Απίστευτο χάος με τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων

Χαοτική είναι η εικόνα που υπάρχει για τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων, ενώ τεράστιο πρόβλημα υπάρχει ακόμη και με τους τίτλους ιδιοκτησίας των ακινήτων του Δημοσίου που έχουν υπαχθεί στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Οι άνθρωποι της Task Force που χειρίζονται τον συγκεκριμένο τομέα πρέπει να έχουν “τρελαθεί” με αυτά που βλέπουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην δεύτερη έκθεση προόδου διαπιστώνεται ότι δεν είναι σαφώς κατοχυρωμένοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας για το ήμισυ της ακίνητης περιουσίας που μεταβιβάστηκε στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με σκοπό την πώληση!

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι “η έλλειψη πλήρους και λειτουργικού κτηματολογίου στην Ελλάδα αποτελεί μακροχρόνια πηγή αβεβαιότητας και αμφισβητήσεων τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ιδιώτες όσον αφορά την αγορά ή πώληση γης. Αυτό επιτείνει παραδοσιακά προβλήματα που αφορούν τον προγραμματισμό της χρήσης γης σχετικά με τον οποίο θεσπίστηκε σημαντική νέα νομοθεσία ήδη κατά το τρέχον έτος”.

Οι συνεργάτες του Ράιχενμπαχ τονίζουν πως η υφιστάμενη κατάσταση έχει αρνητικές συνέπειες για τα μεγάλα έργα υποδομών, την πώληση ή την ιδιωτικοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στις περιπτώσεις που οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν είναι σαφώς κατοχυρωμένοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 35 εκατ. εμπράγματα δικαιώματα προς καταχώριση. Περίπου 6,3 εκατ. (ποσοστό μικρότερο του 20%) έχουν ήδη καταχωριστεί, ενώ άλλα 8,5 εκατ. βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας.

Η Task Force επισημαίνει ότι τη φύλαξη των τίτλων ιδιοκτησίας που έχουν καταχωρηθεί έχουν αναλάβει τα υποθηκοφυλακεία, τα οποία στελεχώνονται με περίπου 400 άτομα. Ωστόσο, οι τίτλοι ιδιοκτησίας που φυλάσσονται στα υποθηκοφυλακεία δεν έχουν ψηφιοποιηθεί και δεν διαθέτουν χωρικές πληροφορίες!

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η οποία, πέραν του ότι έχει στερήσει προφανώς την χώρα μας από δυνατότητες ανάπτυξης, μας έχει κοστίσει ένα σωρό χρήματα (σκάνδαλα, καταδίκες και ποινές από Κομισιόν κλπ) το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε τη διενέργεια αξιολόγησης από το κτηματολόγιο των Κάτω Χωρών προκειμένου να χαραχθεί πολιτική για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης και την επίλυση ζητημάτων λειτουργίας.

Ο στόχος έγκειται στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου που αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2020 όπως ορίζεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *