Για υποβάθμιση προειδοποιεί ο οίκος S&P πέντε ευρωπαϊκές χώρες

Πέντε χώρες της Ευρωζώνης έβαλε στο στόχαστρο ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's καθώς βαθαίνει η κρίση και διογκώνεται το χρέος χωρίς εμφανή σημάδια ανάκαμψης στον οικονομικό ορίζοντα.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, κατά μιί ή δυο βαθμίδες, προειδοποιεί ότι μπορεί να προχωρήσει ο οίκος Standard & Poor's, εφόσον η Ευρωζώνη διολισθήσει σε ύφεση και αυξηθεί ο κρατικός δανεισμός.

Στην έκθεση του οίκου εξετάζεται η δυνατότητα της ΕΕ και του ΔΝΤ να στηρίξουν την Ευρωζώνη σε δύο πιθανά σενάρια, μια διπλή ύφεση και μια ύφεση με υψηλά επιτόκια.

«Οι αξιολογήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας πιθανόν να υποβαθμιστούν κατά μία ή δύο βαθμίδες και στα δύο αυτά σενάρια», αναφέρει ο S&P στην έκθεσή του.

Ένα χειρότερο οικονομικό σενάριο είναι πιθανό να οδηγήσει επίσης σε ανακεφαλαιοποίηση πολλών τραπεζών σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, σημειώνει η έκθεση του S&P, προσθέτοντας ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί στήριξης ίσως να μην επαρκούν αν οι συνθήκες επιδεινωθούν πέραν των προσδοκιών.

www.tanea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *