Χειρόφρενο… στα κόκκινα δάνεια

«Χειρόφρενο» έχουν τραβήξει οι τράπεζες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιμένοντας την ολοκλήρωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητά την άρση του περιορισμού για την αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) των εταιριών που μπορούν να αγοράζουν προβληματικά δάνεια. Η τρόικα υποστηρίζει ότι κάθε τέτοια εταιρία που λειτουργεί νόμιμα στην ΕΕ θα πρέπει να μπορεί να πραγματοποιεί σχετικές συναλλαγές χωρίς πρόσθετη άδεια από την ΤτΕ. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων, αποτελούν μαζί με το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών τα τρία κύρια θέματα που πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών εδώ και πολλούς μήνες εκατοντάδες στελέχη και εκπρόσωποι επενδυτικών σχημάτων που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν «κόκκινα» δάνεια επισκέπτονται την Αθήνα. Η Ελλάδα αποτελεί μια πολύ μεγάλη αγορά «κόκκινων» δανείων καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούν στο περίπου 50% των υπολοίπων δανείων, δηλαδή σε περίπου 100 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη φτάνει τα 900 δισ. ευρώ.

Πάντως παρά το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών οι τράπεζες δεν βιάζονται να πουλήσουν προβληματικά δάνεια. Αντίθετα η κύρια στρατηγική των συστημικών τραπεζών είναι να εργαστούν οι ίδιες τους επόμενους μήνες για την ανάκτηση και την αναδιάρθρωση δανείων επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν τα δυνητικά σχετικά έσοδα. Ειδικά σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν «πακέτα» επιχειρηματικών δανείων που θα μπορούσαν να πουληθούν αλλά μια σειρά διαφορετικών περιπτώσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν εξατομικευμένα. Σε πρώτη φάση θα διερευνηθεί η διάθεση – ικανότητα των σημερινών μετόχων να ενισχύσουν κεφαλαιακά τις επιχειρήσεις τους και αν αποτύχουν θα αναζητηθούν νέοι επενδυτές για να εισφέρουν νέα κεφάλαια λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα των έλεγχο και καλύτερους όρους για την αποπληρωμή των δανείων. Σε ότι αφορά τα δάνεια προς νοικοκυριά, στεγαστικά και καταναλωτικά, οι τράπεζες δεν σχεδιάζουν πωλήσεις σχετικών δανείων. Θέλουν να ελέγξουν αναλυτικά ποιοι πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών και ποιοι προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» τόσο σε ότι αφορά τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις,  ανέρχονται σε 20% του συνόλου των κόκκινων δανείων. Δηλαδή δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ που σήμερα βρίσκονται σε καθυστέρηση προέρχονται από επιχειρήσεις και άτομα που ενώ είναι σε θέση δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους επιδιώκοντας να επωφεληθούν από την κατάσταση. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι περίπου το 40% των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη είναι σε θέση να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Έτσι το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθούν στην ανάκτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να επωφεληθούν από τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και σε δεύτερο χρόνο να εξετάσουν σοβαρότερα της μεγάλης κλίματος πωλήσεις δανείων σε τρίτους.

www.matrix24.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.