Minilink

Οδηγός για Αρχάριους & Άσχετους Δανειολήπτες

1. Τα δανεικά.

Καταρχήν, η πρώτη συμβουλή είναι απλή και κατηγορηματική: Ποτέ, μα ποτέ, μα ποτέ, μην πάρετε δάνειο για κανένα λόγο, παρά μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας, γιατί το χρέος είναι μαύρη σκλαβιά. Αν δηλαδή τα υπάρχοντα χρήματα δεν επαρκούν να καλύψουν ιατρικά έξοδα και κινδυνεύει σοβαρά η υγεία σας. Δικαιολογίες, όπως επιχειρηματική ευκαιρία ή αναγκαία κατανάλωση δεν υπάρχουν. Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δανειοληπτών αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν σε αδυναμία αποπληρωμής, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες.  Ποτέ δεν πρέπει να δανειστείτε για αγορά καταναλωτικών αγαθών, διακοπές, ταξίδια, διασκέδαση κλπ

Αν οπωσδήποτε πρέπει να πάρετε δάνειο, η σειρά προτεραιότητας, με την οποία θα επιλέξετε δανειστή είναι:   Γονείς, αδέλφια, συγγενείς, φίλοι, τράπεζα και ποτέ, μα ποτέ,  τοκογλύφος.

Όταν αναφερόμαστε σε δάνειο, εννοούμε είτε δάνειο σε μετρητά (στεγαστικό, καταναλωτικό, προσωπικό, διακοποδάνειο, εορτοδάνειο κλπ), είτε χρέωση της πιστωτικής μας κάρτας για πληρωμή αγαθών ή ανάληψη μετρητών.

2. Η τράπεζα

Παλιά υπήρχε ένας χιουμοριστικό ορισμός της τράπεζας:  Τράπεζα, είναι το ίδρυμα, το οποίο για να σου δανείσει χρήματα, πρέπει πρώτα να της αποδείξεις ότι δεν τα χρειάζεσαι. Αυτές ήταν οι παλιές καλές εποχές, τότε που η Τράπεζα της Ελλάδας, ασκούσε αληθινή εποπτεία στις εμπορικές τράπεζες, επιτρέποντας σ’ αυτές να χορηγούν μόνο πολύ μικρά δάνεια, προστατεύοντας έτσι τους δανειολήπτες από υπερβολικό δανεισμό, ο οποίος συνήθως επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα.

Σήμερα, οι εμπορικές τράπεζες στη χώρα μας, λειτουργούν υπό καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης, χωρίς σχεδόν κανένα έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να παρανομούν και να κερδοσκοπούν σε βάρος των δανειοληπτών.

Οι συνήθεις παρανομίες των τραπεζών.

Επιπλέον, τα επιτόκια που επιβάλλουν οι τράπεζες, είναι παράνομα, εφόσον είναι μεγαλύτερα από το επίσημο δικαιοπρακτικό επιτόκιο, το οποίο καθορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδας και μπορείτε να δείτε στον πίνακα εδώ.

Γενικά, η τράπεζα είναι εχθρός και όχι φίλος. Σου πουλάει φιλικότητα και εξυπηρέτηση με πλατειά χαμόγελα τη στιγμή που δανείζεσαι και προσπαθεί να σε εξοντώσει, μόλις βρεθείς σε κατάσταση ανάγκης. Ποτέ μην πέσετε στην παγίδα του «έχω φίλο ή συγγενή που είναι τραπεζιτικός και θα με εξυπηρετήσει ή βοηθήσει ή εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους», απλά γιατί τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει.

3.  Τι προσέχουμε στην επιλογή τράπεζας

Μπορεί η παροιμία να λέει ότι «όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη», αλλά η πρακτική αποδεικνύει ότι «μερικά γουρούνια είναι πιο γουρούνια από τα άλλα».

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο που διαλέγουμε τράπεζα. Θα πρέπει να προσέξουμε ορισμένα πράγματα:

– Καταρχήν τι φήμη έχει. Σε περίπτωση που θα εμφανίσουμε αδυναμία αποπληρωμής είναι ελαστική ή για λίγα ευρώ θα κοιτάξει να μας πάρει το κεφάλι;

– Τι επιτόκια χρεώνει; Τα συνήθη ληστρικά όπως όλες; Μήπως η δική μας βάζει κάτι έξτρα παραπάνω;

–  Με τι εξασφάλιση μας δανείζει; Ζητάει προσημειώσεις σε ακίνητα γα μικροποσά;

– Προκειμένου να μας δώσει τα δανεικά, μήπως εκβιαστικά μας πουλάει πρόσθετα προϊόντα, όπως ασφάλεια ζωής ή πιστωτικές κάρτες;

Κατά τη σύναψη του δανείου, δεν δηλώνουμε ποτέ σταθερό τηλέφωνο στην τράπεζα. Δίνουμε μόνο αριθμό κινητού, λέγοντας ότι δεν έχουμε σταθερό. Δεν δίνουμε ποτέ τηλέφωνο εργασίας.

4.  Ο ήλιος λάμπει στον καταγάλανο ουρανό.

Αυτή είναι η περίοδος, κατά την οποία έχοντας πάρει το δάνειο, κάναμε τη δουλειά μας και μη έχοντας κάποιο πρόβλημα, αποπληρώνουμε στην ώρα μας τις δόσεις. Προσέχουμε, ώστε το σύνολο των μηνιαίων δόσεων, να μην υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματός μας.

5. Όταν έρχονται τα σύννεφα

Να λοιπόν, που ήρθε η ώρα της κρίσης. Για κάποιους λόγους, δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων: Ξαφνική ανεργία, προβλήματα υγείας, οικονομική κρίση κλπ

Ειδικά στις μέρες μας, ακόμα και ο πιο συνεπής πελάτης μιας τράπεζας (δηλαδή το μεγαλύτερο κορόιδο), αν δεν πληρώσει μια δόση στην ώρα του, μέσα σε πέντε μέρες θα αρχίσει να δέχεται τηλεφωνήματα από τις λεγόμενες εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών, δηλαδή τις γνωστές εισπρακτικές εταιρίες.

Γενικά, μπορεί οι εισπρακτικές εταιρίες να μας πρήζουν, αλλά τουλάχιστον, όσο μας ενοχλούν αυτές, η τράπεζα δεν έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον μας.Αφού περάσουν 2-3 απλήρωτοι μήνες, οι τηλεφωνικές ενοχλήσεις γίνονται πιεστικές και η ευγενική συμπεριφορά του υπαλλήλου αντικαθίσταται από έμμεσες και ψευδείς απειλές, με σκοπό να μας πιέσουν ψυχολογικά, ώστε να «κόψουμε το λαιμό μας» για να βρούμε χρήματα.

Οι συνήθεις «λαμογιές» των εισπρακτικών εταιριών, αλλά και ο τρόπος άμυνας του δανειολήπτη αναλύονται παρακάτω:α.

Απειλούν ευγενικά έμμεσα, αλλά ψευδώς, τον οφειλέτη, ότι αν δεν πληρώσει τις καθυστερούμενες δόσεις, η τράπεζα θα καταγγείλει τη σύμβαση και θα γίνει απαιτητό προς πληρωμή, όλο το ποσό του δανείου ή της κάρτας.—- Απαντούμε: κάντε ότι νομίζετε, ευχαριστώ για την ενημέρωση, χαίρετε!

Θέτουν ψευδείς προθεσμίες του τύπου «για να μην ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες σε βάρος σας, πρέπει να πληρώσετε μέχρι την τάδε μέρα τόσα χρήματα.—- Απαντούμε: Ωραία, θα προσπαθήσω,ευχαριστώ για την ενημέρωση, χαίρετε!

Παραπλανούν κάποιους δανειολήπτες, λέγοντας ότι αν πληρώσουν μέχρι μια ημερομηνία ένα ποσοστό, π.χ. 50% του συνολικού δανείου, τότε η τράπεζα θα διαγράψει το υπόλοιπο της οφειλής και θα τους χορηγήσει εξοφλητική απόδειξη.—- Απαντούμε: Πάρα πολύ ωραία, μόλις η τράπεζα μου στείλει γραπτώς την προσφορά, θα κινηθώ ανάλογα. Ευχαριστώ για την ενημέρωση, χαίρετε!

Μας ζητούν να τους πούμε για πιο λόγο δεν πληρώνουμε.—- Απαντούμε: Έχω κάποιες δυσκολίες, τις οποίες όμως δεν επιθυμώ να συζητήσω μαζί σας. Ευχαριστώ για την ενημέρωση, χαίρετε!

Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα μπορούμε να περάσουμε στον κατάλογο της συσκευής μας τους αριθμούς από όπου μας τηλεφωνούν οι τράπεζες και οι εισπρακτικές (υπάρχει πίνακας που διαρκώς εμπλουτίζεται εδώ)  και ανάλογα με τις δυνατότητες της συσκευής μας, είτε δεν απαντούμε, είτε ενεργοποιούμε τη λειτουργία απόρριψης μαύρης λίστας (σχεδόν όλα τα κινητά διαθέτουν τέτοια λειτουργία).

Αν μας τηλεφωνήσουν σε σταθερό τηλέφωνο, τους λέμε ότι κατηγορηματικά τους απαγορεύουμε να ξανατηλεφωνήσουν στον συγκεκριμένο αριθμό. Τους δίνουμε τον αριθμό του κινητού μας, ως αποκλειστικό αριθμό επικοινωνίας. Αυτό όμως συνεπάγεται, ότι θα πρέπει να απαντάμε στις κλήσεις τους, τουλάχιστον μια φορά στις πέντε μέρες.

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να καταγράψουμε νόμιμα τις συνομιλίες μας μαζί τους, για μελλοντική νομική χρήση, ακολουθώντας τις οδηγίες καταγραφής τηλεφωνικής συνομιλίας.

Καλό είναι να διαβάσετε το Νόμο 3758/2009, περί εισπρακτικών εταιριών.

6. Νομικές διαδικασίες

Αφού περάσουν κάποιοι μήνες (ανάλογα με την τράπεζα και τη χρονική συγκυρία), η τράπεζα στέλνει ένα εξώδικο, το οποίο λίγο πολύ μας λέει ότι καταγγέλει τη σύμβαση και κάνει απαιτητό όλο το ποσό του δανείου άμεσα.

Αυτό μας κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή, αλλά στην ουσία, πέρα από το να μας απειλεί, δεν μας βλάπτει.

Μόλις περάσει η προθεσμία που μας δίνει το εξώδικο, η τράπεζα θα εκδώσει διαταγή πληρωμής σε βάρος μας. Αυτή μας κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, η τράπεζα μπορεί να προβεί σε κατάσχεση και πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων μας. Εδώ απαιτείται άμεση επέμβαση δικηγόρου.

Διαβάστε οπωσδήποτε: Άμυνα κατά διαταγής πληρωμής και Διαταγή πληρωμής – Κατάσχεση – Πλειστηρισαμός – Ένδικα μέσα – Τειρεσίας.

Αν ο δικηγόρος σας, σας συμβουλεύει να συμβιβαστείτε με την τράπεζα και να προχωρήσετε σε διακανονισμό της οφειλής, τότε είναι άσχετος με τραπεζικές υποθέσεις. Φύγετε από αυτόν, γιατί θα σας κάψει στην κυριολεξία.

Πολύ καλή ενέργεια (ίσως η σοφότερη) είναι να έρθετε σε επαφή με κάποιον από τους εξειδικευμένους δικηγόρους.

Ακόμα, να πούμε στους δανειολήπτες ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απελπιστικά, όσο φαίνονται, επειδή οι ίδιες οι τράπεζες, στην προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, έχουν διαπράξει παρανομίες σε βάρος μας, οι οποίες μέσα στο δικαστήριο γυρίζουν σαν μπούμερανγκ εναντίον τους, εφόσον μας εκπροσωπεί κάποιος δικηγόρος εξειδικευμένος σε τραπεζικά θέματα και όχι ο τυχαίος χασοδίκης της γειτονιάς μας.

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουν οι δανειολήπτες, ότι στην παρούσα χρονική περίοδο, τα οικονομικά των ελληνικών τραπεζών είναι σε μαύρο χάλι. Ως αποτέλεσμα, κάπου έχουν αρχίσει κυριολεκτικά να παρακαλούν τους δανειολήπτες, μήπως και πληρώσουν καμιά δόση. Επιπρόσθετα, το να ξεκινήσει η τράπεζα νομικές διαδικασίες (εξώδικο – διαταγή πληρωμής) στοιχίζει αρκετά, και θα το σκεφτεί προσεκτικά, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι θα καταφέρει να πάρει χρήματα από τον δανειολήπτη.

7. Σημαντικό:

Αν βλέπεις ότι δε μπορείς να πληρώσεις ή αν αποφασίσεις ότι δε θες να τους πληρώσεις ποσά που χρεώθηκες και εξακολουθείς να χρεώνεσαι από άκυρους όρους, κάνε σε ανύποπτο χρόνο το εξής: Τράβα μια αίτηση προς την τράπεζα και ζήτα τους το αντίγραφο της σύμβασης που υπέγραψες. Λόγου του χάους που επικρατεί στις τράπεζες από τον όγκο των φακέλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι πιθανό να έχουν χάσει τη σύμβαση!!! ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΒΓΑΛΟΥΝ! Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι σε παίρνουν τηλέφωνο και σου λένε ότι χρωστάς.

Η τράπεζα έχει δώσει το φάκελο σου σε εισπράκτορες που μπλοφάρουν για να σου πάρουν λεφτά, ενώ γνωρίζουν ότι δε μπορούν να σου βγάλουν διαταγή πληρωμής, γιατί πολύ απλά έχουν χάσει τη σύμβαση που υπέγραψες!!! Όπως συνέβη στην περίπτωση αυτή, που η Eurobank έχασε τη σύμβαση της VISA!!!


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

 • GEORGIOS. PETRIDIS

  Γεια σας.
  Έχετε να μου συστήσετε κάποιον δικηγόρο δοκιμασμένο; Λέω να ψαχτώ.

  ευχαριστώ

 • John-John

  Η αμετακλητη αποφαση 2343/2016 για τα δανεια που καπου διαβασα τι ειναι μπορει καποιος να μου πει !!

 • giorgos

  kalimera sas kai xronia polla .tha ithela mia voithia exo 2 kartes tis ethnikis trapezas stis opies exo kanei stasi pliromon apo 2007 logo anergias kai asthenias mou .meta apo tosa xronia me enoxlisan xsana legontas mou oti prepei na katavalo kapio poso gia na min kinithoun nimika k.t.l ta gnosta egw tou seipa oti adinato na doso esto kai 10 euro tipota to violi tous .ti kano ;kai fovame epidi perimeno na paw gia douleia min mou katasxoun xrimata apo ton logariasmo mou efxaristo.

  • nikos123

   Να κάνετε ακατάσχετο το τραπεζικό λογαριασμό από τράπεζες (όχι εφορία), έτσι θα έχετε προστασία 1200-1500 το μήνα. Πάντως αν διατηρείτε λογαριασμό σε άλλη τράπεζα από αυτήν που χρωστάτε, δεν κινδυνεύετε.

   • giorgos

    distixos exo mono stin idia trapeza (ethnikh) ton exo kanei akasxeto ton logariasmo alla xsero oti i trapeza den mpori na sou pari xrimata mono to dimosio kano lathos;kai pera apo afto kindinevo apo kati allo;
    kathos kai oti sto logariasmo eimastedyo katoxi egw kai i sizigos

    • nikos123

     Υπάρχει άλλη διαδικασία για να γίνει ο λογαριασμός ακατάσχετος και για χρέη ιδιωτών. άλλη διαδικασία είναι το ακατάσχετο για την εφορία που γίνεται μέσω taxis. Από τη νέα δουλειά ενδέχεται να σας ζητήσουν να ανοίξετε λογαριασμό μισθοδοσίας σε άλλη τράπεζα. Αν έχετε οτιδήποτε ακίνητο στο όνομά σας ενδέχεται να κινδυνέψει

   • giorgos

    ton exo kanei akatasxeto kai pera apo afto eimaste duo dikeouxoi eggw kia i gyneka mou

 • Demis92

  μια ερώτηση βρε παιδια..Πέρνεις ένα δάνειο και στην συνέχεια σου τα φέρνει έτσι η ζωή και δεν μπορείς να το αποπληρώσεις…Για πιό λόγο δεν πάς στην τράπεζα κατευθείαν να πεις δεν μπορώ να αποπληρώσω, να βρεθεί μια λύση…αλλά τα αφήνεις και σε πέρνουν οι τόκοι απο κάτω και γίνετε ο χαμός μετά??

  • begar

   Μπα, τι λες;
   Μια χαρά πας στην τράπεζα, απλά αυτό που σου προτείνει η τράπεζα είναι ΠΑΝΤΑ μή ρεαλιστικό.
   Σύμφωνα με την τράπεζα, πρέπει να τρως μακαρόνια σκέτα κάθε μέρα, να μην καπνίζεις, να μην πίνεις, να μην γαμάς, να μην έχεις τηλέφωνο, σταθερό και ΄κινητό κλπ κλπ κλπ, ώστε να μπορείς να της πληρώνεις το δάνειο.
   Αν οι τράπεζες, από την αρχή της κρίσης ενεργούσαν έξυπνα, δεν θα υπήρχαν κόκκινα δάνεια.

   Ποιος τις εμπόδισε, π.χ. να κάνουν προσωρινη ρύθμιση σε δάνεια, με αστείες μηνιαίες δόσεις; Όλοι θα πλήρωναν.
   Όταν όμως στο συνταξιούχο του χιλιάρικου, επιμένεις για δόση στεγαστικού των 500 ευρώ, μάλλον θα σου πληρώσει τα @@ του.

   • MG

    Ακριβώς!
    Και όχι μόνο αυτό. Ο σκοπός τους είναι να σε έχουν σε έλεγχο ή να νομίζουν ότι σ’εχουν. Είναι τόσο άπληστοι που ηδονίζονται να σου αρμέγουν τα πάντα.
    Όταν είχα ένα σορρό κάρτες στην Citibank, χωρίς να έχω κάποια καθυστερούμενη οφειλή, πήγα και ζήτησα να μου μειώσουν το επιτόκιο από κάποιο εξωφρενικό 22% σε κάτι χαμηλότερο, για να μπορώ να ελπίζω σε κάποια ξεχρέωση και να έχω κάποιο κίνητρο μιας και έβλεπα τί ερχόταν.
    Ο τύπος έκανε έλεγχο και μου είπε ότι δεν έχω καθυστερήσει ποτέ των ποτών κάποια οφειλή, επομένως δεν μπορεί να γίνει κάτι!!!!!! Δηλαδή επειδή ήμουν καλός μαλάκας, δεν μπορούσαν να κατεβάσουν το υπερτοκογλυφικό τους επιτόκιο.
    Όταν αργότερα όμως πήραν το τρίτο το μακρύτερο και σταμάτησα μαχαίρι τα πάντα, μετά από δύο χρόνια δικού μου γραψίματος, μου έκαναν κούρεμα 85%.
    Επομένως θέλουν ανάλογη αντιμετώπιση. Το καλό είναι ότι ποτέ ξανά δεν ξαναμπλέκω με νταβάδες και η όλη ιστορία μου άνοιξε τα μάτια σε πολλά θέματα.
    Γενικά όταν σου δημιουργούν καταστάσεις ασφυξίας, πρέπει να την δεις αλλιώς αν θέλεις να επιβιώσεις. Ο κόσμος χάνει και τα τελευταία ψίχουλα εναπομείναντος εμπιστοσύνης του, δεν βλέπει άσπρη μέρα και εκεί μπαίνει σε άλλο mode.

  • nikos123

   Μόλις είπες το ανέκδοτο της ημέρας. Πριν χρόνια όταν άρχισα να στριμωχνομαι ελαφρώς, πριν έρθει η κρίση, έτρεξα αμέσως στην Eurobank και δύο και τρεις φορές και τους είπα : ρε παιδιά, αντί για 800 μπορώ να δίνω 600? Και η απάντηση πάντα ήταν ότι επειδή καθυστερώ να πληρώνω 20 μέρες και δεν έχω και κάτι στο όνομα μου, δεν μπορεί να γίνει τίποτα για την περίπτωση μου. Στη συνέχεια όταν ήρθαν τα πολύ δύσκολα μου έκαναν μία χοντρή παγαποντια που βαριέμαι να ξαναγράφω και έκτοτε δεν ξαναπληρωσα. Αν τοτε με είχαν ακούσει ίσως και να είχα ξεχρεωσει, τώρα, όσα τηλέφωνα και να παίρνουν, σόρρυ, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για την περίπτωσή τους…

  • Demis92

   σαν να έχετε δίκαιο….απλά μου φένεται όλο τόσο χαζό….Γιατί η τράπεζα να μην θέλει τα λεφτά της και να μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο…που δεν έχει ποτέ τέλος??

   • MG

    Απ ότι φαίνεται δεν θέλει μόνο λεφτά. Θέλει υποδούλωση και εξαθλίωση του κόσμου, θέλει κρατική ενίσχυση και μετά ξεπούλημα του κρατικού πλούτου σε ιδιώτες το οποίο θα το ονομάσουν “επενδύσεις.” Επίσης θέλει την αρπαγή των κατοικιών και παράδοσή του σε λαθρομετανάστες κτλ κτλ κτλ. Άρα φίλε μου δεν είναι χαζό, είναι βρώμικο σχέδιο.