Από Ιούνιο… βαρυχειμωνιά

Δεν θα μπορούν να ζουν πια οι Έλληνες με τα νέα μέτρα που προβλέπονται να ληφθούν το καλοκαίρι, και θα οδηγήσουν την κοινωνία σε εξαθλίωση και την αγορά σε ασφυξία.

Νέο πακέτο μέτρων ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου, για την περίοδο μέχρι το 2015, πρέπει να εξειδικεύσει η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο.

Οι περικοπές αναμένεται να γίνουν στις δαπάνες του Δημοσίου, με έμφαση στους μισθούς, τις κοινωνικές δαπάνες και τα επιδόματα.
Ειδικότερα προβλέπεται:

– «Ψαλίδι» 3,2 δισ. ευρώ στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, με έμφαση στις περικοπές των ειδικών μισθολογίων, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις φορέων, καθώς και τις αποχωρήσεις περίπου 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012.

–  Μείωση 6,3 δισ. ευρώ στις κοινωνικές δαπάνες, με έμφαση στο φάρμακο. Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις.

– Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων που θα φθάσουν το 60%, ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι, θα γίνει δραστική μείωση ή και κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, με σκέψεις νακαταργηθεί πλήρως το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ενώ θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, θα καταργηθεί ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ το 23% στο 18% ή 19%,ώστε να καταργηθεί ο πολύ χαμηλός συντελεστής 6,5% καθώς και ο μειωμένος κατά 30% που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου και οι οποίοι φυσικά θα τάσουν στο ποσοστό του κανονικού και θα καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος για τα ακίνητα με την αύξηση 25% – 30% των αντικειμενικών αξιών.

Θα αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι, οι ειδκοί φόροι κατανάλωσης και ο ΦΠΑ σε καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα, ποτά και τσιγάρα.

Μόνο θετικό μέτρο αναμένεται να είναι η μείωση της φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων στο 15%.
epikaira.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *