Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

 • ANSI on Αριθμοί τηλεφώνων εισπρακτικών εταιρειών2177771470 2177771160 ΤΣΑΦΑΡΑΣ  
 • Quest on Forum: Γενική συζήτηση 12Επιστολή εστειλαν. Και ήταν περιπου ενα χρονο. Εσένα στην Alpha εννοείς ότι έστειλες εγγραφο αιτημα σου και δεν σου απάντησαν ?
 • νίκος123 on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπέρα, πριν 14-15 χρόνια, παρά το καταναλωτικό δάνειο και το ότι είστε εγγυήτρια, θα παίρνατε αυθημερόν έγκριση για στεγαστικό σε όποια τράπεζα και αν πηγαίνατε. Σή…
 • νίκος123 on Forum: Γενική συζήτηση 12Και δεν το λέτε εξ'αρχής οτι δεν έχετε τίποτα στο όνομά σας? Και Διαταγή Πληρωμής να βγάλουν δεν μπορούν να σας κάνουν απολύτως τίποτα.
 • DIMITRIS 75 on Forum: Γενική συζήτηση 12Νίκο καλησπέρα, Σχετικά με την καταγγελία στον Δικηγορικό Σύλλογο και εμένα μου είπανε από τον Συνήγορο του καταναλωτή πως κοστίζει 80 ευρώ. Λειτουργεί καθαρά αποτρεπτι…
 • Dimitris75 on Forum: Γενική συζήτηση 12Επιτέλους και κάποια τράπεζα προτείνει κούρεμα. Προφανώς το ποσό είναι μεγάλο και ίσως είχες χρόνια να τους βάλεις λεφτά...σωστά ? Είπες πως στείλανε επιστολή ή σε πήρα…
Minilink

Νόμιμη η εκπρόθεσμη αποποίηση κληρονομιάς εφόσον έγινε από πλάνη ή άγνοια του κληρονόμου

Νόμιμη και αποδεκτή είναι η εκπρόθεσμη αποποίηση κληρονομιάς εφόσον έγινε από πλάνη και άγνοια του κληρονόμου ως προς την ύπαρξη προθεσμιών για την υποβολή της αποποίησης.

Να σημειωθεί ότι μετά το θάνατο συγγενούς (πατέρα, μητέρας, κ.λπ.) οι κληρονόμοι (παιδιά, κ.ά.), πρέπει εάν δεν επιθυμούν να αποδεκτούν την κληρονομιά, μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την ημέρα του θανάτου, να δηλώσουν (χωρίς έξοδα) στον γραμματέα του δικαστηρίου της περιφέρειας του αποβιώσαντος ότι αποποιούνται την κληρονομιά (ακίνητα, χρήματα, χρέη, κ.λπ.).

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν δεν υποβάλλουν δήλωση αποποίησης κληρονομιάς, αυτομάτως θεωρούνται νόμιμοι κληρονόμοι της περιουσίας και των οφειλών του αποβιώσαντος.

Στην προκειμένη περίπτωση, το 1994 έμπορος αγροτικών προϊόντων στην Πιερία απεβίωσε χωρίς ωστόσο να έχει περιουσιακά στοιχεία ή χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό, ομόλογα, κ.λπ. Η μία από τις δύο κόρες του, η οποία εργαζόταν στην Κρήτη, δεν υπέβαλε αίτηση αποποίησης κληρονομιάς μέσα στη νόμιμη προθεσμία των τεσσάρων μηνών από την ημέρα θανάτου του πατέρα της, καθώς γνώριζε ότι ο πατέρας της δεν είχε περιουσιακά στοιχεία, ενώ παράλληλα αγνοούσε την όλη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει. Αντίθετα, η σύζυγος και η άλλη, δεύτερη, κόρη του θανόντος υπέβαλαν δήλωση αποποίησης κληρονομιάς μέσα στη νόμιμη προθεσμία.

Ένα χρόνο μετά το θάνατο (1995) η κόρη που δεν υπέβαλε δήλωση αποποίησης της κληρονομιάς κλήθηκε από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Αιγινίου Πιερίας να καταβάλει στο Δημόσιο 251.612 ευρώ (85.736.795 δρχ.) Το ποσό αυτό προερχόταν από οφειλές που άφησε ο πατέρας της και προερχόντουσαν από μη απόδοση ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, καθώς και λόγω μη απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΛΓΑ.

Κατόπιν αυτών η κόρη υπέβαλε εκπρόθεσμα δήλωση αποποίησης και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Το Εφετείο Θεσσαλονίκης όπως και ο Άρειος Πάγος δικαίωσαν την κόρη που δεν είχε υποβάλει εμπρόθεσμα δήλωση αποποίησης κληρονομιάς. Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η κόρη τελούσε σε πλάνη που οφειλόταν στην άγνοια για την ύπαρξη προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς. Δεν παίζει δε κανένα ρόλο το ότι η σύζυγος του θανόντος (και μητέρα της) και η αδελφή της αποποιήθηκαν “τυχαία” εμπρόθεσμα την κληρονομιά.

Τελικά, ο Άρειος Πάγος (απόφαση 1570/2010) απέρριψε την αίτηση της Δ.Ο.Υ. που ζητούσε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που δικαίωσε την κληρονόμο που δεν αποποιήθηκε εμπρόθεσμα την κληρονομιά, κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείο έχει πλήρεις, σαφείς και χωρίς αντιφάσεις αιτιολογίες.

www.imerisia.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

6 Σχόλια Νόμιμη η εκπρόθεσμη αποποίηση κληρονομιάς εφόσον έγινε από πλάνη ή άγνοια του κληρονόμου

 • Ανθούλα Παπαγεωργίου

  Η πεθερά μου πλήρωνε ΟΓΑ 18 χρόνια για να βγει στην συνταξη. Τα δυο τελευταία χρόνια δεν είχε να πληρώσει. Διακανονισμό της ειπαν ότι δεν μπορούσε να κάνει γιατί ήταν μικρό το ποσό. Πάνω από 5000 ευρώ όταν έφτανε το χρέος θα μπορούσε να κάνει διακανονισμό έτσι της είπαν από τον ΟΓΑ. Πέθανε τον Ιανουάριο του 2016. Σύνταξη δεν πρόλαβε να πάρει. Περιουσία δεν είχε ούτε γράφτηκε διαθήκη οπότε κληρονομιά δεν υπήρχε. Σήμερα μάθαμε ότι έπρεπε να κάνουμε μη αποδοχή κληρονομιάς για να μην κληρονομήσουμε τα χρέη μιας και το ΟΓΑ ζητά να πληρώσει ο πεθερός τα τελευταία δυο χρόνια ασφάλισης. Γιατί να πετάξουμε 2000 ευρώ για μια συνταξη που δεν θα λάβει κανένας; Το ποσό των 18 χρόνων που κερδίζει το ΟΓΑ δεν του φτάνει; Θέλει τα υπόλοιπα; Δεν έχουμε να πληρώσουμε. Και δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός θα ανεβαίνουν και οι τόκοι υπερημερίας.

  • Despinak

   Πιο άδικο κράτος δεν υπάρχει.
   Περίπτωση οικογενειακή μου με το ΤΕΒΕ. Ενώ η επιχείρηση έχει κλείσει ουσιαστικά το 2011 και αυτή θα έπρεπε να είναι η ημερομηνία κλεισίματος από τη εφορία ώστε να διακοπεί και το ΤΕΒΕ, και αφού κάνουν 3 ολόκληρα χρόνια έλεγχο, ανακαλύπτουν το 2014 πως ένα αυτοκίνητο της εταιρίας δεν έχει ξεδηλωθεί. Ποιανού λάθος, το ψάχνουμε ακόμα…
   Αποτέλεσμα;; Γι αυτόν και μόνο το λόγο το κλείσιμο γίνεται το 2014 και πρέπει να πληρωθούν 3 χρόνια ΤΕΒΕ, χωρίς να έχει δουλέψει η επιχείρηση ούτε μια μέρα. Το πιο γελοίο είναι ότι αν ήταν ΑΕ και όχι ΟΕ δεν θα ίσχυε το ίδιο και θα είχε λήξει η υπόθεση.
   Όσο και να τρέξαμε δεν βρήκαμε το δίκιο μας.

   • margi

    E όχι και να χαρακτηρίζουμε ΚΡΑΤΟΣ το κάθε προτεκτοράτο της Γερμανίας. Συγνώμη δηλαδή αλλά αγωγή του πολίτη δεν κάνατε στο σχολείο? Σε λίγο οι συναλλαγές με την εφορία, τράπεζες κλπ θα γίνονται στα γερμανικά και θα πληρώνουμε και τον μεταφραστή (ο οποίος θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος δλδ φερέφωνο). Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι τόσο απλό όσο και μεγαλειώδες στη σύλληψή του. Κυβέρνηση και βουλή παριστάνουν ότι κυβερνούν ( με αντάλλαγμα τα φράγκα που για μιά χρεοκοπημένη κατακτημένη και ξεπουλημένη χώρα ούτε στον ύπνο τους δεν θα τα εισέπραταν όλοι αυτοί οι ληγούρηδες) και εμείς παριστάνουμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΛΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ότι κυβερνώμεθα και ότι είμαστε πολίτες δημοκρατίας. Και αυτό το πανηγύρι γιατί η Ευρώπη -όπως πάντα άλλωστε – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ. Αρα να δίνει τις εντολές εξόντωσής μας στους ξεφτίλες /εντολοδόχους της εδώ και αυτοί να στ’ηνουν φιέστες ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στη βουλή και καλά ότι έχουμε δημοκρατία και αποφασίζουμε.
    Και ο σκύλος μου καταλαβαίνει ποιός κάνει κουμάντο και πόσο ρεντίκολα είναι όλοι αυτοί , βοτυλευτές, δημοσιογράφοι, καθηγητές τέως και νυν διάφοροι κονδυλοφόροι της συμφοράς, που προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο (παντα βέβαια με το αζημιώτο και πάντα με την πιστόλα στραμμένη πάνω μας σε περίπτωση που είμαστε … στραβοκέφαλοι και δε χαμπαριάζουμε πόσο πολύ δημοκρατία και ελευθερία έχουμε)

  • nikos123

   Θα πρέπει και εσείς να αποδείξετε οτι τελούσατε σε πλάνη που οφειλόταν στην άγνοια για την ύπαρξη προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς. Όπως βλέπετε η παραπάνω υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο…16 χρόνια μετά. Πολύ δύσκολο να ξεμπλέξετε με το ΤΕΒΕ ή όπως το λένε τώρα….Ειλικρινά λυπάμαι πολύ…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>