Ένας «λογαριασμός» που θα οδηγήσει τις τράπεζες σε κρατικοποίηση

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν κι έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ομολόγων, τα οποία τώρα θα υποστούν, ως γνωστόν, ένα haircut της τάξης του 75%.

Ο τελικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσα στο προσεχές διάστημα, θα είναι κάτι παραπάνω από πανάκριβος: θα φτάσει κι ενδεχομένως θα ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ, τελικώς. Πώς προκύπτει όμως το παραπάνω ποσό;

Αρχικώς, ένα μεγάλο μέρος του, περίπου 20 με 25 δισ. ευρώ προέρχεται από τις επιπτώσεις που θα έχει στα αποτελέσματα τους το κούρεμα των τίτλων του ελληνικού δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Ως γνωστόν, οι ελληνικές τράπεζες είχαν κι έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ομολόγων, τα οποία τώρα θα υποστούν ένα haircut της τάξης του 75%.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα χρήματα, αυτά αφορούν σε προβλέψεις που θα πρέπει να κάνουν, για να καλύψουν τις πρόσθετες επισφάλειες που προέκυψαν από την έκθεση της BlackRock.

Τα κόκκινα δάνεια λέγεται ότι διαμορφώθηκαν στο περίπου 18% επί του συνόλου των χορηγήσεων, ποσοστό το οποίο σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από 12 με 14 δισ. ευρώ.

Και κάπως έτσι, στο τέλος της ημέρας, προκύπτει ο συνολικός λογαριασμός των 40 δισ. ευρώ, που θα πληρωθεί με την συνδρομή των θεσμικών πιστωτών της χώρας.

Εννοείται, βεβαίως, ότι και οι ίδιες οι τράπεζες θα πληρώσουν με τη σειρά τους το τίμημα, καθώς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πολύ δύσκολα θα αποφύγουν στο τέλος αυτής της διαδρομής την κρατικοποίηση τους.

voria.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *