Αναπόφευκτη η επανακρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος

Τελικώς τα 25 δισ. ευρώ μπορεί να αποδειχθούν μικρό ποσό για να καλύψουν το «άνοιγμα» των μεγάλων τραπεζών που θα χρειασθεί να πληρωθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ενδεχομένως, το ποσό να είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς, όπως πληροφορείται η Voria.gr, μόνο μια από τις τέσσερις μεγάλες του χώρου θα απαιτήσει μια «συνδρομή» της τάξης των 8 με 9 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο Ταμείο.

Ωστόσο, ακόμα κι αν ο τελικός λογαριασμός διαμορφωθεί στα 25 δισ. ευρώ, και πάλι, θα είναι πολύ υψηλός και θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτή της επανακρατικοποίησης του, κατά τα πρότυπα της δεκαετίας του ’80, που έως πρόσφατα φάνταζε εξαιρετικά μακρινή, αλλά τελικώς φαίνεται ότι δεν ήταν και τόσο.

Οι τραπεζικές διοικήσεις, πάντως, εξακολουθούν να κάνουν τις προσπάθειες τους, για να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια, για να καλύψουν τις επικείμενες αυξήσεις.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη, στην πράξη, καθώς και τα κίνητρα που δίνει το δημόσιο στους παραδοσιακούς ιδιώτες – μετόχους, κρίνονται από την αγορά μάλλον ως πενιχρά. Οπότε, ανάλογα θα είναι κατά αποτελέσματα της προσπάθειας που εξελίσσεται.

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *