Δάνεια, το πρόβλημα που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε εμφύλιο

Τα πράγματα είναι απλά: Τρία εκατομμύρια Έλληνες έχουν κάποιο δάνειο (επιχειρηματικό, καταναλωτικό και κυρίως στεγαστικό), το οποίο πήραν κάνοντας κάποιους υπολογισμούς αποπληρωμής της μηνιαίας δόσης. Ειδικά για τα στεγαστικά το “μπαμ” έγινε πριν από 5-6 χρόνια, όταν όλοι έτρεχαν να πάρουν δάνειο με χαμηλό επιτόκιο κι η κτηματαγορά έφτασε στο απώγειό της. Οι τιμές των διαμερισμάτων έφτασαν στα ουράνια.

Όλοι τότε λογάριαζαν ότι έχουν δυό μισθούς π.χ. των 1.300 ευρώ, άρα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια δόση 800 ευρώ για παράδειγμα.

Τα δύο τελευταία χρόνια, ο ένας από τους δύο -αν όχι και οι δύο- έμειναν άνεργοι, ή μειώθηκαν οι μισθοί τους ή έκλεισαν την επιχείρησή τους ή κυνηγάνε πελάτη με το δίκανο.

Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, σήκωσαν και θα σηκώνουν με ταχύτερους ρυθμούς τα χέρια, αδυνατώντας να πληρώσουν τα δάνεια. Οι τράπεζες δεν θα ξέρουν τι να κάνουν τα κατεσχεμένα σπίτια !

Η λύση είναι μία και μοναδική και δεν χωράει παζάρια: κούρεμα των δανείων, ανάλογο με αυτό των εισοδημάτων για όλους, γενικευμένα κι όχι με πονηριές, όπως “επιμήκυνση”.

Δεν μπορεί να λες του Έλληνα πολίτη που αποταμίευσε 100.000 ευρώ σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου “τι να κάνουμε φίλε, έπαιξες κι έχασες το 53% των χρημάτων σου”, ούτε στον Έλληνα εργαζόμενο “τι να κάνουμε, πρέπει να κάνουμε εσωτερική υποτίμηση, ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί, άρα θα παίρνεις το 2013 πεντακόσια ευρώ, αντί για χίλια που έπαιρνες όταν πήρες το δάνειο” κι από την άλλη να του αφήνεις απείραχτο το υπόλοιπο του δανείου ! Γελοίες λύσεις όπως η επιμήκυνση των δόσεων, απλώς παρατείνουν το μαρτύριο.

Και θα αναρωτηθεί κανείς:

“μα είναι δυνατόν, να πείς στην τράπεζα, που έχει λαμβάνειν 10 δις ευρώ από δάνεια, ότι θα λάβει μόνο 5; Γίνονται αυτά; Θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δώσουν νέα δάνεια. θα έρθει η καταστροφή”.

Λογικό ακούγεται, αλλά

  • γιατί γίνεται να πάρει μόνο τα 47.000 από τα 100.000 ο Έλληνας πολίτης;
  • Γιατί γίνεται να ζεί χωρίς το μαγαζί του;
  • Γιατί γίνεται από εκεί που έπαιρνε 1.300 να παίρνει 900;
  • Γιατί γίνεται από εκεί που η υπάλληλος στο σούπερ μάρκετ έπαιρνε 600 ευρώ, να γίνεται μερικής απασχόλησης με 200 ευρώ;
  • Γιατί γίνεται 1.300.000 άνθρωποι να μη βρίσκουν μεροκάματο, με τίποτε
  • Γιατί γίνεται να κατακρεουργούνται οι άνθρωποι, αλλά με τίποτε οι τράπεζες;

Γιατί λοιπόν, τα παραπάνω “γίνονται”; Υπάρχει απάντηση;

ΥΠΑΡΧΕΙ! Γιατί οι τράπεζες αγοράζουν τα ΜΜΕ με διαφημίσεις και τους πολιτικούς με χορηγίες.

Έτσι, όλοι έχουν χεσμένο τον άνθρωπο και προστατεύουν τους χρηματοδότες τους. Απλά πράγματα, από έναν διεφθαρμένο μέχρι το μεδούλι σύστημα ΜΜΕ, φιλιππινέζα των τραπεζιτών.

Κάποτε όμως θα αντιληφθούν οι πολίτες, ότι οι “προστάτες του” στα ΜΜΕ (που πολλοί τους εκτιμούν και τους θαυμάζουν κιόλας!), είναι απλώς ξεπεσμένες λίγδες, που περιμένουν πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο, για να τους αναγγείλει η διαφημιστική ότι εξασφάλισε διαφήμιση για τη φυλλάδα τους ή το “κανάλι” τους (με αντάλλαγμα να το βουλώσουν φυσικά και να συνεχίσουν να πλασσάρουν την ιμπεριαλιστική άποψη, ότι δεν μπορεί να χάσουν λεφτά οι τράπεζες, γιατί θα καταρρεύσει η κοινωνία, ενώ μπορούν άνετα να καταρρέουν και να αυτοκτονούν οι άνθρωποι).

 

η είδηση:

Δεν υπάρχουν περιθώρια για «κούρεμα» των δανείων που έχουν λάβει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις τράπεζες μέσω γενικής ρύθμισης, ξεκαθάρισε χθες ο υπ. Οικονομικών. Οπως είπε ο κ. Φίλ. Σαχινίδης, δεν μπορούμε να προκαλέσουμε πρόσθετες ζημιές στο τραπεζικό σύστημα. Μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δέσμη μέτρων που θα κληθεί να προσδιορίσει η νέα κυβέρνηση για τη διετία 2013-2014.

«Δεν υπάρχει ευελιξία ως προς το μέγεθος των μέτρων που θα κληθεί να λάβει η νέα κυβέρνηση, αλλά υπάρχει ευελιξία ως προς το περιεχόμενό τους», είπε χαρακτηριστικά. Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με το Μνημόνιο, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να έχει καταλήξει σε περικοπές δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ (άνω των 11 δισ. ευρώ) μέχρι τα τέλη Ιουνίου και να τις συμπεριλάβει στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Μετά το Πάσχα αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκθεση του ΚΕΠΕ με την πρώτη καταγραφή όλων των δαπανών της γεν. κυβέρνησης. Οσον αφορά την τρόικα, ο κ. Σαχινίδης εκτίμησε ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα έναν μήνα μετά τις εκλογές.

ΒΠ/taxalia.blogspot.com

2 σχόλια σχετικά με το “Δάνεια, το πρόβλημα που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε εμφύλιο”

  1. Δεν θα κουραστω να το λεω οτι το δανειοληπτικο προβλημα στην Ελλαδα ειναι αμιγως πολιτικο και κατα συνεπεια πολιτικη θα ειναι και η λυση του.
    Οσοι προσπαθουν με μαθηματικα της αγορας η με νομικα τεχνασματα να προτεινουν λυση σ’ αυτο το προβλημα, συμμετεχουν εστω και χωρις να το εχουν καταλαβει στην συνεχη εξαθλιωση του πληθυσμου γιατι απλουστατα εμποδιζουν με τον τροπο τους  την κοινωνικη ζυμωση προς μια πολιτικη λυση.
    Τα δανεια πρεπει να διαγραφουν στο συνολο τους και οι τραπεζες να εθνικοποιηθουν. Τελεια !!!
    Τα λεφτα που μας δωσανε δεν ηταν των τραπεζων … ηταν καποιων χιλιαδων καταθετων.
    Ε, δεν θα υποφερει 11 εκατομμυρια λαος μεχρι τη Δευτερα Παρουσια για 60.000 καταθετες.
    Στο κατω κατω ολοι πρεπει να βαλουν πλατη σ’ αυτες τις δυσκολες στιγμες … αρα θα πρεπει να το κανουν και οι καταθετες.
    Αυτο μονο μια κυβερνηση με τολμη, τεχνογνωσια, κρατικο σχεδιασμο και πατριωτικη βουληση μπορει να το κανει.
     

  2. Δημοκρατία έχουμε τα πάντα γίνονται! ο δανειστής θα είναι πάντα δανειστής και ο οφειλέτης πάντα οφειλέτης.
    και μην ξεχάσετε να ψηφίσετε το κόμμα του λαού ΝΔΠΑΣΟΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *