Φοβούνται νέα ύφεση και «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες

Στο «στοίχημα» να συγκρατηθεί η ύφεση από το β΄ εξάμηνο του έτους ώστε να αναχαιτισθεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέων επισφαλειών, να ανακτηθούν «κόκκινα» δάνεια μέσω της ενεργητικής τους διαχείρισης και να μειωθούν συνακόλουθα οι προβλέψεις για επισφάλειες, «ποντάρουν» οι τράπεζες. 

Ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 7 Μαρτίου που θα κρίνει την τύχη της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος – μιας αξιολόγησης που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο και να έχει ακολουθηθεί από την δεύτερη αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο -, οι τραπεζίτες δεν εμφανίζονται καθόλου αισιόδοξοι. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, που επιβαρύνονται και από τις εξελίξεις στο προσφυγικό (σημειώνεται ότι επίσης την ερχόμενη Δευτέρα συγκαλείται για το θέμα η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με τη συμμετοχή της Τουρκίας), οι τραπεζίτες βλέπουν την εκκρεμότητα της αξιολόγησης να «τραβάει» για Απρίλιο – Μάιο, καθυστερώντας παράλληλα και τις εξελίξεις στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων.  

Ο προβληματισμός των τραπεζιτών για την πορεία της αξιολόγησης σε συνδυασμό με την επίπτωση στην ύφεση και στα «κόκκινα» δάνεια, θα αποτυπωθεί στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων χρήσεως 2015 των τραπεζών και στις ενημερώσεις των ξένων αναλυτών από αυτή την εβδομάδα. Στις 2 και 3 Μαρτίου θα ανακοινώσουν αποτελέσματα η Eurobank και η Alpha Bank αντίστοιχα, στις 9 Μαρτίου η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί η ημερομηνία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας.

Θα πρόκειται για αποτελέσματα χρήσεως που θα χαρακτηρίζονται από προβλέψεις – μαμούθ, – όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι προβλέψεις έναντι επισφαλειών θα διαμορφώνονται στα 10 δις. ευρώ -, τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν κατακόρυφα φέτος προκειμένου να επιστρέψουν σε κερδοφορία.

Ο στόχος αυτός που αποτελεί δέσμευση των τραπεζών έναντι των μετόχων τους, αλλά και επιταγή του SSM ο οποίος απαιτεί δραστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, δεν μοιάζει εφικτός όσο καθυστερεί η αξιολόγηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΤτΕ την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε ότι η πρόβλεψη για συγκράτηση της ύφεσης από το β΄ εξάμηνο του 2016 «υπόκειται σε ισχυρές αβεβαιότητες και υψηλούς κινδύνους». 

Πρόκειται για κινδύνους που συνδέονται με τις διεθνείς εξελίξεις και αφορούν από την προσφυγική κρίση (μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας), την έξαρση των γεωπολιτικών κινδύνων, την επιβράδυνση της παγκόσμιας Οικονομίας και μιας υπεραντίδρασης των αγορών, έως μία ασιατική κρίση με επίκεντρο την Κίνα και την πιθανότητα της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

Πρόκειται επίσης για κινδύνους εσωτερικούς που συνδέονται με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ψήφιση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους εταίρους και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εμπέδωση κλίματος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αναμφίβολα, το προσεχές διάστημα είναι καταλυτικής σημασίας για τη χώρα, αφού εν μέσω ενός διεθνούς περιβάλλοντος που αλλάζει, καλείται να ισχυροποιήσει τη θέση της, αντιμετωπίζοντας με ρεαλισμό τα δικά της προβλήματα. Αν δεν το καταφέρει, θα μείνει ουραγός στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και όπως σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ «η χώρα που θα μείνει ουραγός, θα είναι και αυτή που θα υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα στην περίπτωση που το διεθνές περιβάλλον αλλάξει προς το χειρότερο».

Για τις τράπεζες, οι επισημάνσεις αυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία ακόμη περισσότερων επισφαλειών, αντί για τον δραστικό περιορισμό τους. Και εν τέλει, μέσω της εξέλιξης στο μέτωπο των επισφαλών δανείων, θα κριθεί η δυνατότητα ισχυροποίησης του τραπεζικού συστήματος ή η διολίσθησή του σε νέες περιπέτειες και νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.