Αντώνη, κάν’ το όπως το 2009!

Του Κώστα Ροδινού

Μόλις είχε τελειώσει η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στον ANT1 μου τηλεφώνησε  θυμωμένος ένας φίλος, που  με …απειλεί ότι θα ψηφίσει Καμμένο: «Γιατί όλα αυτά τα πράγματα δεν βγήκε να τα εξηγήσει ο Σαμαράς  τον περασμένο Νοέμβριο;»

«Την ίδια απορία έχω και εγώ»! Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ διέπραξε το λάθος να θεωρήσει τους ψηφοφόρους της  …δεδομένους! Η χρόνια ασθένεια της παράταξης! Ελπίζω να έλαβαν το μήνυμα, έστω και αργά.

Η νέα εκδοχή του  «λεφτά υπάρχουν»

Νομίζω ότι το  νεόκοπο φαινόμενο των “Ανεξάρτητων” εξηγήθηκε επαρκώς εδώ: «Ο στοχευμένος κατακερματισμός της κεντροδεξιάς», και «Μοναδικός στόχος του κόμματος Καμμένου είναι να μην κυβερνήσει η ΝΔ».

 

Πρόκειται για μια κακόγουστη επανάληψη του «λεφτά υπάρχουν»! Οι “Ανεξάρτητοι” μας λένε τα ίδια πράγματα με διαφορετικό τρόπο, ελπίζοντας  να ξεγελάσουν τον κόσμο!

Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι πρόκειται για   ένα  ανεύθυνο μόρφωμα,  με  παρωχημένο,  λαϊκίστικο  λόγο,  χωρίς φαντασία. Αφόρητες γενικότητες και κοινότυπα συνθήματα. Αν η ΝΔ είχε εξηγήσει πειστικότερα τους λόγους που την οδήγησαν να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Όχι πως δεν θα εκδηλωνόταν η πρωτοβουλία του Καμμένου. Ήταν έτοιμος από  καιρό. Αφορμή ζητούσε. Το ίδιο ισχύει και για μερικούς εκ των βουλευτών που τον ακολούθησαν. π.χ. Ο κ. Μαρκόπουλος ήταν χολωμένος που δεν έγινε  νούμερο 2  μετά τον Πρόεδρο! Στη συνέχεια γιατί δεν επελέγη  Γραμματέας.  Η κ. Κουντουρά, γνώριζε  ότι δεν εκλεγόταν. Το ίδιο γνώριζαν και ο κ. Μελάς και ο κ. Ζώης. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα είχαν ζητήσει να μην συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια  νέοι υποψήφιοι για να ….διευκολυνθεί η εκλογή τους! Πλειοδοτούν  σε πατριωτισμό ελπίζοντας στην  εκλογική τους διάσωση!

Ο ορυμαγδός δημοσκοπήσεων και σενάρια συγκυβέρνησης

Το Σαββατοκύριακο ο ελληνικός λαός δέχθηκε μια ομοβροντία δημοσκοπήσεων  οι οποίες, κατά έναν …περίεργο τρόπο, κατέληγαν στα ίδια συμπεράσματα! Λες και  τις είχαν παραγγείλει οι ίδιοι άνθρωποι!

Πρώτον, η ΝΔ προηγείται μέν, αλλά τα ποσοστά της, εξ αιτίας του Καμμένου,  συρρικνώνονται. .

Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ, υπό τη …στιβαρή ηγεσία του Βενιζέλου, βελτιώνει την επίδοσή του και όπως μας ανακοίνωσε έμπλεος χαράς ο κ. Πρετεντέρης «καθαρίζει τη δεύτερη θέση»!

Τρίτον, οι δημοσκοπικές επιδόσεις της ΔΗΜΑΡ και του Καμμένου  καθιστούν αδύνατη την αυτοδυναμία. Για «βαβέλ» έκανε λόγο το ΒΗΜΑ.

Η λύση του προβλήματος, λοιπόν, κατά τον καθεστωτικό τύπο είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κάτι που ικανοποιεί και τους ..δανειστές μας! Εμφανίζεται τώρα και ως …θέληση του ελληνικού λαού!

Τι μας λένε οι δημοσκοπήσεις;

Ο αείμνηστος Θ. Κανελλόπουλος έλεγε  ότι  τις δημοσκοπήσεις κάποιοι τις χρησιμοποιούν όπως ο μεθυσμένος την κολόνα της ΔΕΗ! Οχι για να φωτιστούν, αλλά για να στηριχτούν!  Η συγκυβέρνηση προωθείται από ισχυρά κέντρα, εσωτερικά και …εξωτερικά. Και από το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου που αναπαλαιώνεται ταχύτατα. Είναι η σανίδα σωτηρίας του.

Έτσι, έρχονται οι δημοσκοπήσεις να την …επιβεβαιώσουν, καλλιεργώντας  στο εκλογικό σώμα μια αίσθηση μονοδρόμου: αυτή είναι η λύση και καμιά άλλη! Πρόκειται για καθαρή άσκηση ψυχολογικής βίας.  Όπως τότε με το μνημόνιο!

Μήπως, όμως, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος;

Σε μια τόσο έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα και με τον κόσμο θυμωμένο, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, επίσης, καθιστά τις προβλέψεις επισφαλείς.

Δεύτερον, είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος αποφασίζει τις τελευταίες ημέρες, ακόμα και την τελευταία ημέρα.

Τρίτον, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων τα τελευταία χρόνια έχουν επανειλημμένες αστοχίες. Να θυμίσω τις προβλέψεις τους για την Περιφέρεια Αττικής; Ο κ. Δημαράς ερχόταν από πρώτος έως δεύτερος και ο κ. Κικίλιας εκτός δευτέρου γύρου! Ο κ. Μιχαλολιάκος ήταν χαμένος από χέρι και κατάφερε, ανατρέποντας όλες τις προβλέψεις, να εκλεγεί Δήμαρχος! Από ….ξεγραμμένος, έγινε ήρωας!

Όμως, για την οικονομία της συζητήσεως, ας δεχθούμε ό,τι πέφτουν μέσα οι δημοσκόποι. Θα μπορούσε να σταθεί μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όταν αθροιστικά τα ποσοστά τους είναι κάτω από 50%; Και αν ακόμα επιβίωνε, ο βίος της θα ήταν βραχύς επειδή θα  στερείτο πολιτικής, αλλά και  κοινωνικής νομιμοποίησης, χώρια που τα δυο κόμματα θα υπέγραφαν το πολιτικό τους τέλος γιατί θα ενισχύονταν τα άκρα, ένθεν – κακείθεν του πολιτικού φάσματος, μια και θα είχαν την άνεση να δημαγωγούν ασύστολα!  Όσοι, λοιπόν, ομιλούν για συγκυβέρνηση μάλλον εσκεμμένα παραλείπουν τα δεδομένα του πολιτικού μας συστήματος. Αγνοούν και τις αντοχές του.

Καμιά μάχη δεν είναι χαμένη πριν δοθεί

Σ’ αυτό το σκηνικό, η  ΝΔ  έχει το πλεονέκτημα ό,τι μπαίνει στην τελική ευθεία  με  ξεκάθαρο προβάδισμα. Ποιός να το περίμενε όταν μόλις το 2009 είχε υποστεί εκλογική συντριβή….

Όμως, το καίριο ερώτημα είναι, αν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία;  Ως έχουν τα πράγματα ελάχιστοι  το θεωρούν ρεαλιστικό.

Ένας λόγος είναι επειδή η ΝΔ συμμετέχει στην κυβέρνηση και υφίσταται την αναμενόμενη φθορά.

Το δεύτερο ζήτημα έχει σχέση  με την πολιτική που θα εφαρμόσει η ΝΔ, εφ΄ όσον σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η κοινή γνώμη έχει πειστεί ό,τι   ελάχιστα  θ’ αλλάξουν.  Πολλοί μάλιστα φοβούνται ότι τα πράγματα θα  επιδεινωθούν κιόλας,  αν τα διαχειριστεί μόνη της η ΝΔ. Τα συνδικάτα θα βγούν στους δρόμους, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανέβουν στα κεραμίδια. Επιπλέον, η ΝΔ δεν έχει πείσει ακόμα ότι διαθέτει τα στελέχη που θα σηματοδοτήσουν μια άλλη πολιτική. Να λοιπόν που πρέπει να διαφοροποιηθεί η ΝΔ: να δείξει ότι σε αντίθεση με τους άλλους διαθέτει και την θέληση και το πρόγραμμα και την ηγετική ομάδα για να κυβερνήσει την χώρα.

Τρίτο ζήτημα, το κόμμα Καμμένου μπορεί να αποστερήσει από τη ΝΔ εκείνο το κρίσιμο ποσοστό, που είναι απαραίτητο για την αυτοδυναμία; Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ αρχικά επέδειξε αργά αντανακλαστικά. Τώρα πρέπει να κάνει διαχείριση κρίσεως. Όμως, θα διαπράξει μέγα λάθος, αν τον αναδείξει ως αντίπαλο!  Έτσι, μπορεί στο τέλος να ενισχύσει τη  επιρροή του, αντί να την περιορίσει. Η ΝΔ οφείλει  να αναδείξει το ρόλο του κ. Καμμένου και να αποκηρύξει τις διαδόσεις ότι θα συνεργαστεί μετεκλογικά μαζί του. Αυτές οι φήμες, αν δεν διαψευστούν έγκαιρα και πειστικά ίσως  αποδειχθούν καταστροφικές γιατί θα αποσυσπειρώσουν πλήρως τη βάση της ΝΔ αποενοχοποιώντας την ψήφο στον Καμμένο! Πράγμα που φρόντισε να κάνει χθες ο Καρατζαφέρης.

Τέταρτον, η ΝΔ πρέπει να αποδοκιμάσει με τον πλέον σαφή τρόπο τα σενάρια συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η σεναριολογία πλήττει κατευθείαν την αυτοδυναμία και  επιπλέον εμφανίζει τη Νδ να δίνει συγχωροχάρτι σε πολιτικούς και συμπεριφορές που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση της κοινής γνώμης.

«Ο παράγων Σαμαράς»

Να έρθουμε, τέλος, στον παράγοντα, που κατά τη γνώμη μου, θα κρίνει το ζήτημα της αυτοδυναμίας.

-Ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που γνωρίζει σε βάθος τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στο διεθνή περίγυρο.

-Εκτιμώ δε ό,τι  έχει  πιο στέρεα ηγετικά προσόντα από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Για αυτό και πρέπει να επιδιώξει την κατά πρόσωπο αναμέτρηση τουλάχιστον με τον βασικό του αντίπαλο.

-Διαθέτει, επίσης, το χάρισμα της επικοινωνίας με τον απλό κόσμο. Αυτό του έδωσε και τη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές το 2009, απέναντι  σ΄ έναν πανίσχυρο μηχανισμό.

-Ήταν  ο πρώτος που  μας προειδοποίησε ότι η πολιτική του μνημονίου θα είναι καταστροφική.

-Πρώτος, επίσης, τόλμησε να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, όταν άπαντες είχαν …θεοποιήσει το μνημόνιο και κάθε αντίθετη φωνή κατεπνίγετο ως ανεύθυνη! Σήμερα, όλοι συζητούν για αυτά που έλεγε ο κ. Σαμαράς το 2010!

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνει ο Σαμαράς για να κερδίσει; Ότι και το 2009 είναι η απάντηση

www.antinews.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Αντώνη, κάν’ το όπως το 2009!”

  1. Προσοχή! Έρχονται εκλογές!

    Το τι @@ές έχουμε να διαβάσουμε και να ακούσουμε για να μας πάρουν την ψήφο, δεν περιγράφεται!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *