Φόβοι για πλήρη κατάρρευση της οικονομίας τις επόμενες ημέρες

Εικόνα διάλυσης βλέπουν παράγοντες της αγοράς

Την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις, μετά και τις χθεσινές αποφάσεις στο δείπνο των Καννών, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, σε ό,τι αφορά το κλίμα στην οικονομία τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης.

Τραπεζικά στελέχη, με τα οποία επικοινώνησε το 24h.gr, εξέφρασαν την άποψη πως, μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, τόσο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο και το ευρώ θα βρεθούν υπό καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων.

«Υπάρχει κάποιος που, υπό το φόβο της αρνητικής απάντησης στο ερώτημα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, δεν θα σηκώσει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες προκειμένου να μη γίνουν δραχμές;», αναρωτήθηκε στέλεχος τράπεζας, προσθέτοντας πως, υπό το φως των εξελίξεων αυτών, θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολο για το Δημόσιο να εισπράξει τα 4 δισ. ευρώ, που είχε υπολογίσει από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων μέσα στο Νοέμβριο.

«Βγάζουνε τα μάτια τους μόνοι τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως στην παρούσα φάση οι εκλογές μέσα στα ίδια χρονικά περιθώρια (των 30 ημερών) θα ήταν καλύτερη λύση για την οικονομία.

Πάντως, πολύπειρος χρηματιστής δήλωσε, επίσης στο 24h.gr, πως οι πιέσεις που θα ασκηθούν στην Ευρωζώνη, από σήμερα μέχρι και την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ή των εκλογών, θα είναι αφόρητες.

«Θα δούμε νέες γενναίες παρεμβάσεις της ΕΚΤ για την αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, καθώς τα spreads θα εκτιναχθούν, εν μέσω φόβων για διάλυση της Ευρωζώνης, ενώ τα CDS θα κάνουν πάρτι», σημείωσε, προσθέτοντας πως το ευρώ είναι φυσιολογικό υπό τις συνθήκες αυτές να διολισθήσει πολύ χαμηλότερα.

Ο ίδιος προεξόφλησε νέα προβλήματα για Ιρλανδία και Πορτογαλία, καθώς ο EFSF δεν θα μπορέσει να δανειστεί με λογικό κόστος για τις δύο αυτές χώρες.

«Ας μη μιλήσουμε καλύτερα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Χωρίς την έκτη δόση, χωρίς PSI, με τις καταθέσεις να φυλλορροούν και με την πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή πάνω από τα κεφάλια μας, τίποτα δεν ευνοεί το κλίμα. Δυστυχώς το ατύχημα, που όλοι φοβόντουσαν, συνέβη».

Παραγωγικοί φορείς θεωρούν πως το ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 θα πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους και συμπληρώνουν πως, παρά την πληθώρα φόρων, τα φορολογικά έσοδα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα καθηλωθούν, καθώς τίποτα δεν θα πληρώνεται υπό το φόβο της χρεοκοπίας.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *