Δήλωσαν ανύπαρκτα αυθαίρετα για τακτοποίηση

Το υπουργείο έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή δορυφορικές φωτογραφίες από το σύνολο της Μυκόνου και της Σαντορίνης και από τις οικιστικές περιοχές της Ρόδου

Να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων επιχείρησαν αρκετοί πολίτες, οι οποίοι εντάχθηκαν σ΄ αυτή, χωρίς να υπάρχει το κτίσμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χθες παρουσίασε τους χάρτες με τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί για να τακτοποιηθούν, το υπουργείο είναι σε θέση πια να γνωρίζει όλες τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί μετά τον Ιούλιο και ήδη έχουν κινηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη προκειμένου να κατεδαφιστούν, ενώ έχει παγώσει η κατασκευή τους.

«Για πρώτη φορά έχουμε εικόνα για ένα νησί – αυτό το νησί τυχαίνει να είναι η Μύκονος. Σε χάρτη αποτυπώνονται τα δηλωμένα αυθαίρετα. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε πού σε ένα δάσος έχει χτιστεί αυθαίρετο και έτσι μπορούμε να πάμε και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του νόμου, εφόσον μέσα στα δάση απαγορεύονται τα αυθαίρετα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Το υπουργείο έχει στα χέρια του, αυτή τη στιγμή δορυφορικές φωτογραφίες από το σύνολο της Μυκόνου και της Σαντορίνης και από τις οικιστικές περιοχές της Ρόδου. Οι χάρτες θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες και έτσι θα έχουμε μια εικόνα του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής Επικράτειας. «Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό για να κάνουμε πράξη ότι βάζουμε «κόκκινη γραμμή» στην αυθαιρεσία» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και σύμφωνα με τον υπουργό, έτσι θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης αδειών και ο εντοπισμός μελλοντικών αυθαιρέτων.

Έως σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 300.000 φάκελοι για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων, από αυτούς για τους 38.429 έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τα αυθαίρετα σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι ξεπερνούν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο. Η διαδικασία για την τακτοποίησή τους λήγει στο τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, τα έσοδα από την καταβολή του παραβόλου και του ειδικού προστίμου έχουν φθάσει τα 400.000.000 ευρώ.

www.boreia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *