Επανέρχονται τα σενάρια «ασφαλιστικές στο κόκκινο»

Θέμα ημερών είναι να εμφανιστούν και πάλι σενάρια που θέλουν σημαντικό αριθμό ασφαλιστικών εταιριών να αντιμετωπίζει προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας … και με την «δαμόκλεια σπάθη» της εποπτικής αρχής (Τράπεζας της Ελλάδος) να κρέμεται πάνω από τα «κεφάλια» τους .

Κι αυτό γιατί οι έλεγχοι της Τράπεζας βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαρροές (υπαρκτές ή μη) είναι συνεχόμενες, για εταιρίες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με το λουκέτο.

Όλα αυτά, όχι μόνο ανησυχούν την αγορά, αλλά προκαλούν και αθέμιτη αλυσίδα διαδόσεων για το ποιες εταιρίες είναι ή δεν είναι στην λίστα.
Πρόκειται για ένα χιλιοπαιγμένο σήριαλ, που αν μη τι άλλο όλοι περίμεναν να αποτελέσει παρελθόν στην αγορά με την ανάληψη της εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
 

Σύμφωνα, με ανθρώπους της αγοράς τόσο η σεναρολογία όσο και τα υπαρκτά προβλήματα σε εταιρίες είναι μια ακόμη κακή πλευρά της αγοράς, που «φρενάρει» την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τις ασφαλιστικές και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής δοκιμασίας για την χώρα και τους πολίτες.

Ετσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν να μπει ένα οριστικό τέλος με γενναίες αποφάσεις, σε επίπεδο εποπτικής αρχής, που θα προστατεύουν πρώτα απ όλα τον καταναλωτή και κατ επέκταση την ίδια την αγορά.
Καλές, είναι οι πρωτοβουλίες σε επίπεδο νέας θεσμικής θωράκισης της αγοράς και των σχέσεων της με τους καταναλωτές ασφαλισμένους …αλλά από μόνες τους δεν είναι ικανές να δώσουν λύσεις, που απαιτεί κύρια ο καταναλωτής.
Δηλαδή, να ξέρει ποια είναι τα ουσιαστικά και πραγματικά στοιχεία φερεγγυότητας των εταιριών που εμπιστεύεται την όποια ασφαλιστική του κάλυψη.

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, που θέλει τους ισχυρούς και πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους , να «βάλουν» και να «διαβάλλουν» , με κάθε τρόπο, τους μικρομεσαίους και κυρίως Ελληνικούς «παίκτες» της αγοράς , αποσκοπώντας στην διεύρυνση του χαρτοφυλακίου τους , κύρια στον κλάδο του αυτοκινήτου , που είναι και ο κινητήριος μοχλός της αγοράς , με δεδομένη την οικονομική ύφεση , που τρενάρει τα αναπτυξιακά τους σχέδια στο τομέα των ιδιωτικών συντάξεων και ενδεχομένως των επαγγελματικών.

Από την πλευρά των μεγάλων παικτών της αγοράς , αντιπαρέρχονται αυτή την πολεμική και υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να πληρώνουν τα «σπασμένα» της χαλαρής εποπτείας και ζητούν αυστηρούς κανόνες και ξεκάθαρες πολιτικές, αφού έχουν επενδύσει κεφάλαια και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

www.asfalisinet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *