Έκθεση – ΣΟΚ για ΕΞΟΔΟ της Ελλάδας από το ευρώ

Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι οι εταίροι μας εξετάζουν όλους τους πιθανούς τρόπους εξόδου μας από το ενιαίο νόμισμα, ενώ ένα από τα πιθανά σενάρια που θα μας οδηγούσε έξω από το ευρώ είναι και η διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ!

Εναλλακτικές λύσεις για τις επιπτώσεις που θα έφερνε στις οικονομίες της Ε.Ε. μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εξετάζουν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε απόρρητη έκθεση 50 σελίδων που συνέταξαν οι νομικές υπηρεσίες των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης και εξετάζουν τώρα οι πολιτικοί στις πρωτεύουσες της Ε.Ε., παίζεται το μέλλον της χώρας μας και μάλιστα από τους εταίρους μας, ενώ καταδεικνύεται παράλληλα, ότι οι διάφορες φωνές περί αποπομπής μας από το ευρώ δεν ήταν μεμονωμένες.

Τα τρία σενάρια – φωτιά

* Αποβολή κράτους – μέλους από το ευρώ, με απόφαση των υπόλοιπων χωρών – μελών

Η έκθεση αναφέρει ότι δεν προβλέπεται στην έκθεση συλλογική αποπομπή από τη ευρωζώνη. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι από νομικής άποψης υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης μία τέτοιας επιχειρηματολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται «εναλλακτικοί δρόμοι για να παραμεριστεί ένα κράτος – μέλος». Διερευνώνται δηλαδή προτάσεις, όπως η «ενισχυμένη συνεργασία των κρατών – μελών» ή ακόμα και η υπογραφή μίας νέας Συνθήκης. Βέβαια αναγνωρίζεται ότι η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους δεν είναι το ιδανικό, αλλά δεν μπορεί και να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.

* Ένα κράτος – μέλος μπορεί να αποφασίσει μονομερώς την έξοδό του από το ευρώ

Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να είναι η λογική συνέχεια ενός αρνητικού αποτελέσματος σε δημοψήφισμα με αντικείμενο της συμμετοχή της χώρας στο ευρώ ή όχι. Σε αυτή την περίπτωση, η συνγκεκριμένη χώρα θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και το ευρώ.

Διαμηνύεται ότι η μονομερής έξοδος από το ευρώ συνεπάγεται και την έξοδο από την Ε.Ε. «Η συμμετοχή σε όλα ή αποχώρηση από όλα» είναι το πνεύμα των αποφάσεων της Ε.Ε.

* Συμφωνημένη έξοδος από το ευρώ

Πρόκειται για μία καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία θα επέτρεπε σε μία χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ, αλλά να παραμείνει στην Ε.Ε

Παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη, η έκθεση εκτιμά ότι οι γκρίζες ζώνες της ίδιας Συνθήκης αφήνουν κάποιο παράθυρο για να δρομολογηθεί μία τέτοια εξέλιξη. Βέβαια αναγνωρίζεται ότι αυτή η επιλογή ενέχει τον κίνδυνο να είναι μακροχρόνια και γεμάτη παγίδες.

Και αυτό γιατί επαναπροσδιορίζουν κρίσιμα ζητήματα, όπως οι υποχρεώσεις των κρατών – μελών, η επαναδιαπραγμάτευση της ισοτιμίας του νέου εθνικού νομίσματος με το ευρώ, ο τρόπος προστασίας της χώρας από κερδοσκοπικές επιθέσεις, η διαφύλαξη των αποταμιεύσεων, καθώς και η οχύρωση των τραπεζών.

Οι συγγραφείς
Η προσέγγιση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ χαρακτηρίζεται ως εξωφρενική, καθώς την ίδια στιγμή που διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται θέμα και εργάζονται για την ενίσχυση της Ελλάδας με νέα κεφάλαια, οι νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεξεργάζονται σενάρια αποχώρησης ή αποβολής της χώρας μας από την ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τραπέζι των δύο διεθνών οργανισμών βρίσκεται έκθεση των νομικών υπηρεσιών τους, 50 σελίδων, με τίτλο «Αποχώρηση ή αποβολή από την ΕΕ και την ΟΝΕ», όπου εξετάζονται πλέον οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη αποχώρηση κράτους-μέλους της ΕΕ από το ευρώ.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr και imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *