Ανεργία: Το δράμα γίνεται συμφορά

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ άνθρωποι ζουν καθημερινά με τον τρόμο μη χάσουν τη δουλειά τους.

Αλλοι δέχονται μειώσεις αποδοχών και άλλες δυσμενείς μεταβολές των εργασιακών σχέσεών τους προκειμένου να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εργασία που ήδη έχουν.

Πολλοί παλεύουν περισσότερο από έναν χρόνο να βρουν διέξοδο από την ανεργία. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, που έρχονται να την επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Οπως προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το β' τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010:

*Κάθε μέρα που περνάει περισσότερες από 740 θέσεις εργασίας χάνονται από τη συρρικνούμενη ελληνική οικονομία.

*Κάθε μήνα η ανεργία στη χώρα μας σπάει κάθε προηγούμενο υψηλό ρεκόρ. Πανευρωπαϊκά κατέχουμε τη δεύτερη θέση, με την ψαλίδα από την Ισπανία να μειώνεται ραγδαία.

*Με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου (ΕΛΣΤΑΤ), πάνω από 820.276 άτομα ψάχνουν καθημερινά για δουλειά, αλλά μάταια. Μέσα σε ένα έτος ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 213.241 άτομα, ήτοι 35,1%.

Σύμφωνα με τον Σάββα Ρομπόλη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το ποσοστό της στατιστικής ανεργίας το 2011, θα «κλείσει» μεταξύ του 17% και 18%. Για το 2012, οπότε εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 3%, το επίσημο ποσοστό θα ανέλθει στο 21%. Σε αυτό, όπως μας εξηγεί, δεν έχει υπολογιστεί ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων που θα βγουν σε εφεδρεία. «Αν βγουν 100.000 άτομα σε εφεδρεία, τότε το ποσοστό της στατιστικής ανεργίας θα φτάσει στο 23%» αναφέρει. Το 23% αναμένεται να αγγίξει και το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας φέτος. Οσο για το 2012, υπολογίζεται στο 28%! Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μειώσεις μισθών και η ανεργία αποτελούν σημαντικό πλήγμα και για έσοδα από εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων. Η «αιμορραγία» για φέτος υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ, ενώ το 2012 θα φτάσει τα 6,5 δισ. ευρώ.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προκειμένου να εξασφαλίσουν κακήν κακώς τα προς το ζην, αναγκάζονται να δέχονται προσφορές για πόστα πολύ χαμηλότερα των προσόντων και των αναγκών τους, μερικής ή προσωρινής απασχόλησης. Το β' τρίμηνο του 2011, συνολικά 152.670 άτομα που εργάζονταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης δήλωναν στην ΕΛΣΤΑΤ ότι το κάνουν γιατί δεν μπόρεσαν να βρουν μια δουλειά πλήρους απασχόλησης.

Εναν χρόνο πριν, ο αριθμός τους ήταν στα 144.679. Σε αυτούς προστίθενται ακόμη 245.758 που εργάζονται με προσωρινή σύμβαση και, όπως δήλωναν το β' τρίμηνο του 2011, το επέλεξαν γιατί δεν μπορούσαν να βρουν μια δουλειά αορίστου χρόνου. Πρόθυμοι να συμβιβαστούν με μια προσφορά για μερική απασχόληση δηλώνουν 374.716 άτομα, αν και επιθυμούν να βρουν μια δουλειά πλήρους απασχόλησης.

www.enet.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Ανεργία: Το δράμα γίνεται συμφορά”

  1. – Δικηγορος φιλος χθες μου ειπε οτι ισα που βγαζει τα εξοδα του γραφειου του, αρα ειναι ανεργος στην ουσια οπως ο ιδιος ειπε
    – Φιλος που ειχα να δω χρονια τον ειδα επισης χθες και μου ειπε οτι εχει να δουλεψει 3 χρονια
    – Δυο παιδακια στο δημοτικο σχολειο που εχω απεναντι απο το σπιτι μου λιποθυμησανε απο ασιτια την εβδομαδα που περασε
     
     
     
     

  2. Πρίν 4 μήνες που πήγα στον ΟΑΕΔ να θεωρήσω την Κάρτα Ανεργίας ήταν 5 άνθρωποι στην ουρά μπροστά μου,τον προηγούμενο μήνα που πήγα πάλι ήταν γύρω στους 100, φανταστείτε έφυγα με νούμερο το πρωί, πήγα πάλι το μεσημέρι μετά 4 ώρες και περίμενα και Μισή ώρα μέχρι να έρθει η σειρά μου. Το Επόμενο Τρίμηνο σκέφτομαι τι θα δώ…Είναι πραγματικά Λυπηρό για όλους μας…

  3. Τι να πει κανεις …. οχι ολα …. τα μισα να ειναι αληθεια …. τοτε υπαρχει και παλι θεμα γιατι ακομα και το τελευταιο Ευρω ειναι απαραιτητο για τον λαο μας σημερα ….
     
    http://www.haniotika-nea.gr/78457-%CE%97%20%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%20%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CF%80%CF%8C%20%CF%84%CE%BF%20%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B9%20.html
     
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *