Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

Καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας

Ένας καλός τρόπος για να προστατεύσει τα συμφέροντά του ο δανειολήπτης, είναι να καταγράψει (ηχογραφήσει) τις τηλεφωνικές συνομιλίες του με εταιρίες είσπραξης (ενημέρωσης) ή υπαλλήλους τραπεζών.

Παρακάτω ακολουθεί το άρθρο 370Α, του ποινικού κώδικα, που αναφέρεται στο θέμα μας, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το νόμο 3674/2008 – ΦΕΚ 136/Α’/10.7.2008

Ποινικός Κώδικας, άρθρο 370Α

Παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνημάτων και της προφορικής συνομιλίας

1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παρο­χής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λο­γισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλε­φωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή τα στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμω­ρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

2. Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνο­μιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

3. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 αυτού του άρθρου.

4. Αν ο δράστης των πράξεων των παραγράφων 1, 2 και 3 αυτού του άρθρου είναι πάροχος υπηρεσιών τηλεφωνίας ή νόμιμος εκπρόσωπος αυτού ή μέλος της διοίκησης ή υπεύθυνος διασφάλισης του απορρήτου ή εργαζόμενος ή συνεργάτης του παρόχου ή ενεργεί ιδιω­τικές έρευνες ή τελεί τις πράξεις αυτές κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή απέβλεπε στην είσπραξη αμοιβής, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή από πενήντα πέντε χιλιάδες (55.000) μέχρι δια­κόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.

5. Αν οι πράξεις των παραγράφων 1 και 3 αυτού του άρθρου συνεπάγονται παραβίαση στρατιωτικού ή δι­πλωματικού απορρήτου ή αφορούν απόρρητο που ανα­φέρεται στην ασφάλεια του κράτους ή την ασφάλεια εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, τιμωρούνται κατά τα άρθρα 146 και 147 του Ποινικού Κώδικα.”

Η παράγραφος 2 του άρθρου 177 του Κώδικα Ποι­νικής Δικονομίας προβλέπει:

Αποδεικτικά μέσα, που έχουν αποκτηθεί με αξιό­ποινες πράξεις ή μέσω αυτών, δεν λαμβάνονται υπόψη στην ποινική διαδικασία.”

Συνοψίζουμε λοιπόν:

Απαιτείται συναίνεση του συνομιλητή, δηλαδή μόλις δεχθούμε τηλεφώνημα και ο συνομιλητής μας πει ότι τηλεφωνεί εκ μέρους τράπεζας, εισπρακτικής κλπ, τον διακόπτουμε και του λέμε ότι από αυτή τη στιγμή η συνομιλία καταγράφεται με τη συναίνεσή του.

Αν μας πει ότι είναι παράνομο, τότε απαντούμε ότι χωρίς τη συναίνεσή του για καταγραφή της συνομιλίας, σύμφωνα με το άρθρο 370Α του ποινικού κώδικα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη συνομιλία και κλείνουμε.

Αν συναινέσει, τότε του ζητάμε να επαναλάβει καθαρά το ονοματεπώνυμό του, την εισπρακτική εταιρεία που εργάζεται, τον αριθμό μητρώου αυτής, την τράπεζα που εκπροσωπεί και την ημερομηνία και ώρα κλήσης. Αν τα πει όλα αυτά, συνεχίζουμε τη συνομιλία.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

11 Σχόλια Καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας

 • μαρια

  παιδιά, όσον αφορά την καταγραφή ας μπείτε στον κόπο να διαβάσετε το αρ 36 του ν 4038/2012, είναι κατατοπιστικότατο για την καταγραφή, ΔΕΝ επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί απο τις εταιρείες εις βάρος του πελάτη και αμα την ζητήσεις πρέπει να στην δώσουν εντός 10 ημερών. Εκτός και άν θέλεις να αποφύγεις το τηλέφωνο οπότε ναι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να στο κλείσουν

 • Γιώργος

  Σε 2 ετερεις που ανεφερα σχετικα για καταγραφη, κανεις εξ αυτων δεν δεχτηκε με την αιτιολογια οτο ειναι παρανομο εκ μερους μου και νομιμο απο αυτους να καταγραφουν…….

