«Χειρόφρενο» στο κούρεμα δανείων τράβηξαν οι τράπεζες

Στην άρση της πρακτικής «κουρέματος» δανείων που είχαν προαναγγείλει με στόχο την ενίσχυση της εισπραξιμότητας οφειλών, προχωρούν σιωπηρά οι τράπεζες. Η απότομη αλλαγή πλεύσης υπαγορεύεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, αφενός από την ανάγκη εντοπισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών, αφετέρου από την ανάγκη επαρκών ενεχύρων για άντληση ρευστότητας από τον ELA.

Αν και οι τράπεζες είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους οφειλέτες προκειμένου να μειώσουν σημαντικά τις οφειλές τους, καθιστώντας έτσι δυνατή την αποπληρωμή μη εξυπηρετούμενων δανείων, πλέον τραβούν «χειρόφρενο» στο «κούρεμα» δανείων. Το «φρένο» αυτό φαίνεται πως υπαγορεύεται τόσο από το μνημόνιο, όσο και από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της επιδίωξης να «ξεσκεπαστούν» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που συχνά είναι και φοροφυγάδες. Η επιδίωξη αυτή βρίσκει σύμφωνες και τις τράπεζες, καθώς έχουν διαπιστώσει ότι πολύ συχνά πίσω από τις πιέσεις για «κούρεμα» δανείων κρύβονται φοροφυγάδες στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ρυθμίσεις που κανονικά στοχεύουν σε πραγματικά οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, στους λεγόμενους strategic defaulters αντιστοιχεί το 15% – 17% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι μεταξύ αυτών που κανονικά έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετήσουν ομαλά τα δάνειά τους αλλά δεν το πράττουν, ένα ποσοστό της τάξεως του 10% εμφανίζεται και με τις υψηλότερες καταθέσεις. Οι διαπιστώσεις αυτές είναι σε γνώση και των δανειστών, οι οποίοι για το λόγο αυτό έχουν κρατήσει ιδιαίτερα αυστηρή στάση στο θέμα μιας γενικευμένης «σεισάχθειας», επιβάλλοντας καταρχήν τον εντοπισμό και την τιμωρία των στρατηγικών κακοπληρωτών και κατόπιν την ελάφρυνση των πραγματικά αδύναμων οφειλετών.

Εν τω μεταξύ, το «πάγωμα» στο «κούρεμα» δανείων επιβάλλεται και από τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών μέσω της χρήσης του ELA. Ενώ έχει ήδη ξεκινήσει δειλά η μείωση του δανεισμού από τον ELA, κυβέρνηση και ΤτΕ ενδιαφέρονται να διατηρήσουν στο ακέραιο την αξία των ενεχύρων που υποβάλλονται για την άντληση ρευστότητας από τον Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διαφυλαχθεί εφόσον οι τράπεζες προχωρήσουν σε «κούρεμα» οφειλών ειδικά στα στεγαστικά δάνεια που χρησιμοποιούνται ως collateral για τον ELA.

Για τον ίδιο λόγο διατηρούνται μέχρι στιγμής οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που απαγορεύουν την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων, εκτός και αν αυτή προέρχεται από μετρητά που είτε εισάγονται από το εξωτερικό είτε προέρχονται από το «στρώμα». Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος έχει στεγαστικό δάνειο και προθεσμιακή κατάθεση στην ίδια τράπεζα δεν επιτρέπεται να την χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή του δανείου του και αυτό διότι θα παύσει να υφίσταται το στεγαστικό δάνειο που χρησιμοποιεί η τράπεζα ως ενέχυρο για τον ELA.

www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.