Ψαλίδι στους τραπεζοϋπαλλήλους

Έχουν επανέλθει στο τραπέζι τα σενάρια για απολύσεις και μειώσεις των αποδοχών ως και 12%

Ερχονται απολύσεις υπαλλήλων στις τράπεζες, καθώς και µειώσεις των υφισταµένων αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων. Το κλίµα στον χώρο των τραπεζών είναι εξαιρετικά άσχηµο και έχουν επανέλθει στο τραπέζι σενάρια για περικοπές µισθών, ακόµη και απολύσεων ή αποχωρήσεων υπαλλήλων, προκειµένου να περιορισθεί δραστικά το λειτουργικό κόστος των πιστωτικών ιδρυµάτων. Ηδη ο «απόηχος» των εξελίξεων αυτών έχει φθάσει στη συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΤΟΕ, η οποία επί του παρόντος αποφεύγει να «ανοίξει» το ζήτηµα αυτό, καθώς όλα τα σενάρια – που συζητούνται στο παρασκήνιο – περιέχουν αρνητικά µέτρα για τους τραπεζοϋπαλλήλους. Ωστόσο οι συνδικαλιστές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκτιµούν ότι δεν θα αποφύγουν τη «βάσανο» µιας συζήτησης που θα περιλαµβάνει «σκληρές αποφάσεις» για τον κλάδο. Τραπεζικοί κύκλοι έχουν διαµορφώσει προτάσεις για µειώσεις των αποδοχών ως και 12%, αλλά ακόµη δεν έχουν λάβει τη µορφή πρότασης για τη σύναψη σύµβασης µε την ΟΤΟΕ. Σηµειώνεται ότι στις αρχές του έτους υπήρχε σχετική πρόταση µε µειώσεις ύψους 8%, η οποία απερρίφθη χωρίς συζήτηση από την οµοσπονδία. Ωστόσο στο µεσοδιάστηµα οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί ραγδαία και το οικονοµικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ρευστό.

«Μια πρόταση η οποία θα εµπεριείχε ως αντάλλαγµα τη διασφάλιση της απασχόλησης των υπαλλήλων θα µπορούσε να αποτελέσει βάση για συζήτηση» εκτιµά ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Στ. Κούκος , ο οποίος ωστόσο πιστεύει ότι τον απαράβατο αυτόν όρο για την Οµοσπονδία δεν µπορούν να τον εγγυηθούν – σε αυτή τη χρονική στιγµή – οι διοικήσεις των τραπεζών.

Τις εξελίξεις στις τράπεζες πυροδοτεί – περαιτέρω – η υπογραφή της ειδικής σύµβασης στην οποία κατέληξαν η διοίκηση του ΟΤΕ και η Οµοσπονδία µε την οποία µειώνονται κατά 11% οι µισθοί των υπαλλήλων, µεσοσταθµικά σε τρία χρόνια, αλλά ταυτοχρόνως προβλέπεται σαφής ρήτρα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η σύµβαση αυτή αναµένεται να συµπαρασύρει και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, υπό την αίρεση της διασφάλισης του προσωπικού από τυχόν απολύσεις.

Η συµφωνία για συγχώνευση των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank έχει αλλάξει το τοπίο στον τραπεζικό τοµέα και καθιστά το ενδεχόµενο των απολύσεων εξαιρετικά πιθανό. Στις δύο τράπεζες απασχολούνται περίπου 15.000 υπάλληλοι και µε την ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα υπάρχουν πολλές επικαλύψεις και συνέργειες που θα επιβάλουν τη µείωση του προσωπικού. Ταυτοχρόνως το επόµενο διάστηµα θεωρείται βέβαιον ότι θα υπάρξουν και νέες συγχωνεύσεις τραπεζών που θα αλλάξουν το τοπίο στην απασχόληση στον τραπεζικό τοµέα. Ως εκ τούτου εκτιµάται ότι είναι δύσκολο οι ιδιωτικές τράπεζες να κάνουν δεκτό έναν όρο διασφάλισης της απασχόλησης, σε ενδεχόµενη νέα σύµβαση εργασίας. Το ζήτηµα της µείωσης του κόστους εργασίας στις τράπεζες ετέθη και τους προηγούµενους µήνες, όταν η Εθνική Τράπεζα είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονοµικών να φέρει νοµοθετική ρύθµιση που να δίνει το δικαίωµα αλλαγών στους κανονισµούς προσωπικού. Τότε η ΟΤΟΕ και η ΓΣΕΕ διετύπωσαν την έντονη αντίδρασή τους αναφέροντας ότι «ανάλογη νοµοθετική παρέµβαση θα δώσει τη δυνατότητα αλλαγής των κανονισµών προσωπικού µε στόχο την οριζόντια µείωση του µισθολογικού κόστους στις τράπεζες και την απελευθέρωση των απολύσεων». Κι αυτό έτσι ώστε να διευκολύνουν τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων ή εξαγορών τραπεζών από τις οποίες θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό στο νέο τραπεζικό σχήµα.

Σε αυτήν ακριβώς τη θέση βρισκόµαστε σήµερα µε τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι διοικήσεις των τραπεζών θα επιχειρήσουν να πείσουν την ΟΤΟΕ να αποδεχθεί σύµβαση µε τους νέους όρους και, εφόσον αυτό δεν γίνει δεκτό, θα ζητήσουν – εκ νέου – την αλλαγή των κανονισµών προσωπικού και ως εκ τούτου του υφιστάµενου εργασιακού καθεστώτος.

www.tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *