Δυσμενής θα είναι η ρύθμιση για τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων που προωθεί η κυβέρνηση – Ποιες αλλαγές εξετάζονται και συνδέονται με τα εισοδήματα

Μόνο ευνοϊκή δεν θα είναι τελικά η ρύθμιση για τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων που προωθεί η κυβέρνηση και η οποία πλήττει αυτούς που έχουν δεύτερη πηγή εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών αναθεωρούν επί το δυσμενέστερο την υπουργική απόφαση που επρόκειτο να εκδοθεί και με την οποία έμπαινε πλαφόν στο ποσό της μηνιαίας παρακράτησης του στεγαστικού δανείου.

Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού, θα ορίζεται στα 3/10 του μισθού, ενώ εάν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος.

Η απόφαση αυτή τροποποιείται ως προς το σκέλος που υπάρχουν και άλλες πηγές εισοδήματος στην οικογένεια. Εφόσον συντρέχει αυτή η περίπτωση τότε ο δικαιούχος θα πρέπει να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό της μηνιαίας δόσης του δανείου. Δηλαδή η μηνιαία παρακράτηση από την Τράπεζα το Ταμιευτήριο ή το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων θα γίνεται κανονικά χωρίς κάποιο περιορισμό στις μηνιαίες αποδοχές του εργαζόμενου.

Πρόκειται για μία μεταβολή, η οποία θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όλους εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο και ταυτόχρονα εντοπίστηκαν να έχουν μία δεύτερη πηγή εισοδήματος, εκτός της κύριας.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του σχεδίου της ρύθμισης στην οποία υποχρεώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διότι μετά τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και έφθασαν μέχρι το 35%, το Δημόσιο έφθασε να εκδίδει αρνητικά εκκαθαριστικά μισθοδοσίας για τους υπαλλήλους.

Στοιχεία του υπ. Οικονομικών δείχνουν ότι σε διαδικασία ρύθμισης εισήλθαν περισσότερα από 750.000 στεγαστικά δάνεια. Επίσης, ελαστικές ρυθμίσεις έχει εφαρμόσει και η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως η καταβολή της μισής δόσης για διάστημα έως πέντε χρόνια, επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης, αναστολή καταβολής δόσεων κ.α.

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *