Φάκελος «κλειστές τράπεζες»: ΟΛΗ η αλήθεια για τις καταθέσεις!

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

Πλείστα ερωτήματα έχει δημιουργήσει το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο των κλειστών τραπεζών (με άγνωστο ορίζοντα επανέναρξης της λειτουργίας τους) και του ορίου των αναλήψεων στα 60 ευρώ.

Πολλοί πολίτες σήκωσαν τα χρήματα και τα έχουν κρυμμένα σε φυσική μορφή ενώ άλλοι τα άφησαν στις τράπεζες και «έσπασαν» τα ποσά ώστε να είναι μικρότερα των 100.000 ευρώ σε κάθε λογαριασμό.

Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη: Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες; Τι θα γίνει με τις καταθέσεις; Θα αρθούν τα capital controls; Δέκα ερωτήσεις και δέκα απαντήσεις (βασισμένες σε οικονομολόγους και στελέχη της τραπεζικής αγοράς) επιχειρούν να «ανοίξουν» τον φάκελο.

1. Πότε θα ανοίξουν πάλι οι τράπεζες;

Με βάση την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα ανοίξουν την Τρίτη 7 Ιουλίου, ωστόσο αυτή η ημερομηνία μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξουν είναι να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς ώστε να αποκατασταθεί η χορήγηση ρευστότητας.

2. Η συμφωνίας με τους θεσμούς σημαίνει ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν αυτόματα;

Όχι. Πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται η συμφωνία και -το σημαντικότερο- να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι το πιστωτικό σύστημα σταθεροποιείται και δεν θα υπάρξουν εκ νέου μαζικές εκροές καταθέσεων.

3. Εάν αρθεί η «τραπεζική αργία», θα σταματήσει και ο έλεγχος των κεφαλαίων;

Όχι. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι περιορισμοί έως ότου κριθεί (και από την ΕΚΤ) ότι το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί πλήρως. Στην Κύπρο διήρκησε για παράδειγμα 2 χρόνια και στην Ισλανδία 8 χρόνια.

4. Υπάρχει κάτι επιπλέον που μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ομαλής λειτουργίας των τραπεζών;

Εάν επιστρέφονταν τα περίπου 54 δισ. ευρώ που κυκλοφορούν ελεύθερα, θα ήταν μια σημαντική ανάσα ρευστότητας. Αλλά αυτό προϋποθέτει πρωτίστως την πλήρη αποκατάσταση της τραπεζικής πίστης.

5. Υπάρχει φόβος «κουρέματος» των καταθέσεων;

Οι καταθέσεις στις τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι στα 120-125 δισ. ευρώ και τα «κόκκινα δάνεια» άνω των 100 δισ. ευρώ, με τη φερεγγυότητα τους να είναι οριακή. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε «κούρεμα» των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών. Έτσι, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να «κουρέψουν» μέρος των καταθέσεων για να καλύψουν το κενό.

6. Είναι εγγυημένες οι καταθέσεις;

Με βάση τα ευρωπαϊκά ισχύοντα, οι καταθέσεις είναι εγγυημένες ως τις 100.000 ευρώ ανά άτομο και ανά λογαριασμό. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή τα απαραίτητα κεφάλαια για την πλήρη κάλυψη των καταθέσεων (διαθέτει αυτή τη στιγμή 2 δισ. ευρώ).

7. Εάν εκκαθαριστούν οι τράπεζες, θα υπάρξει και διαγραφή δανείων; Τι θα γίνει με τις θυρίδες;

Όχι (ως προς το πρώτο ερώτημα). Οι υποχρεώσεις παραμένουν και θα μεταφερθούν στην «καλή» τράπεζα (μετά από μια εκκαθάριση, χωρίζεται η τράπεζα και σε «καλή» και «κακή»). Όσον αφορά τις θυρίδες ανοίγονται και το περιεχόμενό τους κατάσχεται.

8. Στην περίπτωση εκκαθάρισης των τραπεζών, τι πρόκειται να συμβεί με τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό;

Θα συμβεί κάτι παρόμοιο με τις κυπριακές τράπεζες στη χώρα μας. Οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών σε Βαλκάνια, Κύπρο, Τουρκία  κλπ. Θα αναληφθούν από τα εκεί κράτη και στη συνέχεια θα πουληθούν.

9. Τι θα συμβεί σε περίπτωση μη συμφωνίας και απαίτηση από την ΕΚΤ να επιστραφούν τα δάνεια που έχει χορηγήσει στις τράπεζες;

Οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν περίπου 90 δισ. ευρώ που έχουν λάβει μέσω του ELA και επιπλέον περίπου 35 δισ. ευρώ που έχουν λάβει απευθείας από την ΕΚΤ. Στην περίπτωση επιστροφής στην ΕΚΤ, τα ποσά θα αναζητηθούν από τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα υπάρξει συνολική διαγραφή των καταθέσεων.

10. Πως ανοίγουν οι τράπεζες εάν δεν υπάρξει συμφωνία;

Σε περίπτωση μη συμφωνίας και εκκαθάρισης, με έξοδο από την ευρωζώνη, τα πιστωτικά ιδρύματα θα ανοίξουν εκ νέου αναγκαστικά σε νέο νόμισμα. Πάντως, η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Πηγή : Αγορά

2 σχόλια σχετικά με το “Φάκελος «κλειστές τράπεζες»: ΟΛΗ η αλήθεια για τις καταθέσεις!”

  1. Θα πάρει εβδομάδες μέχρι να ξανανοίξουν οι τράπεζες. Φυσικά η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα έχει κλονιστεί και τίποτα δεν θα είναι πλέον όπως πριν.
    “Oι καταθέσεις είναι εγγυημένες ως τις 100.000 ευρώ ανά άτομο και ανά λογαριασμό”: το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε? Όταν στην Κύπρο με ημερήσιο όριο αναλήψεων 300 ευρώ, κουρεύτηκαν οι καταθέσεις άνω των 100000, εδώ με όριο 60 ευρώ, με απλά μαθηματικά, 100/5 μας κάνει κούρεμα σε καταθέσεις άνω των 20000.
    Το μόνο που απολαμβάνω είναι οτι αυτή την εβδομάδα η ΚΥΚΛΟΣ έστειλε μάλλον σε υποχρεωτική άδεια τους εισπράκτορές της επειδή δεν έλαβα ούτε μια κλήση. Βλέπουμε από εβδομάδα τί γίνεται, καλό σαββατοκύριακο και πάνω από όλα ομόνοια και ψυχραιμία άσχετα με το τί θα ψηφίσει ο καθένας. Άσχετα με το αποτέλεσμα, μέχρι να στρώσουν κάπως τα πράγματα, καλό στιφάδο χωρίς λαγό….

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.