Υπεύθυνες οι τράπεζες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

Ευθύνη προς τις τράπεζες που κάποτε μοίραζαν αφειδώς τα δάνεια, χωρίς να εξετάζουν τις οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη, καταλογίζει ο νομικός κόσμος της χώρας.

Τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες παρακαλούσαν τους καταναλωτές να προτιμήσουν κάποιο προϊόν τους, είτε αυτό ήταν μια πιστωτική κάρτα, είτε ένα δάνειο. Με «αμπαλάζ» ευφάνταστους τίτλους, π.χ. διακοποδάνειο, προσπαθούσαν να δελεάσουν τον κόσμο.

Όταν πλέον η περίοδος της επίπλαστης οικονομικής ευφορίας πέρασε ανεπιστρεπτί, οι δανειολήπτες που «τσίμπησαν» και άπλωσαν το χέρι στο εύκολο χρήμα που τους προσφέρθηκε, τώρα αδυνατούν να το επιστρέψουν. Οι τράπεζες δε, με αμείλικτο τρόπο τα διεκδικούν.

«Θυμόμαστε όλοι τις συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις των τραπεζών, πριν από λίγα χρόνια, που μοίραζαν πιστωτικές κάρτες, αλλά και κάθε είδους δάνεια, π.χ. εορτοδάνεια, διοκοποδάνεια, κ.λ.π. Τώρα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν τη δέουσα ευαισθησία προς τους ανθρώπους που στήριξαν το δανειακό σύστημα και να αποδεχθούν την αποπληρωμή των δανείων με πιο ευνοϊκούς όρους τονίζει στο newsbomb.gr ο δικηγόρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Θανάσης Παυλόπουλος.

Ωστόσο, προτείνει και μία λύση, την προσφυγή στη δικαιοσύνη, η οποία με τις έως τώρα αποφάσεις της επιδεικνύει, ως όφειλε, το κοινωνικό της πρόσωπο, εκδίδοντας αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών, αναγνωρίζοντας τα ληστρικά τοκοχρεολύσια που τους έχουν επιβληθεί.

«Υπάρχει πλέον τρόπος, δια της δικαστικής οδού, να μειωθούν οι οφειλές και να αποπληρωθούν τα ποσά σε περισσότερες δόσεις» τονίζει ο κ. Παυλόπουλος.

Οι παράνομες μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι τράπεζες προκύπτουν και από Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο άρθρο 8 της 2008/48/ΕΚ Οδηγίας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να εκτιμούν την πιστοληπτική ικανότητα του καταναλωτή, πριν συνάψουν κάποιο δάνειο μαζί του.

«Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, πριν από τη σύναψη της σύμβασης πίστωσης, ο πιστωτικός φορέας εκτιμά την πιστοληπτική ικανότητα του καταναλωτή, βάσει επαρκών στοιχείων που λαμβάνονται κατά περίπτωση από τον καταναλωτή και, εν ανάγκη, κατόπιν έρευνας στην κατάλληλη βάση δεδομένων».

Πρακτική που δεν εφάρμοσαν ποτέ οι ελληνικές τράπεζες, πουλώντας χρήμα σε ανθρώπους που ήταν ολοφάνερο πως δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γέμιζαν ωστόσο τα ταμεία τους με ληστρικά τοκοχρεολύσια.

www.newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.