  • begar

   Κανένας δεν δέχτηκε, επειδή ξέρουν ότι αυτά που λένε είναι παράνομα.

   Μπορείς να καταγράψεις συνομιλία, ακόμα και χωρίς τη συναίνεση του άλλου, αλλά το προϊόν της καταγραφής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε δικαστήριο. 

   Καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας

 • begar

  Ξαναδιαβάστε προσεκτικά το παρόν κείμενο, γιατί έχουμε αλλαγές.

 • leonidas

  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ σε ολους. Begar να εισαι καλα και παντα υγιης εσυ και οι αγαπημενοι σου.
  Καλη ανασταση και στα αρρωστημενα μυαλα κυβερνοντων.

 • Batman

  Σήμερα με επικοινωνία μου με την εισπρακτική “Μελλον” τους είπα ότι δεν συναινώ στην καταγραφή της συνομιλίας βάσει του Π.Κ Άρθ. 370Α.
  Επέμειναν βέβαια ότι με κάποια τροποποίηση είναι νόμιμο αυτό. Υπάρχει τέτοια τροποποίηση ? Η κλήση ήταν για ανεξόφλητο ποσό λογαριασμού τηλεφώνου (2 μηνών) της HOL.
  Βέβαια δεν αποδέχτηκαν κάτι τέτοιο και μου είπαν ότι “τότε δεν μπορουμε να συνεχίσουμε τη συνομιλία” και μου το έκλεισαν.
  Η κλήση ήταν για ενημέρωση. Υπάρχει λοιπόν κάποια τροποποίηση που να επιτρέπει την καταγραφή χωρίς τη συναίνεσή μου ?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 • Νίκος

  Με κάλεσαν από τράπεζα και όταν τους ζήτησα την συναίνεσή τους για την καταγραφή της κλήσης μου απάντησαν ότι είναι παράνομο! Πως γίνεται τους είπα να είστε εσείς νόμιμοι και εγώ ο παράνομος? Τους ζήτησα αν έχουν αμφιβολίες για το περιεχόμενο του νόμου να τους τον στείλω. Φυσικά δεν συνέχισαν την συνομιλία. Νομίζουν ότι όλοι θα τους φοβηθούμε!

  • begar

   Παράνομη είναι η καταγραφή εφόσον γίνεται χωρίς τη συναίνεση του άλλου.
   Εφόσον, προειδοποιήσεις τον συνομιλητή, παύει να είναι παράνομη η καταγραφή, αφού όποτε θέλει εκείνος το κλείνει.
   Η αντίδραση των υπαλλήλων των εισπρακτικών, λέγοντας ότι είναι παράνομη η καταγραφή, οφείλεται σε απάντηση-καραμέλα που τους μαθαίνουν κατά την αρχική τους εκπαίδευση.
   Επίσης, να διευκρινίσουμε ότι η καταγραφή της συνομιλίας από την εισπρακτική είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ από το νόμο. Το προϊόν της καταγραφής φυλάσσεται για 12 μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί δικαστικά ΜΟΝΟ από τον οφειλέτη εναντίον της εισπρακτικής, αλλά ΟΧΙ από την εισπρακτική εναντίον του οφειλέτη.

 • Στέφανος

  Ερώτηση. Πιάσανε τον φίλο μου να καταγράφει/βιντεοσκοπεί συνομιλία με κρυφή κάμερα. Γνωρίζω ότι είναι παράνομο και του έχουν επισυνάψει κατηγορίες. Εκείνος ισχυρίζεται ότι έγινε κατά λάθος. Το βιντεοσκοπημένο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του;;;

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>