Ώρα δύσκολων αποφάσεων για τις ελληνικές τράπεζες

Η ανακοίνωση της πώλησης της τουρκικής θυγατρικής της Eurobank, της Tefken, στην αραβικών συμφερόντων τράπεζα Burgan, δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των κινήσεων που οδηγούν, αργά αλλά σταθερά, στο αδυνάτισμα των ελληνικών χρηματοπιστωτικών θέσεων στην άλλοτε προνομιακή, για τη χώρα μας, περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν παράλληλα, την αποεπένδυση της από την Βόρεια Αφρική ετοιμάζει και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προχωρά στην πώληση της αιγυπτιακής θυγατρικής της, έναντι ενός ποσού το οποίο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί, τελικώς, πάνω από τα 100 εκατ ευρώ.

Ήδη, η διοίκηση της τράπεζας έχει στη διάθεση της και μελετά πέντε προτάσεις, για να επιλέξει, μέσω των συμβούλων της, την καλύτερη.

Υπενθυμίζεται ότι προ τριμήνου, περίπου, η Eurobank είχε προχωρήσει στην πώληση και της πολωνικής θυγατρικής της τράπεζας, η οποία θεωρούνταν και ήταν πολλά υποσχόμενη, σε μια αγορά που ανέβαζε ρυθμούς, ενώ και η διοίκηση της Εθνικής Τραπέζης έχει εκφράσει την πρόθεση της να διαθέσει ένα ποσοστό μετοχών της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank, εφόσον της κατατεθεί η σωστή προσφορά. Προς το παρόν, πάντως, αυτό δεν έχει γίνει, αλλά η πρόθεση παραμένει, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν από τα κεντρικά της μητρικής στην Αθήνα.

Ενδεχομένως, ανάλογες κινήσεις να κυοφορούνται και σε άλλες ελληνικές τράπεζες, που διατηρούν παρουσία στην βαλκανική ενδοχώρα, εκεί όπου αναπτύχθηκαν σημαντικά κατά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, προκαλώντας από κάποια στιγμή κι έπειτα ακόμα και τον φθόνο των ανταγωνιστών τους, σε διεθνές επίπεδο. Η κρίση, ωστόσο, που ενέσκηψε στη χώρα και η ανάγκη για εξεύρεση, άμεσα, κεφαλαίων, είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει η ώρα και των δύσκολων αποφάσεων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *