Η ΕΚΤ δανείζει με 1% τις τράπεζες και αυτές με 8%!

Στη χορήγηση δανείων τριετούς διάρκειας στις τράπεζες προχώρησε για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα και να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη.

Όπως έγινε γνωστό, 523 τράπεζες ζήτησαν συνολικό ποσό ύψους 489 δισ. ευρώ, έναντι 310 δισ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι η οικονομία ενδέχεται να εισέλθει σε ύφεση εάν οι τράπεζες δεν δανείσουν στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες καταναλωτές και για αυτό τον λόγο θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αποφευχθεί μια κρίση ρευστότητας.

Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναβιώνει την παλαιά καλή μέθοδο του χαμηλότοκου δανεισμού των τραπεζών, ανοίγοντας ένα δρόμο κερδοσκοπίας των τραπεζών επί των κρατών.

Η ΕΚΤ θα παρέχει δάνεια τριετούς διάρκειας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες με το ευνοϊκό επιτόκιο του 1%. Υπογραμμίζεται ότι για πρώτη φορά τα χαριστικά δάνεια θα έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια των 36 μηνών.

Την ίδια ώρα τα κράτη της ευρωζώνης και ιδιαίτερα της ευρωπεριφέρειας, αντιμετωπίζουν ληστρικά επιτόκια 5% – 8% και οι αγορές είναι κλειστές σε δανεισμό απέναντί τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν άκοπα και εύκολα κέρδος έως και 7% δανείζοντας τα εθνικά κράτη. Το μοντέλο αυτό εφαρμόσθηκε από την ελληνικές τράπεζες μέχρι το 2009 και έβγαλαν τεράστια κέρδη μέχρι που έσκασε η φούσκα και ήρθε η κρίση.

ΠΗΓΗ: antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *