Εκρηκτική αύξηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων

– Χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χάνουν τα ακίνητά τους
– Η αξία των ακινήτων που βγήκαν στο σφυρί το ’11 φτάνει τα 4,5 δισ.
– Κατα 15% αυξήθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές

Διπλάσια ήταν η αξία των ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό και πουλήθηκαν το 2011 σε σχέση με το 2008, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής. Η αξία τους έφτασε τα 4,5 δισ. ευρώ όταν το 2008 ήτα της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, η εκτίναξη των πλειστηριασμών σημειώθηκε παρά την απαγόρευση που είχε επιβληθεί στις τράπεζες για πάγωμα των πλειστηριαμών για πρώτη κατοικία και μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ. Κι αυτό σημαίνει οτι οι πλειστηριασμοί που έγιναν ήταν κυρίως για ακίνητα μεγάλης αξίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τελευταία 3 χρόνια και οι κατασχέσεις αυξήθηκαν με διπλάσιο ρυθμό. Το ύψος τους εκτινάχθηκε το 2011 στα 3 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. το 2008. Ο αριθμός των κατασχέσεων αυξήθηκε απο τις 20.600 στις 25.000 .

Παράλληλα οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές ξεπέρασαν το 2001 τα 2,3 δισ. ευρω καταγράφοντας αύξηση κατα 15% σε σχέση με το 2010.

www.newsit.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Εκρηκτική αύξηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων”

  1. Και που είσαι ακόμα …
    Πολύ έγκυρη πηγή, εντός του τραπεζικού χώρου, μου δήλωσε προ 3-4 μηνών, ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ολικά ή μερικά), αγγίζουν το 80% !!! Από εκτεταμένη μελέτη που έκανα, μέσω περισσοτέρων πηγών, το ποσοστό ΔΕΝ πέφτει κάτω από 40% … Κόλαση δηλαδή!
    Το τί θα γίνει εμπράκτως για τη λύση του, και όχι παραφιλολογία και φήμες, θα το δούμε μετά τις εκλογές που αποφασίστηκαν οριστικά για τέλος Απριλίου με αρχές Μαίου.

  2. Εκτιμώ ότι τα στοιχεία του άρθρου αναφέρονται σε ακίνητα μεγάλης αξίας, αλλά και σε χρέη μεγάλης αξίας, κυρίως επιχειρηματιών.

    Αυτό που δεν λέει το άρθρο, είναι σε τι ποσοστό οι πλειστηριασμοί κρίνονται ως άγονοι, λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος. 

    1. Σωστή η εκτίμησή σου begar. Είναι για πολύ μεγάλα χρέη, άρα και μεγάλης αξίας ακίνητα. Γι’ αυτό το λόγο και ανέβηκε οι αξία των πλειστηριασμών, γιατί σε απόλυτο αριθμό πράξεων, είναι σαφέστατα υποπολλαπλάσιες από παλαιότερα χρόνια!

      “Αυτό που δεν λέει το άρθρο, είναι σε τι ποσοστό οι πλειστηριασμοί κρίνονται ως άγονοι, λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος.” Εδώ είναι η πολύ μεγάλη αλήθεια, που κρύβεται επιμελώς από το άρθρο ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *