Γιατί χτύπησε «κόκκινος συναγερμός» στην Τράπεζα της Ελλάδας

Το γεγονός ότι το ύψος των επισφαλών δανείων προσέγγισε πλέον κι επισήμως το 16%, συνιστά από μόνο του ένα καλό γεγονός για να δικαιολογήσει την κατάσταση νευρικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρο το σύστημα.

Ειδικότερα, τα «κόκκινα δάνεια» έφτασαν στο 15,9% και αυτό το ποσοστό αποτελεί το υψηλότερο που έχει καταγραφεί στα νεότερα χρόνια. Αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξης των περίπου 33 δις ευρώ, που αφορά σε υπόλοιπα δανείων, όλων των κατηγοριών τα οποία πλέον δεν τακτοποιούνται.

Στην πραγματικότητα όμως η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Κι αυτό γιατί σε αυτό το ποσό (και κατ επέκταση στο παραπάνω ποσοστό) δεν μετρώνται τα δάνεια εκείνα τα οποία έχουν αναχρηματοδοτηθεί, προκειμένου να εξακολουθήσουν να αποπληρώνονται με ευνοϊκότερους όρους. Μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, έχουν γίνει περισσότερες της μιας αναχρηματοδοτήσεις, αφού έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να πληρώνονται τρεις – τέσσερις δόσεις με το νέο καθεστώς και κατόπιν το δάνειο να ξαναμπαίνει σε καθυστέρηση.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι το ύψος των πραγματικών επισφαλειών εξακολουθεί να κρύβεται κατά κάποιο τρόπο «κάτω από το χαλάκι» και άρα το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Ακόμα κι έτσι όμως, αυτό το 16% συνιστά ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, το οποίο μέχρι και μόλις πριν από 2,5 χρόνια θα ακούγονταν ως «εφιάλτης».

Για την ιστορία και όχι μόνο θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι οι επισφάλειες πλέον «χτυπούν» παντού, δηλαδή, σε όλες τις κατηγορίες των δανείων, των στεγαστικών συμπεριλαμβανομένων. Δηλαδή, ασφαλές δάνειο για τις τράπεζες, δεν υπάρχει πλέον.

www.newsbomb.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Γιατί χτύπησε «κόκκινος συναγερμός» στην Τράπεζα της Ελλάδας”

  1. Αυτό το 15,9% μην το πιστεύετε. Τα πραγματικά νούμερα είναι τραγικά μεγαλύτερα, απλά κρύβονται με λογιστικές αλχημείες.

    Σας βάζω ένα παράδειγμα.

    Έστω ότι σε μια στρατιωτική μονάδα 100 ατόμων, απουσιάζουν με νόμιμη άδεια 10 οπλίτες και αυθαίρετα άλλοι 10 οπλίτες.

    Στα δελτία δυνάμεως θα πρέπει να αναγραφούν 10% αδειούχοι και 10% αδικαιολογήτως απόντες.

    Αν όμως ο διοικητής, περάσει στα χαρτιά ότι έδωσε άδεια και στους αδικαιολογήτως απόντες, ξαφνικά φαίνεται ότι έχει 20% σε νόμιμη απουσία και 0% αδικαιολογήτως.

    Όταν λοιπόν έρθει η Blackrock, συγνώμη εννοώ ο προϊστάμενος του, να κάνει έλεγχο, δεν θα υπάρχουν αδικαιολογήτως απόντες. 

    Καταλάβατε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *