Οι συνέπειες για τον εγγυητή

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

Έχετε υπόψη σας ότι η τράπεζα δεν µπορεί να απαιτήσει από εσάς την πληρωµή του δανείου αντί του δανειολήπτη στην περίπτωση που η σύµβαση πίστωσης κριθεί άκυρη.

Από τη στιγµή που το δάνειο έχει αποπληρωθεί στο σύνολό του, ο εγγυητής απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του. Αν όµως ο δανειολήπτης αποδειχθεί αφερέγγυος, ο εγγυητής είναι υποχρεωµένος να τακτοποιήσει το χρέος του.

Στην περίπτωση αυτή εγείρονται ορισµένα ερωτήµατα:

Πρέπει να πληρώσει ακόµη κι αν δεν γνώριζε την αφερεγγυότητα του δανειολήπτη, όταν χορηγούσε την εγγύηση;

Πλην εντελώς εξαιρετικών περιπτώσεων, ο εγγυητής δεν µπορεί να επικαλεσθεί ότι, όταν υπέγραφε, δεν γνώριζε την αφερεγγυότητα του δανειολήπτη.

Πρέπει να πληρώσει αν η τράπεζα δεν έχει κάνει κανένα διάβημα κατά του ίδιου του δανειολήπτη;

Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο ο εγγυητής έχει δικαίωμα να αρνηθεί την πληρωμή της οφειλής, ωσότου το πιστωτικό ίδρυμα επιχειρήσει αναγκαστική εκτέλεση εναντίον του δανειολήπτη και αυτή αποβεί άκαρπη. Πρόκειται για τη λεγόμενη «ένσταση διζήσεως», από την οποία, όμως, συνήθως υπάρχει ρήτρα παραίτησης στις τραπεζικές συμβάσεις, ώστε ο εγγυητής να ευθύνεται ακριβώς όπως και ο δανειολήπτης.

Μπορεί να στραφεί κατά του δανειολήπτη;

Ο εγγυητής εφόσον ικανοποίησε την τράπεζα, υποκαθίσταται στα δικαιώματά της και μπορεί να απαιτήσει ό,τι ποσό κατέβαλε, από το δανειολήπτη.

Η εγγύηση επηρεάζει τους κληρονόμους του εγγυητή;

Επηρεάζει όλους τους νόμιμους κληρονόμους του, διότι με το θάνατο του εγγυητή αυτοί κληρονομούν τη σχετική υποχρέωση.Μπήκατε εγγυητής για να πάρει δάνειο ένας συγγενής ή ένας φίλος σας. Αυτός, όμως, σταμάτησε να καταβάλει τις δόσεις και το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ζητά από εσάς την πληρωμή του δανείου.

Πώς πρέπει να αντιδράσετε;

Ξαναδιαβάστε τη σύμβαση που υπογράψατε και βεβαιωθείτε ότι συνάδει με τις διατάξεις του νόμου. Ποιο είναι το ποσό για το οποίο εγγυηθήκατε και για πόσο χρονικό διάστημα;

Επικοινωνήστε με τον δανειολήπτη και μάθετε ποιο είναι το οφειλόμενο ποσό: ταυτίζεται με αυτό που σας ζητά να πληρώσετε η τράπεζα;Αν τα οικονομικά σας δεν είναι ιδιαίτερα ανθηρά αυτή την περίοδο μπορείτε να ζητήσετε παράταση από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.Βεβαιωθείτε ότι το πιστωτικό ίδρυμα εξήντλησε όλα τα μέτρα κατά του δανειολήπτη (πρωτοφειλέτη). Ζητήστε όλες τις πληροφορίες, από την τράπεζα, γραπτά.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.