Χωρίς «λίπος» οι μισοί Ελληνες

Χωρίς τραπεζικές καταθέσεις είναι σχεδόν ένας στους δύο Ελληνες εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.

Πρακτικά, δηλαδή, τα μισά νοικοκυριά της χώρας δεν διαθέτουν ούτε καν τα λεγόμενα «έτοιμα» από τα οποία ήδη «τρώνε» χιλιάδες άλλα.

Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα που είχε πραγματοποιήσει τον Μάρτιο του 2011 η Focus Bari, καταθέσεις στις τράπεζες δηλώνει ότι έχει το 57% των ερωτηθέντων. Η Τράπεζα της Ελλάδος στο τελευταίο Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας (Μάιος-Ιούνιος 2011) ανέφερε ότι οι καταθέσεις των εγχώριων νοικοκυριών είχαν υποχωρήσει τον Μάιο στα 159,3 δισ. ευρώ από 196,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009.

Οπως κατ’ επανάληψη αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα χρήματα που «σηκώνουν» τα νοικοκυριά από τις τράπεζες δεν είναι μόνο υπό το φόβο μην συμβεί κάτι «κακό» στο τραπεζικό σύστημα και δεν μπορούν να πάρουν τα λεφτά αργότερα, αλλά για να καλύψουν και τρέχουσες ανάγκες.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ότι η ύφεση διαμορφώθηκε στο 7,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους (δηλαδή 7,7% στο εξάμηνο, αν λάβουμε υπόψη ότι στο πρώτο τρίμηνο ήταν 8,1%). Επίσης, τον Ιούνιο η «επίσημη» ανεργία ήταν 16% από 16,6% το Μάιο. Πρακτικά, όμως, η μείωση από την έναρξη της τουριστικής σεζόν δεν επέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα: οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 268.698 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 (6,1%) και αυξήθηκαν μόλις κατά 29.597 άτομα σε σχέση με τον φετινό Μάιο (0,7%). Οι άνεργοι τον φετινό Ιούνιο ήταν 793.685 από 582.364 τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ οι απασχολούμενοι μειώθηκαν σε 4.161.125 άτομα από 4.429.823 πέρυσι. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός φτάνει στα 4.385.584 από 4.292.452 άτομα πέρυσι, ξεπερνώντας σε αριθμό τον ενεργό.

*Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έδωσε την περασμένη Πέμπτη στη δημοσιότητα έρευνα που δείχνει τη ζημιά που έχει προκαλέσει η ύφεση στον εμπορικό κόσμο και πώς αυτή θα συνεχιστεί. Από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στις αρχές του 2009, επιβίωσαν τον Αύγουστο του 2011 οι 255.000 και έκλεισαν οι 68.000. «Εάν προβάλουμε τον Δείκτη Επιβίωσης στον σημερινό αριθμό των εν λειτουργία επιχειρήσεων, τότε, με τον ίδιο ρυθμό αύξησης, σε έξι μήνες, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2012, θα λειτουργούν 228.000 εμπορικές επιχειρήσεις και σε ένα χρόνο, δηλαδή τον Αύγουστο του 2012, θα λειτουργούν 53.000 λιγότερες, επιβιώνοντας από τη σημερινή τραγική κατάσταση, περίπου 202.000 εμπορικά καταστήματα», αναφέρει η έρευνα.

Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει τα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας και τα οποία φαίνεται ότι οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο την ύφεση, αποτυπώνονται και σε μια σειρά από άλλα αριθμητικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ την εβδομάδα που πέρασε.

*Ο τζίρος στο χονδρικό εμπόριο μειώθηκε κατά 10,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2010.

*Ο κύκλος εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων παρουσίασε μείωση κατά 31,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

*Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 6,8% και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου 17,9%.

*Επίσης, μείωση 2,8% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

*Μείωση 15,3% παρουσίασαν οι νέες οικοδομικές άδειες τον Μάιο. Στην επιφάνεια σημειώθηκε μείωση 36,6% και στον όγκο 29,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αναλυτικά, τον Μάιο του 2011 εκδόθηκαν 3.503 οικοδομικές άδειες(από 4.134 τον αντίστοιχο περυσινό μήνα), που αντιστοιχούν σε 536,8 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας (από 847,3) και 1.960,7 χιλιάδες κ.μ. (από 2.781,6).

Το ανησυχητικό είναι ότι τα στοιχεία από την πραγματική οικονομία δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμη χειρότερες μέρες. Γι’ αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία να δει κανείς, όχι μόνο από οικονομική αλλά και από κοινωνική άποψη, πώς μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον οι μισοί Ελληνες δεν έχουν καμία «άμυνα» για ν’ αντεπεξέλθουν. Το αντίθετο, μάλιστα, αφού μία άλλη εταιρεία δημοσκοπήσεων, η GPO, σε παλαιότερη έρευνά της έδειχνε ότι τα μισά νοικοκυριά έχουν χρέη προς τις τράπεζες!

www.enet.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

3 σκέψεις σχετικά με το “Χωρίς «λίπος» οι μισοί Ελληνες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.