Έγγραφο του Ταμείου Διάσωσης προειδοποιεί για διάσπαση ή και διάλυση του ευρώ!!!

Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον του Ευρώ, καθώς αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να εκδώσει ενημερωτικό δελτίο προς τους επενδυτές προειδοποιώντας τους για τα προβλήματα που είναι πιθανό να προκύψουν στο ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα.

Το προσχέδιο του ενημερωτικού δελτίου που έχει καταρτιστεί από το EFSF  με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις για την διάσωση της Ευρωζώνης, περιλαμβάνει σαφείς προειδοποιήσεις προς το επενδυτικό κοινό για μία ενδεχόμενη   διάσπαση του ευρώ ή ακόμη και την παύση της «νομισματικής του νομιμότητας», όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Ωστόσο, το EFSF, το οποίο παράγει τα προϊόντα που διασφαλίζουν τα ομόλογα προβληματικών χωρών σε περίπτωση χρεοκοπίας, δεν έχει καταλήξει ακόμη για το αν θα πρέπει να περιληφθούν οι συγκεκριμένοι «παράγοντες κινδύνου» στο τελικό κείμενο.

Πάντως, στο υπάρχον προσχέδιο που είναι εις γνώση των FT, οι προειδοποιήσεις προς τους επενδυτές έχουν ως εξής: “ κίνδυνοι που προκύπτουν από την παύση χρησιμοποίησης του ευρώ από ένα κράτος ως νόμιμου νομίσματός του…ή την παύση της νομισματικής νομιμότητας του ευρώ”.

Είναι προφανές, πως μια τέτοια προειδοποίηση σε επίσημο έγγραφο του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι ευρωπαίοι ηγέτες η διάσπαση του ευρώ θεωρείται αδιανόητη.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια την πρώτη δημόσια παραδοχή των Μέρκελ-Σαρκοζί τον προηγούμενο μήνα, για την πιθανότητα εγκατάλειψης του ευρώ από την Ελλάδα.

“ Εφόσον αναφέρεις κάτι τέτοιο σε ένα ενημερωτικό δελτίο, θα πρέπει να αναλογιστείς και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν”, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δελτίο αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την παρουσίαση των προϊόντων-ασφάλειας του EFSF για τα κρατικά ομόλογα, που θα γίνει τον Ιανουάριο.   Όμως το κατά πόσο θα περιληφθούν οι αναφορές για τους πιθανούς κινδύνους στην περίπτωση εξόδου μιας χώρας από το ευρώ παραμένει ασαφές.

Τέλος, τα νέα προϊόντα του EFSF, γνωστά ως “Euro Sovereign Credit-Linked Certificates”, αποτελούν ένα είδος παράγωγων των CDS (credit default swaps).

Οι ευρωπαϊκές χώρες ελπίζουν, ότι η συγκεκριμένη χρηματοπιστωτική τεχνική θα επιτρέψει στο EFSF διαθέσει ευρύτερα τους περιορισμένους πόρους του.

 

 

Σε περίπτωση αξιολόγησης για το αν μία χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, τα εν λόγω πιστοποιητικά θα χρησιμοποιούνται όπως και τα CDS- πράγμα που η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει μέσω “εθελοντικής” αναδιάρθρωσης.

Παρ΄ όλα αυτά,  το EFSF αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/aae88cf2-2747-11e1-b7ec-00144feabdc0.html#axzz1gPuyqczJ

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *