Βρέθηκε νοθευμένο το 100% δειγμάτων καυσίμων στο Στρατό!

Πώς γίνεται η νοθεία σε καύσιμα του στρατού.  Τι έδειξαν οι αναλύσεις σε δείγμα πετρελαίου κίνησης από δεξαμενές των Ε.Δ.

Νέα στοιχεία για τη νοθεία και τη λαθρεμπορία καυσίμων στις Ενοπλες Δυνάμεις φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Καθημερινή λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη (φύλλο 4ης Μαρτίου) ότι το ΣΔΟΕ θα διενεργεί στο εξής ελέγχους στις δεξαμενές των στρατιωτικών μονάδων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.

Νεότερος έλεγχος αποκάλυψε την ύπαρξη νοθευμένου καυσίμου στις δεξαμενές στρατιωτικής εγκατάστασης της κεντρικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, έγγραφο του Γενικού Χημείου του Κράτους με ημερομηνία 2 Αυγούστου 2011 διαπιστώνει την ύπαρξη μη κανονικού καυσίμου στις… δεξαμενές στρατιωτικής εγκατάστασης στη Λάρισα.

Τη συγκεκριμένη δειγματοληψία πραγματοποίησε το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφέρειας Λάρισας από τις δεξαμενές του 882 Τάγματος Εφοδιασμού Μεταφορών. Ειδικότερα, από τη χημική ανάλυση σε δείγμα πετρελαίου κίνησης από τις δεξαμενές της 1ης Στρατιάς ανιχνεύτηκε περιεκτικότητα σε θείο τριπλάσια του κανονικού.

Βρέθηκε δηλαδή να περιέχει ποσότητα θείου 36,1 mg/kg αντί 10 mg/kg που είναι και το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Στη γνωμάτευσή του που υπογράφει υπάλληλος του Γενικού Χημείου του Κράτους αναφέρει: «Πρόκειται για δείγμα πετρελαίου κίνησης ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ, διότι βρέθηκε να έχει περιεκτικότητα σε θείο 36,1 mg/kg αντί του μέγιστου επιτρεπόμενου 10 mg kg. Το παραπάνω πετρέλαιο κίνησης θεωρείται ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ και δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην εσωτερική αγορά» .
Όπως συνηθίζεται, δύο ημέρες μετά την πρώτη χημική ανάλυση ακολούθησε δεύτερη, επαναληπτική η οποία όμως κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα. Έγγραφο του Γενικού Χημείου του Κράτους με ημερομηνία 4 Αυγούστου αναφέρει συγκεκριμένα ότι τα δείγμα ταυ πετρελαίου κίνησης είναι πράγματι νοθευμένο, καθώς η περιεκτικότητα του σε θείο είναι τριπλάσια της επιτρεπομένης. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν έπειτα από παραγγελία ταυ εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, ο οποίος πραγματοποιεί έρευνα για την υπόθεση.

Ελεγχος εξάλλου στις δεξαμενές της ίδιας στρατιωτικής εγκατάστασης είχε διενεργηθεί και τον Νοέμβριο του 2010, μετά πιέσεις του τέως βουλευτή της Ν. Δ. και συμβούλου σήμερα του κ. Α. Σαμαρά σε θέματα Διαφάνειας κ. Γιώργου Σούρλα. Και τότε η χημική ανάλυση είχε αποκαλύψει δείγμα πετρελαίου κίνησης μη κανονικό και νοθευμένο , καθότι είχε βρεθεί να περιέχει θείο 84 mg/ kg αντί του μέγιστου επιτρεπομένου 10 mg/ kg. Για την υπόθεση πάντως δεν ασκήθηκαν διώξεις. Απαντώντας τον περασμένο Νοέμβριο σε ερώτηση του βουλευτή της Ν. Δ. κ. Ν. Νικολόπουλου σχετική με τη νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου αποκάλυψε ότι νοθευμένο βρέθηκε το 100% των δειγμάτων από δεξαμενές των Ε. Δ. που ελέγχθηκαν το 2011 από το Γενικό Χημείο.

Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 9 δείγματα που εξετάστηκαν βρέθηκαν μη κανονικά νοθευμένα και τα 9! Αποδείχθηκε ότι όλα τα δείγματα είχαν περιεκτικότητα σε θείο μεγαλύτερη (από 18 έως 830 mg/kg) από το επιτρεπόμενο όριο των 10 mg/kg. Στις παραπάνω δειγματοληψίες δεν συμπεριελήφθη η ανίχνευση νοθευμένου καυσίμου στο 882 ΤΕΜ στη δειγματοληψία του Αυγούστου. Και όμως, σε διαφορετικό μήκος κύματος είχαν κινηθεί λίγους μήνες νωρίτερα οι κ. Β. Βενιζέλος (19 Μαΐου 2011) και Π. Μπεγλίτης (11 Αυγούστου 2011) με την ιδιότητα, τότε, των επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σε δηλώσεις και ανακοινώσεις τους μετά δημοσιεύματα της «Κ» είχαν υποστηρίξει ότι «δεν προκύπτουν στοιχεία που να αποδεικνύουν νοθεία στα καύσιμα του Στρατού» . Σε ανακοινώσεις του το ΥΕΘΑ και το ΓΕΣ είχαν διευκρινίσει ότι το ανώτερο επιτρεπτό όριο περιεκτικότητας σε θείο για το πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται στα 10 mg/ kg.

Ωστόσο, σε έγγραφο του το ΓΕΣ δείχνει να διατυπώνει αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία των μετρήσεων, καθώς ζητεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους να ενημερωθεί για το κριτήριο με βάση το οποίο η Υπηρεσία σας έχει γνωματεύσει για “μη κανονικό και νοθευμένο” καύσιμο .

Τέλος, νοθευμένα δείγματα καυσίμου εντοπίζονται και στις δεξαμενές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής (προμηθεύονται πετρέλαιο και βενζίνη από τις Ε. Δ.). Από το 2004 έως και το 2011 έχουν καταγραφεί 30 κρούσματα , 23 στην Πυροσβεστική και 7 στην Αστυνομία. Ουδέποτε ωστόσο διενεργήθηκε έρευνα για την υπόθεση!//

(Kαθημερινή της Κυριακής)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *