Διεθνές ενδιαφέρον για τα πετρέλαια

Οκτώ εταιρίες κατέθεσαν τελικά προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την υποθαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΚ οι εταιρείες είναι οι ΙON GEOPHYSICAL CORPORATION, TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, CGG Veritas, Dolphin Geophysical και PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS) στις οποίες προστέθηκαν ως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων οι SPEC PARTNERS LTD, SPECTRUM GEO LIMITED και FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.

Οι εταιρίες αυτές, από ΗΠΑ, Νορβηγία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία δραστηριοποιούνται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο και οι προσφορές τους θα αξιολογηθούν με βάση οικονομικούς αλλά και τεχνικούς όρους (έκταση των ερευνών, εμπειρία, δυνατότητα προώθησης των περιοχών στη διεθνή αγορά, κ.α.)

Το αντικείμενο της έρευνας είναι να συλλεγούν γεωλογικά στοιχεία για τις δύο συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, τα οποία στη συνέχεια αφού ερμηνευθούν και συμπληρωθούν με ήδη γνωστά δεδομένα για τις περιοχές, θα αποτελέσουν τους φακέλους των γύρων παραχωρήσεων που προγραμματίζει η Κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι με βάση τη διεθνή πρακτική, οι εργασίες αυτές γίνονται με οικονομική επιβάρυνση των εταιρειών που πραγματοποιούν τις έρευνες. Η δε ανάκτηση του κόστους, προκύπτει από τη διάθεση των στοιχείων που συλλέγονται σε τυχόν ενδιαφερόμενες εταιρείες. Για αυτό και χαρακτηρίζονται μη αποκλειστικές έρευνες, αφού τα στοιχεία είναι διαθέσιμα τόσο στο Κράτος που αναθέτει, ή αποδέχεται την εκτέλεση της έρευνας, αλλά και σε κάθε τρίτο ενδιαφερόμενο. Στην ουσία δε, αποτελούν μία προκαταρκτική διαδικασία για την προσέλκυση επενδυτών ενόψει προκήρυξης από ένα Κράτος, κύκλου παραχωρήσεων με διαγωνιστική διαδικασία.

Η επιλογή των εταιρειών που θα πραγματοποιήσουν τα μη αποκλειστικά σεισμικά, θα γίνει με βάση τις προτάσεις τους για:

· Το συνολικό μήκος που θα καλύψουν τα σεισμικά
· Τις επιμέρους θαλάσσιες περιοχές
· Τη διαδικασία ερμηνείας των δεδομένων την οποία θα ακολουθήσουν
· Την ενδεχόμενη χρήση μη σεισμικών δεδομένων που θα αξιοποιηθούν
· Το είδος του εξοπλισμού κλπ που θα χρησιμοποιήσουν
· Ενδεχόμενες ευκαιρίες εκπαίδευσης ελληνικού προσωπικού που θα μπορούσαν να προσφέρουν.

Για το θέμα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη

www.euro2day.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Διεθνές ενδιαφέρον για τα πετρέλαια”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *