«Εφυγαν» €104,6 δισ. το 2010 – θα ελεγχθούν περιπτώσεις άνω των €100.000

Δύο πέμπτα του ΑΕΠ της «έβγαλε» εκτός συνόρων η ελληνική οικονομία το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Στα 104,6 δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των ποσών που αφορούν κινήσεις-μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό κατά το 2010, συμπεριλαμβανομένων όμως στο ποσό αυτό και τα ποσά που αφορούν σε εμπορικές συναλλαγές.

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αυτή την ώρα «η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει στη διάθεσή της συγκεκριμένα στοιχεία για το ύψος του ποσού των καταθέσεων, που έχουν φύγει στο εξωτερικό τους τελευταίους 20 μήνες. Τα ποσά που περιέχονται αφορούν κινήσεις-μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών συναλλαγών. Το ύψος των ποσών αυτών ανέρχεται για το 2010 σε 104,6 δισ. ευρώ».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών θα διασταυρώσει περιπτώσεις που το ύψος των κεφαλαίων τα οποία διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, κατ΄ έτος, ανεξάρτητα του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα αυτά.

Προηγήθηκε σχετική ερώτηση του Πάνου Παναγιωτόπουλου, στην οποία ο ο βουλευτής της ΝΔ και Τομεάρχης Εξωτερικών Πάνος Παναγιωτόπουλος επικαλείται δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο «οι Γάλλοι της Εμπορικής, οι Άγγλοι της HSBC, η αμερικανική Citi, αλλά και οι ελβετικές UBS, Credit Suisse, καθώς και οι ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται στην Κύπρο, τους τελευταίους μήνες έχουν τραβήξει από 500.000 Έλληνες (πάνω από 1.200.000 εμβάσματα) περισσότερα από 20 δισ. ευρώ στο εξωτερικό».

Συνεχίζεται η προσπάθεια για δημοσίευση των ονομάτων
Ο κ.Σαχινίδης σημείωσε επίσης ότι «η δημοσιοποίηση του ονόματος οποιουδήποτε Έλληνα καταθέτη σε ελβετική Τράπεζα προϋποθέτει την επίτευξη διμερούς συμφωνίας, για την οποία η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά και αναμένει σύντομα αποτελέσματα». Η διευκρίνιση αυτή ήρθε ως απάντηση στον Λευτέρη Αυγενάκη, ανεξάρτητο βουλευτή με την Δημοκρατική Συμμαχία.

«Οι ελληνικές αρχές διερευνούν εμβάσματα Ελλήνων πολιτών προς το εξωτερικό και τα διασταυρώνουν με τα στοιχεία του φορολογητέου εισοδήματος που έχει δηλωθεί». Είναι προφανές, σημειώνει ο κ. Σαχινίδης, ότι αν προκύπτει αδυναμία δικαιολόγησης των καταθέσεων με βάση τα φορολογητέα εισοδήματα, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τις πρόσφατα ψηφισμένες διατάξεις για την επιβολή των προβλεπόμενων φόρων και προσαυξήσεων.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός διευκρινίζει ότι ο κάτοχος αποταμιεύσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αποφύγει την πληρωμή ποσού επί των καταθέσεων του, εφόσον εξουσιοδοτήσει ρητά το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα να γνωστοποιήσει τα σχετικά με αυτόν στοιχεία στη χώρα κατοικίας του.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *