Τρώμε από τα έτοιμα – Οι Έλληνες καταθέτες δεν έχουν πια λεφτά στην τράπεζα ούτε για τα … τσιγάρα τους!

Ο μέσος όρος του ύψους κατάθεσης ταμιευτηρίου φθάνει τα 1700 ευρώ (ο μεγαλύτερος πληθυσμός κατέχει κατά μέσο όρο 100 ευρώ), ενώ στις προθεσμιακές τα πολλά «κεφάλια», όπως λένε χαρακτηριστικά οι τραπεζίτες, με δυο λόγια η πλειοψηφία των καταθετών, κατέχουν ως 20.000 ευρώ με ταβάνι τα 40.000 χιλιάδες.

Αυτό είναι το μέσο προφίλ των Ελλήνων καταθετών ή αλλιώς των «νοικοκυραίων» όπως τους αποκαλούν, σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία από ιδιωτική τράπεζα. Με άλλα λόγια από τον Ιούνιο του 2011 οι Έλληνες τρώνε από τα έτοιμα και έφθασαν να έχουν λογαριασμούς έως 1700 ευρώ στο ταμιευτήριο και προθεσμιακές έως 20 χιλιάδες.

Σύμφωνα επίσης με αξιόπιστες πληροφορίες, το 50% των λογαριασμών ταμιευτηρίου αντιπροσωπεύουν μικρά ποσά, έως 20 χιλ. ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό φθάνει έως και το 75% !! Με λίγα λόγια από τα 161 δισ. ευρώ του συνόλου των καταθέσεων, τα 80 δισ. ευρώ αφορούν στους μεσαίους καταθέτες, την «ραχοκοκαλιά» στην οποία στηρίζονται οι τράπεζες.

Επιπλέον, όπως τονίζει εύστοχα στο protothema.gr ανώτατο στέλεχος της λιανικής τραπεζικής, το «κλειδί» της … ζαλάδας που προκλήθηκε από τις τοποθετήσεις πολιτικών στελεχών είναι εξαιρετικά απλό :
Ο καθένας θεωρεί ως αξία αυτό που κατέχει ανάλογα με την δυναμικότητα του. Δηλαδή ένας που κατέχει 500 ευρώ κατάθεση τα θεωρεί σημαντικά, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που τα θεωρεί ένας άλλος καταθέτης που έχει 1 εκατ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος λιανικής της Εθνικής Τράπεζας κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος  οι μισές καταθέσεις ταμιευτηρίου κυμαίνονται μεταξύ 10 έως 50 χιλ. ευρώ, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει καις τις προθεσμιακές. Στην Εθνική Τράπεζα, οι συνολικές καταθέσεις ήταν 59,5 δις. ευρώ, έτσι ένα μεγάλο μέρος από τα 29 δισ. ευρώ αποτελούν ποσά έως 50 χιλ. ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη μέση κατάθεση ( άνω των 50 χιλ. ευρώ ) κερδίζει υψηλότερα επιτόκια καθώς όλες οι τράπεζες δίνουν μεγαλύτερη απόδοση για όσο μεγαλύτερο διάστημα οι καταθέτες  χρησιμοποιούν τις προθεσμιακές.

Ο κ. Αθανασόπουλος συμπληρώνει ότι «ο κόσμος δεν ακολούθησε  την ζαλάδα που προκλήθηκε σε πολιτικό επίπεδο. Υπήρξε ανησυχία, αλλά οι περισσότεροι είχαν ψυχραιμία».

Η ζημιά στις τράπεζες  καταγράφεται από τον Ιούνιο του 2011 καθώς από τότε, είτε λόγω της ύφεσης οι Έλληνες τρώνε τα  έτοιμα, είτε φοβούνται και αποσύρουν τα χρήματα τους λόγω της συζήτησης για έξοδο από το ευρώ.

Πειραιώς

Σύμφωνα με στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, το μέσο ύψος του λογαριασμού ταμιευτηρίου δεν ξεπερνά τα 10 χιλιάδες ευρώ, ενώ στις προθεσμιακές το ποσό κυμαίνεται μεταξύ 20- 50 χιλιάδες και σε ειδικές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 100 χιλιάδες ευρώ.

Και φυσικά οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου είναι συνδεδεμένοι είτε με ΔΕΚΟ, είτε με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Όπως αναφέρει, το στέλεχος όλες οι Τράπεζες έχουν βγάλει προγράμματα με τα οποία όσο περισσότερο κρατάς τα χρήματα σου, τόσο αυξάνεται η απόδοση.

Eurobank

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην Εurobank, όπου ο μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 25 -30 χιλιάδες, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις φθάνει τα 100.000 χιλ. ευρώ. Όπως είναι φυσικό, για ποσά μεγαλύτερα από 100 χιλ ευρώ, οι καταθέτες εξυπηρετούνται από τα τμήματα προσωπικής τραπεζικής (private banking).

www.thebest.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.