Αυξήθηκε η χρήση του χαρτονομίσματος των 50 ευρώ

Λόγω μαζικών αναλήψεων από τα ΑΤΜ με φόντο το φόβο χρεωκοπίας

Αυξημένη ήταν η ζήτηση χαρτονομισμάτων των 50 και των 500 ευρώ το 2011, γεγονός που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδίδει την ελληνική κρίση χρέους.

Η ελληνική κρίση αύξησε συνολικά τη χρήση των χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ και των 500 ευρώ στη ζώνη του ευρώ το 2011, καθώς τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) και τα τραπεζικά γκισέ είχαν αυξημένη κίνηση εν μέσω ανησυχιών για χρεωκοπία της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για το 2011 η κρίση δημόσιου χρέους οδήγησε το 2011 σε αυξημένη απόσυρση χαρτονομισμάτων του ευρώ στην Ελλάδα, ιδίως των 50 ευρώ, τα οποία είναι η υψηλότερη ονομαστική αξία που διατίθεται από τα ΑΤΜ.

Αυξημένη ήταν και η ζήτηση τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ, τα οποία χρησιμοποιούνται εν πολλοίς για αποταμίευση εκτός τραπεζικού συστήματος (αποθησαυρισμό), καθώς πολλοί καταθέτες έβγαλαν χρήματα από τις τράπεζες και τα κράτησαν είτε σε θυρίδες, είτε σε χρηματοκιβώτια.

Το 2011 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τραπεζογραμματίων των 5, των 10 και των 20 ευρώ ήταν 3% από πλευράς αξίας. Τα τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ σημείωσαν την εντονότερο άνοδο, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 8,9%, ενώ ακολούθησαν τα τραπεζογραμμάτια των 100 ευρώ με ρυθμό αύξησης 6,4%.

Το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ είχε τη μεγαλύτερη χρήση σε όλη την ζώνη του ευρώ, καθώς αντιπροσώπευε το 41% του συνολικού αριθμού των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *