τραπεζικές καταθέσεις, έτσι ώστε επί της ουσίας να κλείσουμε το οποιοδήποτε θεσμικό περιθώριο για πλειστηριασμούς».

Για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων προαναγγέλλει τροποποιήσεις του νόμου με ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και δημιουργία νέων κανόνων διευθέτησης.

Σημειώνει πως με τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια «θα γίνεται συμψηφισμός των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα μπει ένα αθροιστικό όριο για τη μηνιαία δόση, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 40% επί των κερδών των επιχειρήσεων»….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *