Θέλουν ελάχιστο μισθό στους 27 της ΕΕ

Ελάχιστο μισθό σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, που θα είναι διαφοροποιημένος τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, αναμένεται να εισηγηθεί η Κομισιόν στο πλαίσιο του «Συμφώνου για την Απασχόληση».

Σε κοινοτικό επίπεδο προτείνει ο ελάχιστος μισθός να είναι προσαρμοσμένος στο βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας. Σε εθνικό επίπεδο εισηγείται τη γενίκευση του μέτρου που εφαρμόζεται σήμερα σε ορισμένες χώρες, κυρίως στη Γερμανία, όπου ο ελάχιστος μισθός καθορίζεται ανά κλάδο με βάση την κατάστασή του και τις προοπτικές που παρουσιάζει.

Αναμένεται επίσης να προτείνει και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής κινητικότητας των εργαζομένων σε τομείς έντασης εργασίας.
Η θέση αυτή της Κομισιόν είναι αντιφατική σε σχέση με τη στάση που κράτησε έναντι της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, όπου μέσω της τρόικας επέβαλε μείωση του ελάχιστου μισθού.

Στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για αυτή την αντίφαση, η εκπρόσωπος του αρμόδιου επίτροπου για θέματα Απασχόλησης Λάζλο Αντορς χαρακτήρισε τις δύο χώρες ειδικές περιπτώσεις, όπου έπρεπε να ληφθούν αυτά τα μέτρα.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ισχυρίστηκε από την πλευρά του ότι στην Ελλάδα αποφασίστηκε η μείωση, διότι τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν μεγάλες αυξήσεις μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα.

Γενικά αποτελεί στροφή της Επιτροπής που μέχρι πρότινος θεωρούσε τον ελάχιστο μισθό ως εμπόδιο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και ειδικότερα για τις προσλήψεις.

Το «Σύμφωνο για την Απασχόληση», που θα παρουσιάσει σήμερα ο Λάζλο Αντορς, αναμένεται να οδηγήσει σε έντονες συζητήσεις στο πλαίσιο του συμβουλίου, δεδομένου ότι η Κομισιόν επιχειρεί να εμπλακεί σε έναν τομέα όπου από τη συνθήκη έχει ελάχιστες αρμοδιότητες.

Η διαμόρφωση της πολιτικής απασχόλησης αποτελεί υπόθεση του κάθε κράτους – μέλους, κάτι που αναμένεται να επισημανθεί στην Επιτροπή από αρκετές χώρες και κυρίως τη Γερμανία, που διαχρονικά αρνείται την εκχώρηση αυτής της αρμοδιότητας στην Ε.Ε.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες «ποντάρουν» στο γεγονός ότι όπως πρόσφατα αποφασίστηκε η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης σε επίπεδο Ευρωζώνης, έτσι και τώρα θα μπορούσε να γίνει η υπέρβαση και στον τομέα της απασχόλησης. Να καθορίζονται δηλαδή οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές σε κεντρικό επίπεδο από τις Βρυξέλλες.

Ο καθορισμός ελάχιστου μισθού σε ανάλογα επίπεδα, όπως επισημαίνει στο προσχέδιο της πρότασης, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του φαινομένου της σημαντικής αύξησης της φτώχειας και μεταξύ των εργαζομένων.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, ο καθορισμός ελάχιστου μισθού μπορεί να «φρενάρει» μια εναρμόνιση προς τα κάτω των μισθών στην Κοινότητα.

parapolitika.gr

7 σχόλια σχετικά με το “Θέλουν ελάχιστο μισθό στους 27 της ΕΕ”

  1. Κύριοι! Ο κύβος ερρίφθη από τη στιγμή που η εργασία μετονομάστηκε σε “απασχόληση”. Το συμπούρδελο έρχεται!

    1. Όλο υποσχέσεις και εσύ .”Έρχεται ” και “έρχεται” …… 
      Ωχ ! Αμάν ! Πολιτευεσαι φιλενάδα ; 

  2. Ε , άμα το θέτεις έτσι ανακαλώ όπωσδήποτε.
    Στο νού μου είχα άλλο πράμα .
    Εγώ πιστευω ακόμα σε ανθρώπους τύπου Μανώλη Γλέζου . Οι άλλοι να πάνε να ^&*^&*^3$$%%#  !!!!!!

    🙂 

    1. Εγώ περιέργως και σε Απόστολου Γκλέτσου, που ενώ τον είχα απαξιώσει εντελώς σαν ηθοποιό και δήθεν ζεν πρεμιέ, έρχεται πυξ λαξ και με ανεβάζει τη γυναίκα!

      1. Συμφωνώ .
        Μόνο στο “περιέργως”…..
        επειδή είμαι σίγουρος , πολύ σίγουρος, ότι κάνεις πλάκα ρε διαόλι .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *