Νόμιμη η εκπρόθεσμη αποποίηση κληρονομιάς εφόσον έγινε από πλάνη ή άγνοια του κληρονόμου

Νόμιμη και αποδεκτή είναι η εκπρόθεσμη αποποίηση κληρονομιάς εφόσον έγινε από πλάνη και άγνοια του κληρονόμου ως προς την ύπαρξη προθεσμιών για την υποβολή της αποποίησης.

Να σημειωθεί ότι μετά το θάνατο συγγενούς (πατέρα, μητέρας, κ.λπ.) οι κληρονόμοι (παιδιά, κ.ά.), πρέπει εάν δεν επιθυμούν να αποδεκτούν την κληρονομιά, μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την ημέρα του θανάτου, να δηλώσουν (χωρίς έξοδα) στον γραμματέα του δικαστηρίου της περιφέρειας του αποβιώσαντος ότι αποποιούνται την κληρονομιά (ακίνητα, χρήματα, χρέη, κ.λπ.).

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν δεν υποβάλλουν δήλωση αποποίησης κληρονομιάς, αυτομάτως θεωρούνται νόμιμοι κληρονόμοι της περιουσίας και των οφειλών του αποβιώσαντος.

Στην προκειμένη περίπτωση, το 1994 έμπορος αγροτικών προϊόντων στην Πιερία απεβίωσε χωρίς ωστόσο να έχει περιουσιακά στοιχεία ή χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό, ομόλογα, κ.λπ. Η μία από τις δύο κόρες του, η οποία εργαζόταν στην Κρήτη, δεν υπέβαλε αίτηση αποποίησης κληρονομιάς μέσα στη νόμιμη προθεσμία των τεσσάρων μηνών από την ημέρα θανάτου του πατέρα της, καθώς γνώριζε ότι ο πατέρας της δεν είχε περιουσιακά στοιχεία, ενώ παράλληλα αγνοούσε την όλη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει. Αντίθετα, η σύζυγος και η άλλη, δεύτερη, κόρη του θανόντος υπέβαλαν δήλωση αποποίησης κληρονομιάς μέσα στη νόμιμη προθεσμία.

Ένα χρόνο μετά το θάνατο (1995) η κόρη που δεν υπέβαλε δήλωση αποποίησης της κληρονομιάς κλήθηκε από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Αιγινίου Πιερίας να καταβάλει στο Δημόσιο 251.612 ευρώ (85.736.795 δρχ.) Το ποσό αυτό προερχόταν από οφειλές που άφησε ο πατέρας της και προερχόντουσαν από μη απόδοση ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, καθώς και λόγω μη απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΛΓΑ.

Κατόπιν αυτών η κόρη υπέβαλε εκπρόθεσμα δήλωση αποποίησης και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Το Εφετείο Θεσσαλονίκης όπως και ο Άρειος Πάγος δικαίωσαν την κόρη που δεν είχε υποβάλει εμπρόθεσμα δήλωση αποποίησης κληρονομιάς. Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η κόρη τελούσε σε πλάνη που οφειλόταν στην άγνοια για την ύπαρξη προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς. Δεν παίζει δε κανένα ρόλο το ότι η σύζυγος του θανόντος (και μητέρα της) και η αδελφή της αποποιήθηκαν «τυχαία» εμπρόθεσμα την κληρονομιά.

Τελικά, ο Άρειος Πάγος (απόφαση 1570/2010) απέρριψε την αίτηση της Δ.Ο.Υ. που ζητούσε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που δικαίωσε την κληρονόμο που δεν αποποιήθηκε εμπρόθεσμα την κληρονομιά, κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείο έχει πλήρεις, σαφείς και χωρίς αντιφάσεις αιτιολογίες.

www.imerisia.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

6 σκέψεις σχετικά με το “Νόμιμη η εκπρόθεσμη αποποίηση κληρονομιάς εφόσον έγινε από πλάνη ή άγνοια του κληρονόμου

 • 11/07/2017, 17:13
  Permalink

  Η πεθερά μου πλήρωνε ΟΓΑ 18 χρόνια για να βγει στην συνταξη. Τα δυο τελευταία χρόνια δεν είχε να πληρώσει. Διακανονισμό της ειπαν ότι δεν μπορούσε να κάνει γιατί ήταν μικρό το ποσό. Πάνω από 5000 ευρώ όταν έφτανε το χρέος θα μπορούσε να κάνει διακανονισμό έτσι της είπαν από τον ΟΓΑ. Πέθανε τον Ιανουάριο του 2016. Σύνταξη δεν πρόλαβε να πάρει. Περιουσία δεν είχε ούτε γράφτηκε διαθήκη οπότε κληρονομιά δεν υπήρχε. Σήμερα μάθαμε ότι έπρεπε να κάνουμε μη αποδοχή κληρονομιάς για να μην κληρονομήσουμε τα χρέη μιας και το ΟΓΑ ζητά να πληρώσει ο πεθερός τα τελευταία δυο χρόνια ασφάλισης. Γιατί να πετάξουμε 2000 ευρώ για μια συνταξη που δεν θα λάβει κανένας; Το ποσό των 18 χρόνων που κερδίζει το ΟΓΑ δεν του φτάνει; Θέλει τα υπόλοιπα; Δεν έχουμε να πληρώσουμε. Και δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός θα ανεβαίνουν και οι τόκοι υπερημερίας.

  Σχολιάστε
  • 12/07/2017, 12:26
   Permalink

   Πιο άδικο κράτος δεν υπάρχει.
   Περίπτωση οικογενειακή μου με το ΤΕΒΕ. Ενώ η επιχείρηση έχει κλείσει ουσιαστικά το 2011 και αυτή θα έπρεπε να είναι η ημερομηνία κλεισίματος από τη εφορία ώστε να διακοπεί και το ΤΕΒΕ, και αφού κάνουν 3 ολόκληρα χρόνια έλεγχο, ανακαλύπτουν το 2014 πως ένα αυτοκίνητο της εταιρίας δεν έχει ξεδηλωθεί. Ποιανού λάθος, το ψάχνουμε ακόμα…
   Αποτέλεσμα;; Γι αυτόν και μόνο το λόγο το κλείσιμο γίνεται το 2014 και πρέπει να πληρωθούν 3 χρόνια ΤΕΒΕ, χωρίς να έχει δουλέψει η επιχείρηση ούτε μια μέρα. Το πιο γελοίο είναι ότι αν ήταν ΑΕ και όχι ΟΕ δεν θα ίσχυε το ίδιο και θα είχε λήξει η υπόθεση.
   Όσο και να τρέξαμε δεν βρήκαμε το δίκιο μας.

   Σχολιάστε
   • 18/07/2017, 22:48
    Permalink

    E όχι και να χαρακτηρίζουμε ΚΡΑΤΟΣ το κάθε προτεκτοράτο της Γερμανίας. Συγνώμη δηλαδή αλλά αγωγή του πολίτη δεν κάνατε στο σχολείο? Σε λίγο οι συναλλαγές με την εφορία, τράπεζες κλπ θα γίνονται στα γερμανικά και θα πληρώνουμε και τον μεταφραστή (ο οποίος θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος δλδ φερέφωνο). Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι τόσο απλό όσο και μεγαλειώδες στη σύλληψή του. Κυβέρνηση και βουλή παριστάνουν ότι κυβερνούν ( με αντάλλαγμα τα φράγκα που για μιά χρεοκοπημένη κατακτημένη και ξεπουλημένη χώρα ούτε στον ύπνο τους δεν θα τα εισέπραταν όλοι αυτοί οι ληγούρηδες) και εμείς παριστάνουμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΛΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ότι κυβερνώμεθα και ότι είμαστε πολίτες δημοκρατίας. Και αυτό το πανηγύρι γιατί η Ευρώπη -όπως πάντα άλλωστε – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ. Αρα να δίνει τις εντολές εξόντωσής μας στους ξεφτίλες /εντολοδόχους της εδώ και αυτοί να στ’ηνουν φιέστες ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στη βουλή και καλά ότι έχουμε δημοκρατία και αποφασίζουμε.
    Και ο σκύλος μου καταλαβαίνει ποιός κάνει κουμάντο και πόσο ρεντίκολα είναι όλοι αυτοί , βοτυλευτές, δημοσιογράφοι, καθηγητές τέως και νυν διάφοροι κονδυλοφόροι της συμφοράς, που προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο (παντα βέβαια με το αζημιώτο και πάντα με την πιστόλα στραμμένη πάνω μας σε περίπτωση που είμαστε … στραβοκέφαλοι και δε χαμπαριάζουμε πόσο πολύ δημοκρατία και ελευθερία έχουμε)

    Σχολιάστε
    • 18/07/2017, 23:57
     Permalink

     Συμφωνώ απολύτως. βάλε στη θέση της λέξης ότι άλλο θέλεις.

     Σχολιάστε
    • 19/07/2017, 00:04
     Permalink

     Αυτό το σχόλιο αξίζει να μπει ως άρθρο γνώμης, πρώτη σελίδα.

     Σχολιάστε
  • 12/07/2017, 15:00
   Permalink

   Θα πρέπει και εσείς να αποδείξετε οτι τελούσατε σε πλάνη που οφειλόταν στην άγνοια για την ύπαρξη προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς. Όπως βλέπετε η παραπάνω υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο…16 χρόνια μετά. Πολύ δύσκολο να ξεμπλέξετε με το ΤΕΒΕ ή όπως το λένε τώρα….Ειλικρινά λυπάμαι πολύ…

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.