ΤτΕ: Πτώση 4,1% στις τιμές των διαμερισμάτων

Πτώση 4,1% εκτιμάται ότι εμφάνισαν κατά μέσο όρο οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) το τρίτο τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2011, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 5,3% και 4,4% αντίστοιχα, ενώ για το σύνολο του 2010 η μέση μείωση ήταν 4,7% έναντι 3,7% το 2009.

Δείκτης τιμών διαμερισμάτων κατά παλαιότητα και γεωγραφική περιοχή

Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το τρίτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 ήταν μεγαλύτερη για τα «παλαιά» διαμερίσματα, ηλικίας άνω των 5 ετών (-4,7%, έναντι -5,6% και -5,4% το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία) από ό,τι για τα «νέα», ηλικίας έως 5 ετών (-3,0%, έναντι -4,8% και -2,8% το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο).

Η διαπίστωση αυτή ισχύει και για το 2010 ως σύνολο, καθώς, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τις δύο προηγούμενες κατηγορίες διαμερισμάτων ήταν 5,0% και 4,2% αντίστοιχα, ενώ το ίδιο είχε παρατηρηθεί ακόμη εντονότερα το 2009 («παλαιά»: -4,8%, «νέα»: -2,0%).

Η μεγαλύτερη μείωση των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα έναντι των νέων φαίνεται να αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη "ανθεκτικότητα" των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το τρίτο τρίμηνο του 2011 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2010 κατά 4,3% στην Αθήνα, 6,7% στη Θεσσαλονίκη, 3,5% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 3,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι αντίστοιχοι αναθεωρημένοι ετήσιοι ρυθμοί μείωσης των τιμών στις ίδιες περιοχές ήταν 6,1%, 7,9%, 4,0% και 3,8%, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2011 ήταν 6,8%, 4,3%, 3,4% και 0,2%, αντίστοιχα. Για το σύνολο του 2010, η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων ήταν μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη (-7,4%) και τις λοιπές περιοχές (-5,8%), οι οποίες περιλαμβάνουν δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες (Αθήνα: -3,2%, ’λλες μεγάλες πόλεις: -5,3%).

Δείκτες συναλλαγών-εκτιμήσεων επί οικιστικών ακινήτων

Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο αριθμός των συναλλαγών-εκτιμήσεων επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιοδήποτε λόγο (χρηματοδότηση για αγορά, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη κ.λπ.) έφθασε το τρίτο τρίμηνο του 2011 τις 9,1 χιλιάδες, έναντι 12,7 και 11,7 χιλιάδων το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2011 (αναθεωρημένα στοιχεία), αντίστοιχα.

Ο αριθμός των συναλλαγών-εκτιμήσεων οικιστικών ακινήτων μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2011 με μέσο ετήσιο ρυθμό 42,1%. Σε ολόκληρο το 2010 ο αριθμός των συναλλαγών αυτών έφθασε τις 74,5 χιλιάδες (οριστικά στοιχεία), καταγράφοντας μικρή μείωση, κατά 0,2%, έναντι του προηγούμενου έτους (2009: 74,6 χιλιάδες).

Ο όγκος των οικιστικών ακινήτων (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων), τον οποίο αφορούσαν οι ανωτέρω συναλλαγές-εκτιμήσεις, ήταν μειωμένος κατά 40,5% το τρίτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2010. Για ολόκληρο το 2010 ο όγκος των συναλλαγών με βάση τα οριστικά στοιχεία μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,1%, έναντι μείωσης κατά 38,9% το 2009.

Τέλος, η αξία των συναλλαγών-εκτιμήσεων οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των πιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2011 με ετήσιο ρυθμό 40,5%.

Το γεγονός ότι ο όγκος και η αξία των συναλλαγών την περίοδο της κρίσης μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι ο αριθμός των συναλλαγών αντανακλά τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και μικρότερης αξίας, επισημαίνει η ΤτΕ.

bankwars.blogspot.com


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΤτΕ: Πτώση 4,1% στις τιμές των διαμερισμάτων

 • 10/11/2011, 18:13
  Permalink

  Και που είσαι ακόμα; Έχουν να δουν κατρακύλα τα ματάκια μας.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.