Γιατί απέτυχε το deal Alpha – Eurobank

Aκόμη και να μην υπήρχε το PSI+, ειναι εξαιρετικά αβέβαιο αν θα πραγματοποιούνταν η συγχώνευση Alpha – Eurobank, καθώς όπως προκύπτει από στοιχεία που έρχονται στο φως, οι δυο τράπεζες διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα ήταν μεγαλύτερα από αυτά που είχαν εκτιμήσει.

Σε δυο κρίσιμες συναντήσεις στελεχών των δύο τραπεζών έπεσαν στο τραπέζι δύο ζητήματα τα οποία θεωρήθηκαν χάσμα επιχειρηματικής αντίληψης μεταξύ των δύο τραπεζών.

Πρώτον η μεγάλη απόκλιση στην μισθολογική κλίμακα των δύο τραπεζών. Στελέχη με τα ίδια καθήκοντα στις δύο τράπεζες εμφάνιζαν τεράστια μισθολογική απόκλιση, και δεύτερον ο τρόπος αποτίμησης και λογιστικής απεικόνισης χαρτοφυλακίων π.χ. των αναχρηματοδοτούμενων δανείων. Η μια τράπεζα απλά σε υφιστάμενο δάνειο το τροποποιούσε μεταβάλλοντας τους όρους της δανειακής σύμβασης και η άλλη τράπεζα το επανεμφάνιζε ως νέο δάνειο.

Η κουλτούρα των δύο τραπεζών ήταν και είναι διαφορετική.Ωστόσο κάθε τράπεζα αντιμετώπισε με διαφορετικά κριτήρια την διαδικασία συγχώνευσης. Το deal δεν υλοποιήθηκε και η ιστορία θα δείξει αν έπρεπε ή όχι να υλοποιηθεί.

Η Eurobank φέρεται να έδειξε μεγαλύτερη συνέπεια στο deal, ενώ η Alpha bank διαπίστωσε ότι η συμπόρευση με την Eurobank ενέχει ρίσκο λόγω της μεγάλης κλίμακας ανακεφαλαιοποίησης και υπαναχώρησε. Οι 2 τράπεζες θα χρειαστούν πάνω από 5,5 δις ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν και έτσι η Alpha επέλεξε τον δρόμο της αυτονομίας. Η Alpha bank όντως δεν γνώριζε τις παραμέτρους των συνεπειών από το PSI+ και το επιχείρημα που επικαλείται η τράπεζα είναι αληθινό. Η Eurobank υποστηρίζει ότι χάθηκαν συνέργειες 4 δις ευρώ ενώ η έκθεση της McKinsey που έχει συνυπογράψει και η Alpha επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή καθώς αναφέρονταν συνέργειες 800 εκατ ετησίως.

 

Alpha

Tην ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης της 15ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την επικείμενη συγχώνευση της με την Eurobank, προτίθεται να ζητήσει από τη νέα ΓΣ το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank. Από την πλευρά της η Eurobank δηλώνει πως οι αιτιλογίες της Alpha δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα και πως η απόφασή της για την ακύρωση της συγχώνευσης θα οδηγήσει σε απώλεια συνεργειών άνω των 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά και την αναδιάταξη του δημοσίου χρέους (Private Sector Involvement – PSI) και τις επιπτώσεις αυτής επί του τραπεζικού τομέα, προτίθεται να φέρει προς έγκριση στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο πρόταση για τη σύγκληση Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της με αντικείμενο την ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της Τραπέζης της 15ης Νοεμβρίου 2011.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2ο θέμα της ημερήσιας διατάξεως της ΓΣ της 15ης Νοεμβρίου αφορούσε στην έγκριση του Σχεδίου Συμβάσεως, και της Πράξεως, Συγχωνεύσεως, της Τραπέζης δι’ Απορροφήσεως της Τραπέζης EFG Eurobank Ergasias Α.Ε..

Εurobank

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη Χώρα και μετά την επιτυχημένη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, το τραπεζικό σύστημα οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις ευθύνες του έναντι της Οικονομίας, των Μετόχων και των Πελατών.

Η κοινή απόφαση της Eurobank EFG και της Alpha Bank για τη δημιουργία της 23ης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη, ελήφθη με γνώμονα τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις δύο τράπεζες και την Οικονομία.

Η πρόθεση της Διοίκησης της Alpha Bank να προτείνει την ανάκληση αποφάσεων, που ελήφθησαν από τους Μετόχους εν επιγνώσει του πλαισίου του PSI+ και επικυρώθηκαν από το σύνολο των εποπτικών αρχών της Χώρας, οδηγεί, με βάση τις εκτιμήσεις κοινών εξωτερικών συμβούλων, σε απώλεια συνεργειών άνω των 4 δισ. ευρώ σε συνολική παρούσα αξία. Και τούτο, τη στιγμή που τα τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται σε μεγάλης κλίμακας ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Η γενική αιτιολογία που προβάλλεται από την Alpha Bank δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα.

Η Eurobank τήρησε με συνέπεια, ως προσήκει σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, όσα συμφωνήθηκαν σε επίπεδο Διοικητικών Συμβουλίων και εγκρίθηκαν από τις Γενικές Συνελεύσεις των δυο τραπεζών, όπως έπραξε άλλωστε κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν πραγματοποιώντας σειρά επιτυχημένων συγχωνεύσεων. Εν προκειμένω, θα αναμείνει τις εξελίξεις και θα πράξει αναλόγως.

Σε κάθε περίπτωση, η Eurobank συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της και αναπτύσσει, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης, τις εργασίες της, συμμετέχοντας ενεργά στη συλλογική προσπάθεια για την ανάταξη της Οικονομίας και την επάνοδο στην ανάπτυξη. Γνώμονας για τις στρατηγικές της επιλογές παραμένει το συμφέρον της Χώρας, των Μετόχων και των Πελατών της.

www.exipno.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Γιατί απέτυχε το deal Alpha – Eurobank”

  1. Αν διαβάσει κανείς την τελευταία παράγραφο του άρθρου θα βάλει τα γέλια ειδικά σε ότι αφορά το ΣΥΜΦΕΡΟΝ των πελατών της ΧΑ!χα!χα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *