«Βουτιά» του τζίρου παρά τις εκπτώσεις

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στα εμπορικά καταστήματα παρά το γεγονός ότι η περίοδος των εκπτώσεων συνεχίζεται. Ασυγκίνητοι έχουν παραμείνει οι καταναλωτές, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, η αγορά της λιανικής κινείται σε έντονα αρνητικούς ρυθμούς, τη φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδο και ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί σημαντικά, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων.

«Οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις ήταν σαν να μην άρχισαν ποτέ. Όσο και να ρίχνουμε τις τιμές, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Ακόμα και εμπορεύματα με 5 ευρώ μένουν απούλητα. Δεν είναι τυχαίο που μαγαζιά και σε εμπορικά σημεία της πόλης κλείνουν το ένα μετά το άλλο». Η Μαρία Αναστασοπούλου είναι ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων και δηλώνει απογοητευμένη από την εμπορική κίνηση στο μαγαζί της, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.

«Κάθε πέρσι και καλύτερα», δηλώνει, από την πλευρά της, η Νάνσυ Φιλίνη, υπεύθυνη καταστήματος. «Η κίνηση είναι πολύ πεσμένη φέτος, σε σχέση με άλλες χρονιές και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι ο τζίρος της επιχείρησής μου έχει μειωθεί κατά 70%, τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα μαγαζιά δεν βγάζουν πλέον ούτε τα εξοδά τους. Δεν ξέρω με ποιους τρόπους ο εμπορικός κόσμος θα αντέξει. Πολλοί έμποροι, μάλιστα, στηρίζουν τις επιχειρήσεις τους με δανεικά, αλλά για πόσο ακόμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Φιλίνη.

Ούτε οι εκπτώσεις, λοιπόν, όπως φαίνεται, θα καταφέρουν να ανακόψουν την πτωτική πορεία των πωλήσεων στο λιανεμπόριο, καθώς, όπως αναφέρουν οι έμποροι, το κλίμα επιφυλακτικότητας και κακής ψυχολογίας, που οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας, έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι σφιγμένοι στις αγορές τους και, σε αρκετές περιπτώσεις, να αρκούνται μόνο στην κάλυψη των πάγιων αναγκών τους.

Επισημαίνουν δε ότι ο φόβος νέων δυσβάσταχτων μέτρων δεν αφήνει την αγορά να «αναπνεύσει» και επιβαρύνει την ψυχολογία των καταναλωτών, δημιουργώντας ασφυκτική ατμόσφαιρα τόσο για τα εμπορικά καταστήματα όσο και για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, παράγοντες της αγοράς μελετούν ήδη τις επόμενες κινήσεις, που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, για την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς, που θα τονώσει την εμπορική κίνηση.

Η κρίση προστάζει αλλαγές

Εν μέσω της έντονης οικονομικής ύφεσης, που διανύει η χώρα και της κατακόρυφης μείωσης της κατανάλωσης, η αναζήτηση νέων εργαλείων, που θα ενισχύσουν τη μικρομεσαία ελληνική εμπορική επιχείρηση καθίσταται παραπάνω από αναγκαία, όπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς.

«Το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας έκανε τον κύκλο του», δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ότι επιτακτική ανάγκη αποτελεί πλέον η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες ανά περιοχή.

«Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, τις Ομοσπονδίες και τις καταναλωτικές οργανώσεις, για το συντονισμό και το σχεδιασμό ενός νέου πλαισίου, που θα διέπει την αγορά», αναφέρει ο ίδιος. Η αναθεώρηση του καθεστώτος των προσφορών είναι η πρώτη αλλαγή, που προωθεί η ΕΣΕΕ, προτείνοντας να καθιερωθούν τέσσερα δεκαήμερα προσφορών, όλο το χρόνο.
Μία άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, τα στοκ εμπορεύματα να προμηθεύονται στον καταναλωτή από το χώρο του ίδιου του καταστήματος, ενδεχομένως σε έναν ξεχωριστό όροφο ή σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία. Κάτι τέτοιο, όπως διευκρινίζει, θα απαλλάξει την επιχείρηση από τα επιπρόσθετα έξοδα, που θα είχε, σε περίπτωση λειτουργίας δεύτερου καταστήματος, αποκλειστικά με στοκ εμπορεύματα.

«Στα άμεσα σχέδια είναι και η δημιουργία των open mall/street mall, ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που ήδη τρέχει», αναφέρει ο κ. Κορκίδης. Όπως εξηγεί, πρόκειται για ανοιχτά/υπαίθρια εμπορικά κέντρα σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων, με την παροχή διευκολύνσεων ανάλογων με εκείνων που προσφέρουν τα οργανωμένα εμπορικά κέντρα, όπως οι χώροι στάθμευσης, παιδότοποι, ενημέρωση για εκπτώσεις, κ.ά., που θα αναβαθμίσουν το κέντρο των πόλεων.

 

24h NewsRoom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *