Φουντώνουν ξανά τα σενάρια συγχωνεύσεων στις τράπεζες – Γενικές συνελεύσεις τριών μεγάλων τραπεζών

Την Παρασκευή πραγματοποιούνται οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών Alpha, Eurobank και Πειραιώς, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας.

Τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και τις προοπτικές εξόδου από το ευρώ αναμένεται να διατυπώσουν αύριο οι επικεφαλής των τριών από τις τέσσερεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, στη διάρκεια των γενικών τους συνελεύσεων. Κεντρικό ζητούμενο την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη και πλήρης ολοκλήρωση του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μετά τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν.

Εξάλλου, στο επίκεντρο των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα βρίσκονται ξανά σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Απόστολου Ταμβακάκη (που παραιτείται σήμερα) στη σημερινή γενική συνέλευση της Τράπεζας: Αν είχαν προωθηθεί έγκαιρα και τολμηρά συγχωνεύσεις τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ μεγάλα.

Οι συγχωνεύσεις, επισήμανε ο κ.Ταμβακάκης, διατηρούν τη σημασία τους και στις σημερινές συνθήκες, καθώς συνέργειες που θα επιφέρουν, θα μειώσουν τις απαιτούμενες κεφαλαιακές ανάγκες και θα τις καταστήσουν πιο ανταγωνιστικές και πιο χρήσιμες για την ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι διοικήσεις των τραπεζών εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια συνεργασιών, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων με κεφαλαιακή επάρκεια, με στόχο να μπορέσουν να συμβάλλουν στο μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας μας.

[sc:Πηγή id=”http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=148550&catid=13″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *