Εφικτή η επαναφορά καταθέσεων στις τράπεζες

Η επαναφορά των αποταμιεύσεων στο τραπεζικό σύστημα είναι τώρα εφικτή και ζήτημα χρόνου, αφού ο κίνδυνος χρεοκοπίας ουσιαστικά παρήλθε, εφόσον, όμως, η κυβέρνηση και η τρόικα προβούν σε ενέργειας και σε μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας και επίσπευσης της ανάκαμψης, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο υπάρχει πράγματι μια σημαντική δύναμη αναπτυξιακού πυρός καθώς 65 δισ. ευρώ διέρρευσαν τα δύο τελευταία χρόνια από το τραπεζικό σύστημα, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη της τραπεζικής χρηματοδότησης. Στο τελευταίο μπορεί σταδιακά να βοηθήσει και ο καθορισμός δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών σε χαμηλότερο επίπεδο τώρα που η χώρα μπαίνει σε μία νέα πορεία σταθερότητας και ο κίνδυνος από την κρίση δημοσίου χρέους εξαλείφεται.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, σε σχέση με τους προσδοκώμενους κινδύνους, θα είναι στην πράξη κατά πολύ υψηλότερος από ότι απαιτείτο στο παρελθόν.

Γενικότερα, όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη τραπεζών σε συζητήσεις που έχουν με εκπροσώπους του Τύπου, το στοίχημα της επιστροφής των καταθέσεων που έφυγαν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση που πρέπει να κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να μπορέσουν να κινήσουν ξανά την ατμομηχανή της ανάπτυξης, παρέχοντας την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Το στοίχημα αυτό έχει αναδείξει αμέσως μετά τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI της περασμένης Δευτέρας o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με τις επανειλημμένες προσκλήσεις προς τους ιδιώτες αποταμιευτές να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έχουν μετακινήσει στο εξωτερικό ή που διατηρούν στη χώρα μας σε θυρίδες ή σε κάθε περίπτωση εκτός τραπεζικού συστήματος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής για ενδυνάμωση της ρευστότητάς τους οι εγχώριες τράπεζες προχωρούν στην προσφορά υψηλών επιτοκίων, σε σχέση με τα αντίστοιχα επιτόκια άλλων χωρών της ευρωζώνης, για προθεσμιακά καταθετικά προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για μικρά ποσά προθεσμιακής κατάθεσης μέχρι και 10.000 τα επιτόκια προσεγγίζουν ακόμη και το 6% σε ορισμένες περιπτώσεις, προσφέροντας έτσι σημαντικές αποδόσεις.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες δίνουν την ευκαιρία στον υποψήφιο αποταμιευτή να επιλέξει μεταξύ μιας σειράς προϊόντων, με πολλές εναλλακτικές επιλογές όσον αφορά τη χρονική διάρκεια δέσμευσης του κεφαλαίου, τη χρονική διάρκεια καταβολής των τόκων καθώς και επιπλέον προσφορών όπως καταβολή έξτρα τόκων κλπ.

Εκτός από τα καθαρά προθεσμιακά προϊόντα οι τράπεζες προσφέρουν επίσης τα μικτά καταθετικά προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή ένα μέρος του κεφαλαίου τοποθετείται σε προθεσμία με υψηλό επιτόκιο και το υπόλοιπο σε αμοιβαία κεφάλαια ή άλλα σύνθετα προϊόντα, που όμως δεν έχουν εγγυημένη απόδοση, κάτι που πρέπει να γνωρίζει καλά ο αποταμιευτής πριν λάβει την τελική του απόφαση.

www.express.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Εφικτή η επαναφορά καταθέσεων στις τράπεζες”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *