Εχασαν 3,1 δισ. τα νοικοκυριά, μειώθηκαν και οι καταθέσεις

Στοιχεία που αποκαλύπτουν αποσάθρωση της οικονομικής βάσης των νοικοκυριών και αποτελούν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του χειμαζόμενου τραπεζικού συστήματος έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών κατά 3,1 δισ. σε ετήσια βάση σε συνδυασμό με τη βουτιά στην κατανάλωση και τη μείωση της αποταμίευσης σκιαγραφούν ένα μάλλον ζοφερό σκηνικό και δημιουργούν αρνητικές προοπτικές για την οικονομία.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ αν συγκερασθούν με τις προβλέψεις του ΚΕΠΕ για έκρηξη της ανεργίας και μηδενική ανάπτυξη αποτελούν κόλαφο για την κυβερνητική πολιτική, ενώ παράλληλα καθιστούν σαφές ότι η επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής πολιτικής είναι αδύνατη.

Παράλληλα αποδεικνύεται ότι η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης ξέφυγε από έλεγχο πλήττοντας ανεξέλεγκτα και τις τράπεζες καθώς μειώνεται η αποταμίευση σε μια περίοδο που το τραπεζικό σύστημα αναζητά απεγνωσμένα κεφάλαια.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ παράλληλα Παρατηρείται σημαντική πτώση εξαιτίας της μείωσης των αποδοχών και των κοινωνικών παροχών.

Οι αμοιβές για την εξαρτημένη εργασία περιορίστηκαν φέτος στο 16,5% των συνολικών δαπανών, όταν περσι ήταν στο 24,1%. Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 7,6% το β’ τρίμηνο του 2013, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ η αποταμίευση ήταν μειωμένη κατά 8,7%.

sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *