Αποφυλακίζονται άμεσα όσοι έχουν ποινή μέχρι 5 έτη

Τι αναφέρεται σε γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος αναφέρει ότι όσοι έχουν καταδικαστεί με ποινή άνω των 5 ετών (κάθειρξη) δεν αποφυλακίζονται, ενώ αντίθετα αποφυλακίζονται όσοι έχουν ποινή μικρότερη των 5 ετών.

Ειδικότερα, κατόπιν σχετικού ερωτήματος του προϊσταμένου των Φυλακών Χαλκίδας, ο κ. Κανελλόπουλος στην υπ’ αριθμ. 3/2012 γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι οι κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 5 χρόνια απολύονται άμεσα σε εφαρμογή του Ν. 4043/2012, με διάταξη των κατά τόπους εισαγγελέων πλημμελειοδικών, εάν:

1) Η ποινή τους είναι μέχρι τρία χρόνια και έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/10 αυτής, 2) εάν η ποινή τους είναι από 3 έως 5 έτη (συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης) εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/5 της ποινής τους.

Τέλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι από την επίμαχη διάταξη του άρθρου 1 παράγραφος 1 του Ν. 4043/2012, «ανενδοιάστως προκύπτει ότι η εφαρμογή αυτής αφορά αποκλειστικώς καταδίκους, οι οποίοι εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή μέχρι πέντε ετών». Και προσθέτει: «Πάσα περαιτέρω στερητική της ελευθερίας ποινή, απλή ή συγχωνευτική, που υπερβαίνει τα 5 έτη, δεν εμπίπτει στην προαναφερθείσα διάταξη».

newsbeast.gr

9 σχόλια σχετικά με το “Αποφυλακίζονται άμεσα όσοι έχουν ποινή μέχρι 5 έτη”

  1. κάντε τόπο να μπουν οι οφειλέτες… δεν είναι για τους εγκληματίες οι φυλακές αυτοί βοηθούν στην ανάπτυξη της οικονομίας. κάντε τόπο η πληρώνεις ή πας φυλακή ή πας φυλακή και πληρώνεις,  διαλέγεις και παίρνεις φυλακή με δώσεις φυλακή με πίτα γύρο φυλακή με καλαμάκι γύρο τζατζίκι από όλα….
    Υ.Γ. το κάντε τόπο το έκλεψα από το σύνθημα του ΓΑΠ, που έλεγε κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα, τα άλλα είναι δικά μου τα αναφέρω για να αποφύγω μηνύσεις για  copyright.

    1. Κανένας δεν θα μπει φυλακή.

      Δεν έχουν λεφτά να ταΐζουν φυλακισμένους, γι’ αυτό και τους διώχνουν.

      χα χα χα

  2. Το έχω φιλοσοφήσει ας κάνουν την Ελλάδα μια απέραντη φυλακή να μας ταίζουν τσάμπα να μην πληρώνουμε και χαράτσια να αμπελοφιλοσοφούμε ολημερής

  3. ΠΡΟΣΟΧΗ.Επίκληση για Πλήρη Ακυρότητα κατά 181 ΑΚ.
    Καλή απόφαση.
    Την έστειλα πλήρη.

     Αριθμός 730/2005 
    ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

    ….. Κατά το άρθρο 181 του ΑΚ η ακυρότητα μέρους συνεπάγεται την ακυρότητα ολόκληρης της δικαιοπραξίας, αν συνάγεται ότι δεν θα είχε επιχειρηθεί χωρίς το άκυρο μέρος της. Με τη διάταξη αυτή καθιερώνεται ερμηνευτικός κανόνας κατά τον οποίο, εάν ένα μέρος της δικαιοπραξίας είναι άκυρο, αυτή ισχύει κατά το υπόλοιπο μέρος της, εκτός εάν συνάγεται ότι αυτή δεν θα επιχειρείτο χωρίς το άκυρο μέρος του. Επομένως ο ισχυριζόμενος ότι η δικαιοπραξία, συνεπεία της ακυρότητας ενός μέρους της, είναι εξ ολοκλήρου άκυρη οφείλει να επικαλεσθεί τα περιστατικά, από τα οποία συνάγεται ότι οι δικαιοπρακτούντες (και επί συμβάσεως αμφότεροι οι συμβαλλόμενοι) απέδωσαν κατά τη σύναψη της δικαιοπραξίας τέτοια σπουδαιότητα στο άκυρο μέρος της ώστε ένα γνώριζαν τότε την ακυρότητα του μέρους αυτού δεν θα προέβαιναν στη σύναψη της σύμβασης. Και τούτο απαιτείται γιατί δεν πρόκειται περί ερμηνείας της πραγματικής βούλησης των μερών, οπότε αυτή εξευρίσκεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 173 και 200 ΑΚ., αλλά περί αποδείξεως της υποθετικής βούλησης αυτών, η οποία θα προκύψει από την απόδειξη των πραγματικών περιστατικών τα οποία επικαλείται ο ισχυριζόμενος την ακυρότητα της όλης δικαιοπραξίας προς συναγωγή της υποθετικής βούλησης.

  4. Δείτε: http://www.anastassakos.gr/index.php?page=articles&cat=7&action=view&id=36

    ………………………………….
     1431/2004 απόφαση Εφετείου Αθηνών
    Μη υπολογισμός τόκων από ανατοκισμό ούτε λοιπών επιβαρύνσεων όπως ΕΦΤΕ, εισφ. Ν.128/1975, στη διαμόρφωση βάσης οφειλής για αλληλόχρεους λογαριασμούς και των εν γένει εξόδων των πιστωτικών ιδρυμάτων, βάσει του άρθρου 42 ν.2912/2001, με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 30 ν.2789/2000 και ισχύει.
    Η ρύθμιση του νόμου σύμφωνη με το Σύνταγμα και το άρθρο 1 του πρώτου προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.
    Η εισφορά του άρθρου 1 παρ. 1 και 3 Ν.128/1975 βαρύνει αποκλειστικά τα λειτουργούντα στην Ελλάδα πιστωτικά ιδρύματα και όχι τους δανειολήπτες πελάτες τους.
    Με το άρθρο 6 ν. 1676/1986 επιβλήθηκε σε όλα επίσης τα πιστωτικά ιδρύματα φόρος ΕΦΤΕ, ο οποίος έχει ήδη καταργηθεί με το άρθρο 33 ν. 2873/2000. 
    Επιθυμία του νομοθέτη είναι να απαλλάξει τον δανειολήπτη από την σημειούμενη κατά τα τελευταία χρόνια υπέρμετρη επιβάρυνση αυτού εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από υψηλά επιτόκια και επαναλαμβανόμενους ανατοκισμούς, και να οριοθετήσει την έκταση των υποχρεώσεών του είτε αυτές είναι συμβατικές είτε είναι νόμιμες.
    Αν ο νομοθέτης ήθελε να προστίθενται στη διαμορφούμενη συνολική οφειλή του άρθρου 30 ν.2789/00 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 42 ν.2912/01, και άλλες επιβαρύνσεις από φόρους, τέλη, εισφορές, έξοδα κλπ., θα το όριζε ρητά.
    Τούτο δε ουδόλως αντίκειται στο άρθρο 1 ή σε άλλο άρθρο του Συντάγματος ούτε και στο άρθρο 1 του πρώτου προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.

  5. Για δείτε αν ακυρώσετε καταχρηστικούς όρους τι δικαιούστε:
    Την έστειλα ολόκληρη και έχει και άλλα ενδιαφέροντα.

    Αριθμός 4593/2005
    Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών
    …..Όφειλε δε η εναγομένη να μην χρησιμοποιήσει τους αδιαφανείς αυτούς όρους προκειμένου να εισπράξει τα προαναφερθέντα ποσά από τον ενάγοντα κατά παράβαση των αρχών που προεκτέθηκαν και αυτών της καλής πίστης, των χρηστών ηθών και του άρθρου 281 ΑΚ. Για το λόγο αυτό η Τράπεζα εισπράττοντας τα παραπάνω ποσά υπαιτίως και παρανόμως εζημίωσε τον ενάγοντα, οφείλει δε να του τα επιστρέψει.
     Εξαιτίας της παραπάνω αδικοπραξίας της εναγομένης, ο ενάγων υπέστη ηθική βλάβη, για το λόγο αυτό πρέπει να του επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση ποσού 1.000 ευρώ, που κρίνεται εύλογο, λαμβανομένης υπόψη της ζημίας του ενάγοντος, της υπαιτιότητας της εναγομένης, της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης των μερών, της εκμετάλλευσης εκ μέρους της εναγομένης της διαπραγματευτικής αδυναμίας του ενάγοντος.

  6. Γειά σου φίλε…..ipnos-29…..
    Πήρες ανάσα με αυτά που βάζω;
    Είχε πέσει το ηθικό και πρωί ασχοληθήκαμε ….με αστειότητες πάλι…πρακτορικές. 

  7. Την βρήκα από:http://xkarampagias.gr/page2.php?post=16
    Αφηρημένη αναγνώριση χρέους.
    ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 7841/2005  
    ΠΕΡΙΛΗΨΗ
    Η σύμβαση με την οποία γίνεται υπόσχεση ή αναγνώριση χρέους, κατά τρόπο αφηρημένο, έτσι ώστε να γεννιέται ενοχή, ανεξάρτητα από την αιτία, είναι έγκυρη, αν η υπόσχεση ή η αναγνώριση γίνει εγγράφως. 
    Έγγραφη υπόσχεση ή δήλωση αναγνώρισης, στην οποία δεν αναφέρεται η αιτία του χρέους λογίζεται, σε περίπτωση αμφιβολίας ότι έγινε, με σκοπό να γεννηθεί ενοχή «νέα», μη εξαρτώμενη από την αιτία του χρέους. 
    Αν στην κατά τα ως άνω έγγραφη υπόσχεση ή αναγνωριστική δήλωση μνημονεύεται η αιτία του χρέους, δεν αποκλείεται και πάλι να πρόκειται για ενοχή αναιτιώδη.

  8. ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΗΘΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
    Την έστειλα ολόκληρη.
    Αριθμός 20/2007
    Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου
     
     Κριτήρια των χρηστών ηθών χρησιμεύουν οι ιδέες του κάθε φορά, κατά τη γενική αντίληψη, με φρόνηση και χρηστότητα σκεπτομένου μέσου κοινωνικού ανθρώπου (βλ. ΟλΑΠ 326/1974 ΝοΒ 22, 1297, ΑΠ 1552/2000 ΕλλΔνη 42, 1291, ΕφΑθ 5415/2003 ΕλλΔνη 45, 492). Στην περίπτωση που η κρινόμενη συμπεριφορά σχετίζεται με ορισμένη κατηγορία συναλλαγών και συναλλασσόμενων, οι αντίστοιχες στην κατηγορία αυτή των συναλλασσόμενων κρατούσες αντιλήψεις λαμβάνονται υπόψη, εκτός αν κατά το κοινό ως άνω συναίσθημα δεν συμβιβάζονται με την κοινωνική ηθική (ΟλΑΠ 10/1991 ΝοΒ 39, 1203, ΑΠ 1969/1990 ΕλλΔνη 1991, 1499). 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *