Ανάσα για τους δανειολήπτες η μείωση του ευρώ – επιτοκίου

Αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%

Στη μείωση του κόστους δανεισμού προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αιφνιδιάζοντας ακόμα και τις αγορές.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της κατά 0,25% σε 1,25%. Οι αγορές δεν ενέμεναν μια τέτοια κίνηση, καθώς η….
κρίση στην Ευρωζώνη κλιμακώνεται μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώνονται επίσης κατά 0,25% σε 2% και 0,50% αντίστοιχα.

Οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από τις 9 Νοεμβρίου.

«Η απόφαση μείωσης των επιτοκίων αντανακλά τις αναταράξεις που παρατηρούνται στις αγορές και κυρίως στο αρνητικό κλίμα εμπιστοσύνης έναντι της ευρωζώνης», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην πρώτη συνέντευξη τύπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Τι σημαίνει η μείωση του επιτοκίου

Ένας δανειολήπτης που είχε λάβει στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 30 ετών και επιτόκιο 3,5%, η σημερινή δόση διαμορφώνεται στα 911,54 ευρώ. Η νέα δόση θα διαμορφωθεί στα 883,64 ευρώ.

Δηλαδή θα υπάρξει μείωση κατά 27,9 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ήταν η μοναδική μεγάλη κεντρική τράπεζα που είχε προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων μετά την κλιμάκωση της κρίσης τα δύο τελευταία χρόνια.Συγκεκριμένα, είχε αυξήσει κατά 0,25% το κόστος δανεισμού τον Απρίλιο και τον Ιούλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *