Ηλεκτροσόκ σε νοικοκυριά, μπλακ άουτ στις Εφορίες

Τις προηγούμενες ημέρες, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι είναι αντισυνταγματικό να κοπεί σε κάποιον το ρεύμα επειδή δεν πλήρωσε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., εκατοντάδες καταναλωτές έσπευσαν στα πρακτορεία της ΔΕΗ με το σκεπτικό να εξοφλήσουν μόνο το ρεύμα χωρίς να γνωρίζουν πολλοί από αυτούς ότι τελικά πλήρωναν το τέλος των ακινήτων.

Για παράδειγμα, κάποιος λαμβάνει λογαριασμό ύψους 400 ευρώ, από τα οποία τα 200 ευρώ αφορούν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τα άλλα τέλη και πληρώνει μόνο το ποσό των 200 ευρώ που αντιστοιχεί στο ρεύμα. Στον επόμενο λογαριασμό για το «ανεξόφλητο υπόλοιπο» των προηγούμενων μηνών θα του χρεωθούν τα 200 ευρώ χωρίς να υπάρχει ο διαχωρισμός αν αυτή η οφειλή αφορά το τέλος ή το ηλεκτρικό ρεύμα. Εάν και αυτή τη φορά επιλέξει να εξοφλήσει μόνο το ρεύμα τα χρήματα του θα πάνε για την κάλυψη ποσού από το «ανεξόφλητο υπόλοιπο» δηλαδή το τέλος. Αποτέλεσμα είναι να χρωστούν ρεύμα και όχι τέλος, πράγμα που θα ανακαλύψουν με την πάροδο του χρόνου στους επόμενους λογαριασμούς.

Τα «ψιλά γράμματα»

Πολλά είναι τα «ψιλά γράμματα» για την καταβολή μειωμένου τέλους 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή την ολοσχερή απαλλαγή για αναπήρους, πολύτεκνους και ανέργους.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι ανάπηροι με ποσοστό 80% και άνω και οι οικογένειες με τέσσερα παιδιά και πάνω για να πληρώσουν μειωμένο τέλος ακινήτων ύψους 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– Η αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ με βάση τα στοιχεία ακινήτων του 2008 προσαυξανόμενη με 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
– Η έκταση του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ. όριο που προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
– Η κατοικία να μην βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης υψηλότερη από 3.000 ευρώ το τ.μ.

Πέραν των παραπάνω προϋποθέσεων για τους πολυτέκνους το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από όλες τις πηγές (μισθωτή εργασία, συντάξεις, ενοίκια, έσοδα από ελεύθερα επαγγέλματα και επιχειρήσεις) δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Οι άνεργοι δικαιούνται πλήρους απαλλαγής εφόσον:

– Είναι μακροχρόνια άνεργοι με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού κάθε έτους που περιλαμβάνει το ειδικό τέλος και είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή άλλων γραφείων.
– Έλαβαν τακτική επιδότηση τουλάχιστον κατά τους 6 από τους 12 μήνες που προηγούνται κάθε φορά της ημερομηνίας έκδοσης του πρώτου λογαριασμού κάθε έτους που περιλαμβάνει το ειδικό τέλος ακινήτων.
– Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Όσον αφορά την αξία της κατοικίας, την έκταση της και την τιμή ζώνης ισχύει ότι για τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους.

Κινδυνεύουν να μείνουν στα αζήτητα οι επιστροφές

Πρόβλημα υπάρχει και με τις επιστροφές του τέλους λόγω λανθασμένης αναγραφής των τ.μ. της κατοικίας στα στοιχεία των δήμων με βάση τα οποία υπολογίζει η ΔΕΗ το ύψος του τέλους. Σύμφωνα με το νόμο, μετά τη διόρθωση των στοιχείων του ακινήτου με την υποβολή σχετικής αίτησης από τους πολίτες στους δήμους η επιστροφή του ποσού θα γίνεται από τη ΔΕΗ τμηματικά μέσω των επόμενων πέντε λογαριασμών του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, αν έχει αλλάξει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, η επιστροφή θα μένει στα αζήτητα, καθώς η εταιρεία δεν θα βρίσκει τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου ακινήτου.

Το νέο και θετικό για τους καταναλωτές δεδομένο είναι ότι η πρόσφατη εγκύκλιος για το ειδικό τέλος των ακινήτων με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2012 ακυρώνει την προηγούμενη που είχε εκδοθεί στις 10 Οκτωβρίου του 2011 και η οποία προέβλεπε τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ στους καταναλωτές που δεν πλήρωναν το τέλος των ακινήτων σε διάστημα 40 ημερών μετά την έκδοση του λογαριασμού.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *